- Vi har det veldig vondt

Rolf Baes venner og familie sterkt preget av dødsfallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rolf Baes venner og familie er sterkt preget etter at den svært erfarne fjellklatreren nå er bekreftet omkommet under en ekspedisjon til verdens nest høyeste fjell K2.

33-åringens jevnaldrende kone og klatrekollega Cecilie Skog ble, sammen med Lars Nessa (29) og Øystein Stangeland (39), maktesløst vitne til at Bae ble tatt av et stort isras i ca. 8000 meters høyde på fredag.

- De er svært preget av det som har skjedd, og har det veldig vondt. Det gjelder alle pårørende og venner av Rolf, sier den norske K2-ekspedisjonens pressetalsmann Bjørn Sekkesæter (40) til Dagbladet.no.

Uten krisehjelp

De tre overlevende ekspedisjonsmedlemmene er nå kommet til Base Camp på ca. 5000 meters høyde. Der er det ifølge Sekkesæter kaotisk; flere klatrere fra andre ekspedisjoner er savnet, og det finnes heller ikke krisehjelp på stedet.

- Midt oppe i dette er de avskåret fra sivilisasjonen, det er en stor påkjenning for dem, sier Sekkesæter, som selv er sterkt preget av ulykken, etter å ha arbeidet tett med paret Skog/Bae i en årrekke.

- Samarbeidet med Cecilie startet i 2003, og da Rolf etter hvert kom inn i bildet, arbeidet jeg tett også med ham. Han ble en veldig god kompis av meg, sier pressetalsmannen, og legger til:

- Man kan ikke forberede seg på slike situasjoner.

HØYT RESPEKTERT, DYPT SAVNET: Rolf Bae (33), som nå er bekreftet omkommet etter å ha blitt tatt av ras på K2, var blant Norges mest respekterte fjellklatrere. Foto: AGNETE BRUN
HØYT RESPEKTERT, DYPT SAVNET: Rolf Bae (33), som nå er bekreftet omkommet etter å ha blitt tatt av ras på K2, var blant Norges mest respekterte fjellklatrere. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

Sekkesæter har holdt løpende kontakt med Bae og Skogs familier, samt hatt sporadisk kontakt med de norske ekspedisjonsmedlemmene i Base Camp. Kommunikasjonen dit er imidlertid vanskelig.

- De må til dels tjuvlåne de andre ekspedisjonenes utstyr for å kunne ringe ut - og jeg kan ikke ringe dem, sier Sekkesæter til Dagbladet.no.

- Et fryktelig tap

- Det første man tenker, er at det er fryktelig trist. Jeg vet hvor glade Cecilie og Rolf var i hverandre. Det er et fryktelig tap for henne og for resten av familien, sier fjellklatreren Jon Gangdal, som selv har deltatt i ti ekspedisjoner i Himalaya, til Dagbladet.no.

- Både han og Cecilie hadde mer enn nok erfaring til å bestige K2. Samtidig var de klar over at det verste kunne skje. Det er små marginer på et slikt fjell, og Rolf må ha hatt uflaks, sier Gangdal, som understreker Baes posisjon i det norske klatremiljøet.

- Det var ikke mange som hadde så stort pågangsmot og så mye energi som Rolf og Cecilie. På kort tid ble de to av Norges mest erfarne klatrere. Tapet av Rolf er et stort tap for norsk klatresport, sier Gangdal.

Acta-direktør Simen Mørdre skulle egentlig vært med på ekspedisjonen, men måtte trekke seg på grunn av vanskelighetene selskapet har opplevd. Også han hadde stor respekt for Bae.

- Rolf var en av de flinkeste og mest respekterte i det norske klatremiljøet. Det er svært trist, det som har skjedd, men slike ting skjer jo dessverre når man oppsøker noen av de farligste områdene i verden. Rolf var en inspirasjon for oss alle, men livet må gå videre, sier Mørdre til Dagbladet.no.

- Vi har det veldig vondt

Dårlige odds 

Baes venn og pressetalsmann Bjørn Sekkesæter er innforstått med at det kan bli svært vanskelig å få hentet forulykkede Bae ned fra fjellet.

- Det er veldig vanskelige forhold, jeg vet ikke om noen noensinne er blitt hentet ned fra K2. Vi må være forberedt på at Rolf kanskje aldri kommer ned, sier Sekkesæter til Dagbladet.no.

- Erfaring har vist at det å få folk ned fra sånne høyder er nesten håpløst. Det er ekstremt krevende å hente ned folk selv når man vet hvor de befinner seg, og enda mer her, når ingen vet akkurat hvor Rolf befinner seg, sier Stein P. Aasheim til Dagbladet.no.

Aasheim vet hva han snakker om. Den anerkjente og erfarne klatreren var i 1984 med på å bestige over 6200 meter høye Great Trango Tower i nærheten av K2, langs den såkalte Norskeruta.

De to norske klatrerne Hans Christian Doseth og Finn Dæhli nådde toppen, men begge omkom på veien ned.

Bae besteg selv det pakistanske fjellet langs Norskeruta 5. juni.

- Så å si umulig

- Det er vanskelig nok å ta seg opp og ned med en liten ryggsekk. Å skulle buksere et annet menneske ned K2 er så å si umulig. Bare det å skulle fungere i så store høyder er krevende, sier Aasheim.

Det finnes 14 topper i verden over 8000 meter, og K2 er det mest krevende. Likevel skjønner han godt at Cecilie Skog og Rolf Bae var tiltrukket av å bestige fjellet.

- Det er et formidabelt fjell. Å bestige K2 er en prestasjon, ikke bare for norsk klatring, men for dem personlig, sier Stein P. Aasheim.

Den norske ekspedisjonen var på vei ned igjen etter at to av klatrerne hadde nådd toppen på K2, da raset skjedde. En rekke klatrere fra andre land ble også tatt av raset, og tallet på omkomne varierer mellom sju og tolv.

I SORG: Rolf Baes kone Cecilie Skog (33) er nå i Base Camp sammen med de andre overlevende norske ekspedisjonsdeltakerne. De har imidlertid ikke krisehjelp og er delvis avskåret fra å kommunisere med utenomverdenen.
VENN OG MEDARBEIDER: Bae og Skogs pressetalsmann Bjørn Sekkesæter er selv klatrer og en nær venn av ekteparet. Også han er sterkt preget av den tragiske ulykken på K2.
HAR KREVD MANGE LIV: K2, verdens nest høyeste fjell, er svært vanskelig å bestige og har krevd over 60 klatreres liv til nå.