- HAR DNA-SPORENE:  DNA-spor etter selve kvinnen har ikke gått tapt, understreker leder for nasjonal ID-gruppe, Per Angel i Kripos. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
- HAR DNA-SPORENE: DNA-spor etter selve kvinnen har ikke gått tapt, understreker leder for nasjonal ID-gruppe, Per Angel i Kripos. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.Vis mer

- Vi har DNA fra Plaza-kvinnen

Men spor fra personer som møtte henne, kan ha gått tapt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leder for nasjonal ID-gruppe, Per Angel i Kripos, er enig med tidligere polititopp Finn Abrahamsen i at det vil være en fordel med en enhetlig håndtering og samlet oppbevaring av bevisgjenstander.

- I tilfellet med Plaza-kvinnen er hennes egne DNA-spor  bevart og sikret. Det som eventuelt kan ha blitt borte med gjenstander som er destruert, er spor fra andre personer, som igjen kunne ha ledet til å finne kvinnens identitet, sier Angel til Dagbladet.

Det er snart 18 år siden kvinnen ble funnet død på et hotellrom i Oslo.

Mens saken ble etterforsket, var liket nedfrosset i ett år for den ukjente kvinnen ble gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.

Gravåpning - Dersom det hadde vært behov for å sjekke DNA på nytt, ville det ikke vært noe teknisk problem å finne DNA-profilen ved en gravåpning. Uansett er vi avhengig å finne en profil som samvarer i et register. Og det er ennå ikke funnet, sier register.

Også Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Jan Bøhler ser uidsikutable fordeler med en enhetlig håndtering.

Han har tidligere drøftet saken med Justisdepartementet - og kommet til at det er både omfattende og kostbart å innføre et slikt system. Derfor er det foreløpig bare på idestadiet i budsjettsammenheng.

- Det må settes begrensninger på oppbvaring på en eller annen måte når saker er endelig avgjort - i ytterste konskvens i Høyesterett.
Ekstra oppbevaring av fysiske gjenstander i uløste straffesaker med høy strafferamme, for eksempel drap, kan være en form for begrensning. Det er jo tekniske bevis på størrelse med lastebiler i alvorlige saker, og alt kan ikke oppbevares til evig tid, sier Bøhler til evig tid.

Vil oppheve foreldelse Et sentralt lager der «alle» vet at tekniske bevis er samlet, vil også kreve omfattende vakthold, påpeker Bøhler.

Et forslag fra regjeringen om å oppheve foreldelsesfristene for drap (25 år) og vold mot barn, har høringsfrist til 1. juni i år.

- Dersom slike foreldelsesfrister blir opphevet, er det naturlig å vurdere en enhetlig håndtering av fysiske bevis, sier Bøhler.

 FORNUFTIG - OG DYRT:  Aps justispolitiske talsmann Jan Bøhler har tatt opp behovet for et sentralt besvislager med Justisdepartementet. FOTO: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET.
FORNUFTIG - OG DYRT: Aps justispolitiske talsmann Jan Bøhler har tatt opp behovet for et sentralt besvislager med Justisdepartementet. FOTO: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET. Vis mer