- Vi har drept 13 personer

Norske styrker i harde kamper i ti dager. Største norske offensiv i Nord-Afganistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Telemark Bataljon har for første gang vært i regulære kamper med opprørere nord i Afghanistan, i Daghis-provinsen.  Det er NRK som melder dette i kveld.

- Det har vært harde tak. De har slåss hardt, og vi vet at våre soldater vi har drept 13 personer under denne operasjonen.

Det er en av de største operasjonene norske soldater har gjennomført i denne delen av Afghanistan, på størrelse med operasjonen i november i fjor der om lag 50 personer ble drept,  sier oberstløytnant John Inge Øglænd, pressetalsmann Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK), til Dagbladet.no.

De norske styrkene angrep med flybomber, stormpanservogner og bombekastere.

- Teknologi og våpensystemer med  lenger rekkevidde enn fienden har vært vårt fortrinn for å unngå tap, sier befal for de norske soldatene, Kjell Inge Bækken, til NRK.

Over 250 mann - ingen såret

Ingen norske soldater ble såret under offensiven, som startet 13. mai. 21. mai begynte de norske styrkene å trekke seg tilbake til leiren i Mazar-e Sharif, der alle nå er på plass igjen.

- Det var over 250 norske soldater med på operasjonen. Vi uttaler oss ikke om andre lands styrker, men det var med styrker fra flere andre NATO-land pluss afghanske sikkerhetsstyrker. Operasjonen ble ledet av en tysk general, sier oberstløytnant Øglænd til Dagbladet.no.

HARDE KAMPER: Forsvaret brukte bombekastere, flybomber og stormpanservogn. Foto: RUNE THOMAS EGE/FORSVARET
HARDE KAMPER: Forsvaret brukte bombekastere, flybomber og stormpanservogn. Foto: RUNE THOMAS EGE/FORSVARET Vis mer

-Offensiv operasjon

Han betegner stridshandlingene som en "offensiv operasjon", som har vært planlagt lenge.

- Dette har vært en forlengelse av operasjonen i september, og denne gangen har de utenlandske troppene og afghanske sikkerhetsstyrker lykkes med formålet. Nå har afghanske sentralmyndigheter kommet i posisjon til å få kontakt med de eldste i mange avsidesliggende landsbyer i den fattigste delen av Afghanistan, forteller oberstløytnant Øglænd. 

Taliban har hatt et sterkt grep om mange av de små samfunnene i nord, og blokkert hjelpetiltak fra sentralmyndighetene.

Afghanske sikkerhetsstyrker står tilbake i områdene der Taliban ble jagd på flukt. De skal sikre at matfyrsyninger kommmer fram i tillegg til at det kan settes i verk blant annet brønnboring.

- Vi har drept 13 personer
SPEIDER: En norsk befalingsmann følger norske soldater under framrykking i Nord-Afghanistan i forrige uke.
STOR OFFENSIV: Norsk konvoi med på en lenge planlagt operasjon i Badghis-provinsen i Nord-Afghanistan.