TERROR:  Et skjermbilde av en video der Boko Haram-leder Abubakar Shekau tar på seg ansvaret for det verste angrepet i løpet av islamistgruppas til nå seks år lange herjing i Nigeria. - Vi drepte folket i Baga. Vi drepte dem virkelig, slik vår herre instruerte oss til i sin bok, sier islamistlederen i den 35 minutter lange videotalen. Baga-massakrene er en serie massedrap som Boko Haram gjennomførte mellom på fire dager i januar i år. De rapporterte drapstallene varierer fra 150 til 2000. Nå skal hæren ha tatt tilbake mot flere av Boko Haram-medlemmene. Illustrasjonsfoto: AFP
TERROR: Et skjermbilde av en video der Boko Haram-leder Abubakar Shekau tar på seg ansvaret for det verste angrepet i løpet av islamistgruppas til nå seks år lange herjing i Nigeria. - Vi drepte folket i Baga. Vi drepte dem virkelig, slik vår herre instruerte oss til i sin bok, sier islamistlederen i den 35 minutter lange videotalen. Baga-massakrene er en serie massedrap som Boko Haram gjennomførte mellom på fire dager i januar i år. De rapporterte drapstallene varierer fra 150 til 2000. Nå skal hæren ha tatt tilbake mot flere av Boko Haram-medlemmene. Illustrasjonsfoto: AFPVis mer

- Vi har drept 300 Boko Haram-terrorister

Siste i en rekke angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det nigerianske militæret hevder at de har drept over 300 soldater tilknyttet Boko Haram da de gjenerobret byen Monguno, melder det franske nyhetsbyrået AFP.

Dette er det siste i en rekke angrep fra det nigerianske militæret mot Boko Haram.

Dette er Boko Haram Boko Haram ble grunnlagt i 2002 av en gruppe islamske ledere i Borno, en av Nigerias fattigste delstater. Men da var de ikke en terrorgruppe. De kalte seg «vestlig utdanning er synd» og var en sekt som ville opprette et kalifat med sharialover i Nigeria.

- Boko Haram har et idémessig fundament om at man må vende tilbake til en gullalder før vestlig innflytelse, før kolonitida og det moderne Nigeria, fortalte seniorforsker Morten Bøås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til Dagbladet 27. januar.

- De var en forkynnende bevegelse før. De hadde et hovedkvarter i Maiduguri med moskeer, skoler og innkvarteringsrom for tilhengere. Og de holdt seg til sitt. Men fra 2007 ble forholdet til politiet mer spent og Boko Haram angrep noen politistasjoner, sier Bøås.

Fryktet Under den nye lederen, Abubakar Shekau, har gruppa stått bak utallige blodige angrep mot den nigerianske sivilbefolkningen.

Nå nylig ved å bruke unge jenter som selvmordsbombere og massakrene i landbyene Baga og Doron Baga i januar.

Terrorgruppa har fått mye av sine midler fra kidnappinger med påfølgende løsepenger, ran av banker i områder de tar over og skatter de krever inn fra innbyggere og bedrifter i sine områder. Noen snakker også om finansiering fra utenlandske donorer og terrorgrupper.

- Men jeg tror de er selvfinansiert. De er involvert i noe handel med ting de har tatt i Nigeria, som selges over grensa til Kamerun og Chad, sier Bøås til Dagbladet.