- Vi har drept 700 militante og Taliban har lagt på sprang

Hevder pakistanske myndigheter.

DREPT HUNDREVIS: En pakistansk politimann ved en utkikkspost i Buner-distriktet i går. Pakistanske myndigheter sier de har drept 700 militante den siste tiden. Foto: AFP PHOTO/Tariq MAHMOOD/SCANPIX
DREPT HUNDREVIS: En pakistansk politimann ved en utkikkspost i Buner-distriktet i går. Pakistanske myndigheter sier de har drept 700 militante den siste tiden. Foto: AFP PHOTO/Tariq MAHMOOD/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Mens pakistanske jagerfly fortsetter å bombe Taliban-stillinger i Swat, forteller øyenvitner at Taliban fortsatt kontrollerer gatene i Swats største by, Mingora.

Der har 90 prosent av innbyggerne flyktet fra de harde kampene mellom det pakistanske militæret og de militante opprørerne.

Ifølge FN-tall har 360 000 mennesker flyktet fra Swat bare den siste uka.

Forsker Laila Bokhari, ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), sier både islamistene og de sivile som er igjen, trolig har mye mer i vente.

- Gårsdagens stans i kampene var trolig bare en advarsel om at mer er i vente. En ønsket å gi de sivile en mulighet til å slippe unna de verste kamphandlingene. Jeg tror den pakistanske hæren forbereder en kjempeoffensiv. Men fremdeles vil tusenvis av sivile være fanget mellom pakistanske militære og de militante, sier Bokhari til Dagbladet.

Geriljakrig
Hæren har innført strenge restriksjoner på å slippe journalister inn i kampområdene, og mange av de lokale reporterne har reist ut, skriver den pakistanske, engelskspråklige avisa The Dawn. Øyenvitner forteller at Taliban har inntatt husene til sivile som har flyktet og gjort boligene om til bunkere.

Forsiktige anslag går ut på at 15 000 regjeringssoldater kjemper mot 4-5000 Taliban-krigere. Noen av de som kjemper på Talibans side er utlendinger eller kommer fra Sør-Waziristan og stammeområdene.

- Hvorfor fortsetter Taliban å kjempe?

- Den pakistanske hæren er trent først og fremst på konvensjonell krig mot India. Dette er en helt annen krig. Den foregår blant lokalbefolkningen i ulendt terreng. Dette er mer en ren geriljakrig, sier Bokhari.

- Dessuten har Taliban vist seg å være sterkere enn ventet. De har også et relativt godt fotfeste blant lokalbefolkningen som er fanget i midten og ikke vet hvilken side de skal stå på, sier hun.

- Taliban på sprang
Mens kampene pågår og sivilbefolkningen flykter, har pakistanske myndigheter gått ut med tall over drepte Taliban-krigere. Tilsvarende tall for hvor mange sivile som er drept, er ikke oppgitt fra myndighetenes side.

Ifølge inneriksminister Rehman Malik er 700 Taliban-krigere drept den siste uka. Det tallet er langt høyere enn de 200 drepte som ble oppgitt i går.

Rehman Malik lover å fortsette offensiven mot Taliban.

- Operasjonen vil fortsette helt til den siste Talibaner. Vi har ikke gitt dem en sjanse. De er på sprang. De forventet ikke en slik offensiv, sier Malik.

NUPI-forsker Laila Bokhari sier dødstallene som pakistanske myndigheter kommer med er viktig for dem. De viser at hæren ikke har tapt alt, og drapstallene er med på å legitimere den kampen de fører og ikke minst de store flyktningstrømmene.

Må fylle tomrommet
Skulle den pakistanske hæren klare å knuse Talibans framrykking i Malakand-regionen, som inkluderer Swat, Dir og Buner, må Pakistan fortsatt vise at de klarer å hamle opp med de militante på lang sikt.

- De militante kreftene er fortsatt sterke i andre områder, for eksempel i stammeområdene. Spørsmålet blir om Pakistan vil fortsette offensiven i stammeområdene - eventuelt dit de militante trekker seg tilbake.

- Samtidig må myndighetene i etterkant av den militære offensiven i Swat komme og fylle maktvakuumet med midler og ressurser. De må demme opp for ytterligere sympati, gjennom å fjerne de underliggende årsakene til at Taliban har vunnet støtte, sier Bokhari.

Tradisjonelle klassemotsetninger, misnøye med manglende jordreformer og et ineffektivt rettssystem var noe av det Taliban bevisst spilte på da de rekrutterte i Swat.

I februar i år forhandlet Taliban seg fram til en fredsavtale, som også åpnet for innføringen av sharialover. Der den pakistanske regjeringen håpet at fredsavtalen skulle stanse volden og Talibans frammarsj, førte den i stedet til at de militante opprørerne rykket nærmere hovedstaden Islamabad.

HUNDRETUSENER PÅ FLUKT: Bare den siste uka har 360 000 sivile flyktet fra Buner og Swat. Dette bildet er fra en av leirene i Mardan-distriktet. Foto: AFP PHOTO/ Tariq MAHMOOD/SCANPIX
HUNDRETUSENER PÅ FLUKT: Bare den siste uka har 360 000 sivile flyktet fra Buner og Swat. Dette bildet er fra en av leirene i Mardan-distriktet. Foto: AFP PHOTO/ Tariq MAHMOOD/SCANPIX Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 285573139


Varnish cache server