Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har drept bin Laden

Ville jubelscener etter at president Obama melder at Al-Qaida-toppen Osama bin Laden er drept.

- DREPT:  Den ettersøkte grunnleggeren av al-Qaida skal være drept. USA skal ha liket.Foto: AP
- DREPT: Den ettersøkte grunnleggeren av al-Qaida skal være drept. USA skal ha liket.Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Grunnleggeren av terrornettverket al Qaida skal være drept, og USA skal ha liket av personen, melder flere amerikanske medier.

Obama bekreftet i en tale til nasjonen søndag kveld amerikansk tid at USA hadde drept Osama bin Laden.

- Bin Laden som er ansvarlig for døden til tusenvis av mennesker er død etter et målrettet amerikansk angrep, sier USAs president Barack Obama i en tale til nasjonen.

Ettersom nyheten spredte seg, samlet folkemengder seg utenfor Det hvite hus og ropte «USA! USAA!»
Dagbladets reportere er nå på Ground Zero. De melder at flere tusen har samlet seg, og at trafikken har stoppet opp, og at det er ville jubelscener.

Historisk dag Obama forteller hvordan de endelig har klart å ta mannen som sto bak terrorangrepet for snart ti år siden, 11. september 2001.

- Nesten 3000 av våre innbyggere ble tatt fra oss den gangen, sier Obama

Han la stor vekt på hvilken historisk dag dette er og henvendte seg direkte til de pårørende etter terrorangrepet.

- Vi har aldri glemt deres tap. Dagens prestasjon er et bevis på vårt lands storhet og besluttsomheten til det amerikanske folk. Amerikanere kan gjøre alt de bestemmer seg for, sier Obama.

Funnet i Pakistan Den uventede meldingen kom seint søndag kveld amerikansk tid. Amerikanske myndigheter bekreftet da at bin Laden er død overfor flere amerikanske medier. Ifølge New York Times døde Osama etter et «målrettet angrep» som drepte al Qaida-lederen.

Osama bin Laden ble funnet etter nitid etterretningsvirksomhet. Han befant seg da på et skjulested dypt inne i Pakistan, ifølge Obama.

VILLE JUBELSCENER:  På Ground Zero i New York feires drapet på Osama med vild jubel. MMS: Anne-Marte Blindheim
VILLE JUBELSCENER: På Ground Zero i New York feires drapet på Osama med vild jubel. MMS: Anne-Marte Blindheim Vis mer

- I forrige uke besluttet jeg at vi hadde nok informasjon til å gå til angrep. I dag gikk en liten gruppe amerikanske soldater til et målrettet angrep. Etter en skuddveksling, ble Osama bin Laden drept. Ingen amerikanere ble skadd i angrepet, sier Obama og legger til:

- Dette er en god og historisk dag for USA.

11. september Bin Laden er vurdert som hovedmannen bak terrorangrepet 11. september 2001 mot USA, og han har siden da vært verdens mest ettersøkte mann.

Daværende president George W. Bush satte i gang en voldsom jakt på bin Laden, og  amerikanske myndigheter har trodd at han befant seg i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan. Obama har stått fast på den samme kursen, og  gjentatt at det å fange eller drepe Osama bin Laden har aller høyeste prioritet.

Ifølge CNN har amerikanske myndigheter nå brukt tid på å forsikre seg om at det virkelig er bin Laden som er drept.

 HISTORISK:  USAs president Barack Obama kalte det historisk at USA endelig, etter ti år, har lyktes med å ta Osama bin Laden. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite
HISTORISK: USAs president Barack Obama kalte det historisk at USA endelig, etter ti år, har lyktes med å ta Osama bin Laden. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!