«Vi har drukket siden Frederikshavn»

LØKKEN (Dagbladet): Alkoholen er billig, diskotekene stappfulle, og stranda er milelang. Nordmenn elsker fortsatt danske Løkken. Dette er stedet ungdom drar for å feste døgnet rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har drukket siden vi gikk av båten i Frederikshavn, sier en av de norske gutta til Dagbladet.

Norske ungdommer strømmer til Løkken i Danmark. Bagasjen er fylt opp med billig alkohol fra danskebåten. Dagbladet fulgte en vennegjeng på fest i Nordens Ibiza.

Vegard Farstadvoll (19) fra Oslo er på guttetur sammen med ti andre kamerater. Med bil og ferje ankom de Løkken tidlig fredag morgen. Siden har de ikke stoppet å drikke.

- Vi er her for å feste, sier Vegard og forteller at dette er tredje gangen de er i Løkken. Tidligere har de bodd på campingplasser, men i år leier de ei luksushytte like utenfor byen for 13000 per uke. Hytta har både innendørs badebasseng, boblebad og badstue.

- Det er ganske mye for ei uke, men så er vi jo mange som bor her, sier Vegard.

Guttegjengen har nettopp grillet og viser fram kjøleskapet hvor Carlsberg-boksene ligger stablet fra topp til bunn.

Lever av turismen

Den lille badebyen på Nord-Jylland lever av sommerturismen. Stedet som ellers har ca. 1500 innbyggere opplever en enorm tilstrømning av både nordmenn, dansker, svensker og tyskere som vil ha en blanding av strandferie og partyliv.

- I løpet av en sommer kommer det rundt 30000 turister, hvorav mange er ungdommer, opplyser politibetjent Kjeld Christensen. Danskene regner med at mellom 6000 og 8000 nordmenn besøker Løkken i løpet av sommeren.

Naboklager

- Hvorfor drar dere alltid til Løkken?

- Vi vil ha fest og moro, sier Espen Hansen (18), og kameraten ved siden av nikker. Og det ser ikke ut som om det skal bli et problem. På vorspielet i hytta går spriten ned på høykant. Plutselig reiser noen av gutta seg.

- Kom igjen - vi hopper i bassenget, roper en av dem. Fra stereoanlegget spilles «By the Way» av Red Hot Chili Peppers på full guffe. Så høyt at strømmen plutselig går.

- Vi har allerede fått flere naboklager, sier Lars Gulliksen (18). Han har på seg den lyseblå silkeskjorta han kjøpte i går etter å ha sølt kaffe over den han hadde på seg.

- Det tok litt av i går, sier han.

Guttene setter på videokameraet og viser fram gårsdagens rampestreker. På skjermen vises kvinnelige rumper, pornobladene i butikken og innkjøpet av billig dansk øl.

Ut for å treffe damer

Vorspielet er ferdig, og en av dem har allerede «ropt på elgen». Gutta er klare for byen, og turen går til Crazy Daisy. På veien spør vi taxisjåfør Peter Beck om hva han synes om nordmennene her.

- De er kjempehyggelige, men veldig fulle, sier han og innrømmer at han liker nordmenn bedre enn svensker. Pengene sitter også løsere i lomma hos de norske turistene.

Stemningen på diskoteket er høy. Musikken dundrer, alle synger med, og bartenderne gjør alt for å skjenke tørste turister.

- Her var vi i går, og det var dødskult, sier Vegard.

- Hvordan er de danske damene, da?

- Jo, de er søte de, sier Lennart. Men Vegard liker best de norske. De står og spaner et øyeblikk. Etter et par timer på dansegulvet og x antall drinker bestemmer kameratene seg for å prøve et nytt sted. Litt skeive i gangen tar de for seg New York, men da de ser den lange køen, bestemmer de seg for heller å dra tilbake til ølet på hytta. I taxien tilbake er det flere som slokner og må stupe i seng så fort de kommer inn døra. Andre tar nachspielet i bassenget og klager på at de ikke har mer Cola i kjøleskapet.

- Tenk å våkne opp i morgen skikkelig fyllesjuk og ikke ha noe Cola, da, klager Espen Hansen.

Klokka er 04.00, og gutta er slitne. Noen av dem har ikke sovet på over to døgn.

- Dere skulle vært med oss på fylla i morgen. Da kommer det til å ta av enda mer, sier Lennart og sovner i stolen.

Caroline Reinskou og Jeanette Landfald (foto)

SLITEN: Vegard Farstadvoll (19) sovner i stolen utenfor diskoteket, New York, mens de venter på at Taxien skal komme.
GLATT PÅ TERRASSEN: Espen Hansen (18) og Thomas Carolin (18) tryner på terrassen idet de er på vei inn i hytta.
NACHSPIEL I BASSENGET: Lars Gulliksen (18) tar seg en pils etter en lang kveld på byen.
BILLIG ØL: </B> André Jonassen (21) viser frem kjøleskapet hvor det ikke er mye mat å finne. Her prioriteres kun drikkevarer.
LIVLIG VORSPIEL: Det er ikke mangel på stemning når Oslo-guttene vorser på hytta. Thomas Carolin (18) (t.v.) og Vegard Farstadvoll (19).
FUKTIG BARBERING: Thomas Carolin (18) og André Jonassen (21) tar seg en Bacardi Breezer mens de barberer seg før kveldens party.
ROPER PÅ ELGEN: Det har allerede blitt litt for mye innabords for en av Oslo-gutta i Løkken. Men etter få minutter er han tilbake på vorspielet sammen med de andre kameratene.
HØYT OG LAVT: Espen Hansen (18) løfter kameraten Lennart Madsen (19). Nå venter neste utested.