BEKLAGER: Her får utviklingsshemmede Vegard endelig en beklagelse fra bystyret. Video: Siv Johanne SeglemVis merVis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Gjengs leie

– Vi har dummet oss ut

Byrådet gikk inn for sjokkøkning i husleia for mange funksjonshemmede. Nå gjør de helomvending, og er ikke nådige i kritikken mot seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

– I denne saken har vi dummet oss ut skikkelig ut, sa Eivor Evenrud (R) fra talerstolen i Oslo rådhus onsdag, da hun la fram sitt forslag om å skrote gjengs leie for beboere med funksjonsnedsettelser.

Før bystyremøtet var det varslet demonstrasjon fra Norsk Forbund for Utviklingshemmede. Mange av deres medlemmer har fått en sjokkøkning i husleia etter at det fra 2016 ble innført gjengs leie, som tilsvarer markedspris, for alle som leier kommunale boliger.

Onsdag morgen varslet byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) at bystyret ville gå inn for å nedjustere leia med umiddelbar virkning. De berørte vil også få tilbakebetalt differansen mellom subsidiert og gjengs leie for hele perioden dette har vært gjeldende.

– Lei oss

Det var uvanlig fullt i galleriet av innbyggere som hadde kommet for å overvære behandlingen, påpekte ordfører Marianne Borgen (SV).

Blant de oppmøte var utviklingshemmede Vegard Kile (55), som i januar ble truet med utkastelse fordi han ikke hadde klart å betale prisøkningen på sin egen bolig. I forkant av behandlingen fikk han overrakt brevet han hadde skrevet til byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og varaordfører Khamshajiny Gunaratnam (Ap).

BREV: Kjære politikere, jeg vil ikke bi noe annet sted. Jeg trives der jeg bor, skriver Vegard i brevet som ble overrakt bystyret. Foto: Dorthe Moe Lianes
BREV: Kjære politikere, jeg vil ikke bi noe annet sted. Jeg trives der jeg bor, skriver Vegard i brevet som ble overrakt bystyret. Foto: Dorthe Moe Lianes Vis mer

– Vi er veldig lei oss for den situasjonen du kom i, det er vår skyld. Det var ikke det vi trodde det skulle skje, men så skjedde det. Nå skal vi endre dette, så det er mulig å både spise pizza og dra på ferie og leve et så godt liv som mulig. Noen og enhver av oss ble overrasket da vi så konsekvensene av dette, sa Johansen til Vegard etter å ha lest gjennom brevet.

– Vi skal være voksne nok til å si at vi har dummet oss ut i denne saken, nå må vi rydde opp så dere kan føle dere trygge.

– Har rammet hardt og brutalt

I debatten som fulgte Evenruds forslag og byrådslederens innledning, fulgte representanter fra samtlige partier etter, en etter en, og tok hard selvkritikk for å ha vært med på vedtaket i 2015.

– Det som har skjedd de siste åra for mange beboere er at husleia har økt så kraftig at det har rammet hardt og brutalt. Det har skapt fortvilelse, utrygghet, følelse av maktesløshet og manglende forutsigbarhet for mange av de mest sårbare beboerne, sa ordfører Borgen.

Flere takket Vegard og de andre som har stått fram i media og fortalt hvilken situasjon kommunen har satt dem i. Samtidig burde dette vært fanget opp og tatt tak igjennom familienes dialog med kommunen, ble det påpekt.

– Det er ikke egentlig vi som sitter her nede som ordner opp. Hadde det ikke vært for at en etter en sto fram i media og fortalte hvordan dette gir utslag for dem, tror jeg ikke vi hadde gjort så mye her. Jeg gjorde byråden oppmerksom på dette i november, men det skjedde ingenting. Jeg synes det er synd at man må ut i media og være fortvilet over sin sak, og at mange har opplevd uker med det som for dem er stillhet, selv om vi har jobbet med saken, sa Evenrud.

EIVOR EVENRUD: Rødts representant sto bak forslaget, og var glad for at byrådet endelig tok tak. Foto: Siv Johanne Seglem
EIVOR EVENRUD: Rødts representant sto bak forslaget, og var glad for at byrådet endelig tok tak. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer

Det hele endte som varslet med at et enstemmig bystyre vedtok å fryse ordningen ut året, i påvente av en større utredning av dagens praksis for gjengs leie, husleienivå og bostøtteordningene. Det ble samtidig vedtatt at denne skal være klar til sommeren.

Fikk beklagelse

Etter at vedtaket ble fattet fikk ordføreren forlate møtet for å snakke med Vegard og familien.

– Vi har vært så alene, og det har vært så tøft. Aldri i mitt liv hadde jeg trodd at noen skulle skrive til meg at denne gutten som jeg er så glad i, skulle kastes ut, sier Vegards svigerinne, Randi Kile.

– Det vi trenger er en bekreftelse på at disse gutta skal få leve, gå ut og hygge seg og ha et liv. Vi trengte å få høre at gutten vår var trygg, ikke bare å lese det i avisa. Vi skal ikke måtte ha det sånn. Men inne i salen fikk vi endelig en beklagelse, da gråt jeg.

Borgen holdt godt rund Vegard og naboen Lars Langsveen, som var med for å overvære bystyremøtet. Hun forsikret dem om at bystyret vil gjøre alt i sin makt for å sikre at de skal føle seg trygge i boligene sine.

BEKLAGET: Ordfører Marianne Borgen gikk ut av bystyremøtet for å forsikre familien om at de kan føle seg trygge. Foto: Siv Johanne Seglem
BEKLAGET: Ordfører Marianne Borgen gikk ut av bystyremøtet for å forsikre familien om at de kan føle seg trygge. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer

– Vi skjønner at det her er feil, at det var noe som ikke funka, og nå ønsker vi å rette opp det vi har gjort. Det er et problem som dere har bidratt til å løfte fram. Da har vi skjønt at sånn kan vi ikke ha det, forsikrer Borgen.

– Jeg er veldig glad for at bystyret enstemmig har startet en endringsprosess, ved at vi har satt i verk en rekke strakstiltak i dag. De gjelder for noen, men ikke for alle. Derfor må vi bruke tida nå fram til sommeren slik at vi får i gang en bredere diskusjon om dette.

Endrer rutiner

I det videre arbeidet vil det derfor legges vekt på at byrådet har en tettere dialog med beboerne og deres organisasjoner, for å sikre en bedre brukermedvirkning.

Byråd for eldre, helse og arbeid i Oslo kommune, Tone Tellevik Dahl (Ap), har tidligere sagt til Dagbladet at kommunen nå kommer til å endre måten de henvender seg til innbyggerne på.

ENDRER RUTINER: Byråd Tone Tellevik Dahl forsikrer om at kommunen nå gjør grep for å sikre en god dialog med innbyggerne. Foto: Oslo kommune
ENDRER RUTINER: Byråd Tone Tellevik Dahl forsikrer om at kommunen nå gjør grep for å sikre en god dialog med innbyggerne. Foto: Oslo kommune Vis mer

– Det gjelder både hvordan vi tar kontakt og hvordan vi skriver brev. Vi skal invitere til en god og involverende dialog, slik at Vegard og andre som han kan senke skuldrene. De skal ikke være redde for å bli kastet ut eller ikke ha råd til å leve et godt liv i byen.

Borgen og Evenrud var også tydelige på at dette kun er en midlertidig løsning, og at det er viktig å få den nye utredningen så raskt som mulig, slik at det blir mulighet til å se på hvilke andre tiltak som må iverksettes.

– Det er mange som ikke får ting ordnet opp i dag, og som sliter med økonomien og med gjengs leie. Jeg skal være ærlig på at jeg har lyst til å skrote hele ordningen, sa Evenrud.

Uklar ansvarsfordeling

Frps Aina Stenersen rettet i tillegg kritikk mot byråd Tone Tellevik Dahl i saken. Hun har gjentatte ganger sendt skriftlige henvendelser samt brev fra pårørende og bedt om svar. Til tross for purringer skal ingen i byrådet ha visst hva hun mente i saken før dagen i forveien.

– Det har vært dødsstille, sier hun til Dagbladet.

DØDSSTILLE: Bystyrerepresentant Aina Stenersen mener byråd Tone Tellevik Dahl ikke har holdt bystyret tilstrekkelig informert i saken. Foto: Bjørn Inge Bergestuen
DØDSSTILLE: Bystyrerepresentant Aina Stenersen mener byråd Tone Tellevik Dahl ikke har holdt bystyret tilstrekkelig informert i saken. Foto: Bjørn Inge Bergestuen Vis mer

Det viste seg at byrådet rett og slett ikke var helt klar over hvor ansvaret i denne saken egentlig lå, ifølge Stenersen.

– Jeg tror ikke de har brydd seg om å fordele ansvaret, at ingen av byrådene har villet ta i denne saken på grunn av ekstra salderinger i budsjettet som må til. Det er en del midler det snakk om.

Ordfører Borgen mener bystyret allerede har tatt sterk selvkritikk i saken, og at det viktigste nå er å se framover.

– Det har vært flere uklarheter rundt dette. Ingen av oss skjønte egentlig konsekvensene av å innføre denne ordningen og det var feil. Men nå tar vi ansvaret for det, og jeg tror ikke det er noen grunn til å skylde på hverandre her. Vi må se framover, og du kan regne med at byrådet kommer til å jobbe på spreng for å komme fram til enda flere tiltak.

Byrådssekretær Ellen Rønning-Arnesen kommer med en ytterligere forklaring på vegne av byråd Tellevik Dahl.

– Avdelingen har jobbet hardt med å finne en løsning for de innbyggerne det gjelder. I denne intense jobbingen har vi dessverre oversittet den to ukers svarfristen med noen dager, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Noe av ansvaret ligger på avdelingen for næring og eierskap, mens noe ligger på avdelingen for eldre, helse og arbeid. Hun påpeker at avdelingene alltid samarbeider på tvers når det er behov for det, og mener i denne saken at samarbeidet har fungert bra.

– Her har de samarbeidet godt og bidratt med det som har vært viktig på sine respektive ansvarsområder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer