STÅR SAMMEN: Oslo-politimester Hans Sverre Sjøvold og PST-sjef stiller opp sammen på pressekonferanse om bekjempelse av islamisme. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT / DAGBLADET
STÅR SAMMEN: Oslo-politimester Hans Sverre Sjøvold og PST-sjef stiller opp sammen på pressekonferanse om bekjempelse av islamisme. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT / DAGBLADETVis mer

- Vi har en felles bekymring

PST og Oslo-politiet vil avradikalisere det islamistiske miljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har innkalt til pressekonferanse i sine lokaler i Oslo. Pressekonferansen, som holdes i samarbeid med politiet, har som tema kampen mot ekstrem islamisme, spesielt med tanke på framveksten av gruppa Profetens Ummah.

- Vi frykter at det er store mørketall, sier PSTs leder Benedicte Bjørnland og sikter til at det trolig fins flere militante islamister i Norge enn hva de har oversikt over.

Til stede på pressekonferansen er også Oslo-politimester Hans Sverre Sjøvold.

- Nok penger - Vi har en felles bekymring for radikaliseringsprosessene vi ser, sier Bjørnland, som understreker det uvanlige i at overvåkingspolitiet og det «regulære» politiet stiller sammen på en pressekonferanse.

- Det er en symbolsk handling. Det er for å vise hvor alvorlig vi tar dette, sier politimester Sjøvold.

Han poengterer at det ikke er ressurser det står på.

- Vi har nok penger.

Frykter utenlandsreiser Bjørnlund nevner reiser til konfliktområder i utlandet - med stor sannsynlighet med tanke på at det i går ble offentliggjort bilder av den kjente norske islamisten Arfan Bhatti der han poserer med et automatgevær, trolig i Afghanistan eller Pakistan.

Det er også kjent at Bhattis nære bekjente og meningsfelle Mohyeldeen Mohammad er reist til Syria for å slutte seg til opprøret mot Bashar-regimet.

- Vi frykter at de vil komme tilbake til Norge med våpentrening, sier PST-sjefen.

Bjørnland og Sjøvold understreker de akter å samarbeide tett for å slå ned på nevnte ekstreme bevegelse. Det skal de gjøre ved å ta ondet ved rota - å lede potensielle ekstremister bort fra miljøet før de blir involvert.

- Å gripe inn tidlig gir gode resultater, sier Sjøvold, som opplyser at politiet også jobber opp mot bl.a. moskeer og skoler for å beskytte sammfunnet mot en «eskalerende og uheldig utvikling».

Avradikalisering Politimesteren og PST-sjefen nevner flere ganger stikkordet «avradikalisering» - og sikter med dette til å veilede ungdommer ut av det radikale islamistiske miljøet. De kaller det «exitprogram».

- Det er ikke alltid straff virker, sier han.

Relativt nystiftede Profetens Ummah har i løpet av kort tid etablert seg som den mest synlige islamistgruppa i Norge. Ubaydullah Hussain, sitter for tida varetektsfengslet, etter angivelige trusler mot journalister, blant dem Dagsavisens Nina Johnsrud.

Politimester Sjøvold be4krefter langt på vei at de akter å avhøre Arfan Bhatti når han eventuelt returnerer til Norge.

- Som vanlig borger synes jeg ikke det vil være unaturlig om man spør ham hva han holder på med. Men vi må jo finne ut om det er noe straffbart han har gjort, sier Sjøvold til Dagbladet.

PST-sjefen understreker overfor Dagbladet at det ikke nødvendigvis er de mest mediaprofilerte islamistene islamistene som bekymrer sikkerhetstjenesten mest.

- Det er for enkelt å anta at de som lar seg avbilde med våpen er farligst. Jeg skjønner at den alminnelige avisleser blir bekymret, men man kan vel se for seg at andre som holder seg i skjul gjør verre ting enn dette, sier Bjørnland til Dagbladet.

MED VÅPEN: Den kjente norske islamisten  Arfan Bhatti poserer her med ei automatrifle. Bildet er trolig tatt i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan.
MED VÅPEN: Den kjente norske islamisten Arfan Bhatti poserer her med ei automatrifle. Bildet er trolig tatt i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan. Vis mer