Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Saksøker staten for å redde ulven

- Vi har en god sak

De tapte i tingretten, men prøver igjen. WWF har saksøkt staten for å få stanset den norske ulvejakta.

Vil stanse dette: WWF mener det skytes mer ulv i Norge enn det loven og internasjonale avtaler tillater Foto: Statens Naturoppsyn / NTB scanpix
Vil stanse dette: WWF mener det skytes mer ulv i Norge enn det loven og internasjonale avtaler tillater Foto: Statens Naturoppsyn / NTB scanpix Vis mer

I dag starter ankesaken som WWF har anlagt mot staten i Borgarting lagmannsrett.

- Vi er bekymret for om den norske ulvebestanden vil overleve på lang sikt. Det er en stamme som er kritisk truet, noe som betyr at den har over 50 prosent sjanse for å dø ut på lang sikt, og den er i tillegg svekket av dramatisk innavl, sier miljøpolitisk leder i WWF Ingrid Lomelde, om hva som står på spill hvis de taper igjen.

Konkret står kampen om jakten på ulvene som ble skutt vinteren 2017, var lovlig.

Siden ulvejakten allerede er gjennomført og ulvene skutt, er målet med anken å få en rettslig avklaring på hvilke forpliktelser Norge har til å ta vare på ulven og når det er åpning i loven for å skyte ulv.

Totalfredet

Ulv har vært totalfredet i Norge siden 197. WWF mener at dette gjelder «i teorien».

- Selv om ulv er totalfredet fastsettes det kvoter for lisensjakt som er høyere enn det som ville vært ordinære jaktkvoter for ikke truede bestander av jaktbart vilt. I forhold til bestandens størrelse er det trolig ingen andre dyr det skytes mer av i Norge enn ulv, skriver de i anken.

SVERIGE: Da Mikael Wikström var på vei til Piteå, oppdaget han noe dramatisk på veien. Video: Mikael Wikström. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Dette mener miljøorganisasjonen strider mot Grunnloven, naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen og ikke er bærekraftig for ulvebestanden i Norge.

Uten det omfattende antallet fellinger de siste åra, tror WWF at ulvebestanden i Norge ikke lenger ville vært kritisk truet, men kunne kommet opp på en status som sterk truet.

Lomelde sier det går i feil retning.

– Det krever en helt annen tilnærming enn dagens forvaltning om vi skal klare å løfte ulven opp på et levedyktig nivå, sier Lomelde.

- God sak

Staten ved Klima- og miljødepartementet er uenig og fikk tingrettens støtte på at jakta er innafor loven. De mener hele den skandinaviske bestandens størrelse må regnes med, når en ser på om det er bærekraftig å skute ulv.

Til tross for tapet i tingretten mener WWF at de har gode muligheter for å nå gjennom.

- Vi mener vi har en god sak, hvis ikke ville vi ikke saksøkt staten. Vi mener vedtaket fra 2017 er ulovlig. Det er første gang de har brukt en unntaksbestemmelse for å begrunne en jakt som er så stor at den undergraver hele formålet med naturmangfoldloven.

Mens WWF går rettens vei for å begrense ulvejakta, mener andre at det er altfor mye ulv. Seinest i fjor fikk Ola Elvestuen kjenne demonstrantenes vrede da han trakk tilbake flere fellingstillatelser fra rovviltnemndene. Klima- og miljøministeren vil ikke svare på om det trengs en avklaring av Norges forpliktelser.

- Statsråden kommenterer ikke dette så lenge ankesaken pågår, skriver departementet til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media