Erna Solberg erkjenner at regjeringen er på defensiven

- Vi har en jobb å gjøre

Meningsmålingene er dystre for regjeringen, men statsminister Erna Solberg (H) har marsjordren klar: Vi må brette opp ermene.

PRIDE: Mottakelse av representater for Pride 2019 ved statsministerboligen. Erna Solberg ved mottakelsen.
Foto: Ola Vatn / NTB scanpix
PRIDE: Mottakelse av representater for Pride 2019 ved statsministerboligen. Erna Solberg ved mottakelsen. Foto: Ola Vatn / NTB scanpixVis mer

Ifølge Rødt-leder Bjørnar Moxnes skyller det opprørsbølgene over landet, men den folkelige motstanden mot bompenger, vindkraft og sykehuspolitikk forklarer ikke hvorfor det butter for regjeringen, mener statsministeren.

- Forklaringen er at vi ikke er gode nok på å selge vår egen politikk. Vi må brette opp ermene. Vi har brukt litt mye tid på å komme i gang som regjering.

- Komme i gang som regjering?

- Altså, som fire partier, svarer Solberg og sier det er blitt «gått runder på gamle saker», for å sikre at alle fire partiene kan stille seg bak dem.

- Det har gått litt tregt i vår?

- Jeg vil ikke kalle det tregt, men vi har en liten jobb å gjøre med å komme på offensiven. Vi har veldig mye god politikk og mange gode resultater, men vi vinner ikke valg på å fortelle hva vi har gjort. Vi vinner valg på å fortelle hva vi skal gjøre, sier hun.

ULIKHET: Jonas Gahr Støre (Ap) reagerer på statsminister Erna Solbergs (H) svar i Stortinget i dag om at ulikhetene ikke har økt noe særlig i hennes tid. Video: Arnhild Aass Kristiansen / Jørgen Gilbrant Vis mer

Opprørsbølge

På snittmålingene er koalisjonen hennes langt unna flertall, med Venstre og KrF under sperregrensen, Frp på rundt 10 prosent og Høyre på ca. 22 prosent.

Da Stortinget fredag - på siste møtedag før sommerferien - behandlet revidert nasjonalbudsjett kom Rødts Bjørnar Moxnes med sin forklaring på regjeringens problemer:

- Vi har en bunadsgerilja, et bompengeopprør, kraftopprør mot mer strømeksport, og et distriktsopprør mot nedleggelser, sentralisering og velferd på anbud. Vi har klimastreiker og voldsomme vindkraftprotester. Folk reagerer på det brutale forsøket på utsendelse av en familie fra Trondheim til Afghanistan. Vi har AAP-opprør og økende forskjeller, sa Moxnes til Dagbladet.

- Folk liker ikke det de ser, fastlår han.

Statsministeren tar Rødts diagnose med knusende ro.

HVALDIMIR: Tirsdag var statsminister Erna Solberg i Hammerfest, og der gjorde hun et storfint besøk hos en av landets ferskeste kjendiser. Video: erna_solberg / Instagram. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Det er hukommelsessvikt hvis man mener det er voldsomme opprørsbølger rundt omkring. Jeg husker kampen for Betanien og Florida sykehus i Bergen på 80-tallet og kampen mot bompengeringen også. Det er engasjement, og det er bra, sier hun.

- Gift for samfunnet

Ap-leder Jonas Gahr Støre slo i et intervju med Dagbladet torsdag fast at indre strid i regjeringen svekker styringen av landet. Han sa at økte forskjeller er gift for samfunnet og anklaget statsministeren for å lede en regjering som har gjort seg selv svært avhengig av oljepenger.

- Det er fortsatt lave investeringer til næringsvirksomhet, tross høy oljepengebruk og skattelettelser. Det eneste man vet om skattekutt til de rikeste, er at de rikeste betaler mindre skatt. Men det skaper ikke nye arbeidsplasser, sa Støre til Dagbladet.

Erna Solberg svarer kontant:

- På pressekonferansen sin denne uka sa Støre at Ap ikke er et slagordparti. Jeg føler vel kanskje at det ikke holdt i 24 timer en gang.

Hun avviser at Norge under henne er blitt mer oljeavhengig.

- Vi har bred vekst i norsk økonomi. I alle sektorer og deler av landet, i motsetning til under de rødgrønne da veksten var langt mer oljesmurt. Vi bruker mer oljepenger i statsbudsjettet, for vi har en handlingsregel som faktisk betyr at vi skal bruke litt mer oljepenger hvert år.