- Vi har en kvinnekrise, og slik skal jeg løse den

Politidirektør Odd Reidar Humlegård er ikke fornøyd.

ER IKKE FORNØYD: Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier kvinneandelen blant politimesterne er for lav. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
ER IKKE FORNØYD: Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier kvinneandelen blant politimesterne er for lav. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kunne politidirektør Odd Reidar Humlegård lese i Dagbladet at andelen kvinnelige politimestere i Norge, stikk i strid med målsettingen, er mer enn halvert på få år. Bare 4 av 27 politimestere i Norge er kvinner.

- Hvordan kunne det skje?

- Det plager meg. Vi skal og må ha flere kvinnelige ledere. Vi har som etat over tid sviktet i rekrutterings- og lederutviklingsarbeidet. Og vi må erkjenne at det ikke bare er antallet kvinnelige politimestere som er for lavt. Det er for få kvinnelige ledere på alle nivåer, og alle arbeidsområder: etterforskning, strategisk og operativt. Nesten 40 prosent av politistudentene er kvinner, andelen kvinner i lederposisjoner gjenspeiler altså ikke på noen måte denne suksessen på utdanningsnivået.

Kastet bort penger - Du har en plan, hva går den ut på?

- Planen er iverksatt. Noe av det første jeg gjorde som politidirektør, var å ansette en human-resources-direktør, og direktoratet er i full gang med å sentralisere og profesjonalisere leder- og rekrutteringsarbeidet. Tidligere har hvert distrikt hatt ansvaret for å identifisere talenter. Vi har kastet bort mye penger og tid på dårlige prosesser. Nå utvikles og gjennomføres lederutvikling og rekrutteringsprogrammer på samordnet vis i etaten. Det vil bære frukter, men det vil ta tid, sier Humlegård.

- Hvorfor sliter politiet med rekruttering av kvinner?

- Det er flere grunner. Jeg har i flere tilfeller engasjert meg personlig for å få kvinnelige ledere til å bli stående i utfordrende stillinger eller ta enda større lederansvar i politiet. Noen ganger har jeg lyktes, andre ganger ikke. En kvinnelig leder ga uttrykk for at hun takket nei til en toppjobb på grunn av usikkerheten som for tiden preger politiet. Vi står midt oppe i en gjennomgripende strukturendring i hele Politi-Norge. Denne usikkerheten gjør at flere kvinnelige — og også mannlige — ledere setter lederkarrieren på vent til de vet hvordan den framtidige strukturen og organiseringen blir. Det er et problem for oss, og en grunn til at det vil ta tid å få opp andelen kvinnelige politiledere. Jeg har også blitt fortalt at en krevende politimesterjobb ikke var forenlig med familiesituasjonen, sier Humlegård.

Samfunnsutfordring - Tror du negative holdninger i etaten til kvinnelige politiledere kan være en del av problemet?

- Egentlig ikke. Vi har kommet langt. Jeg tror en del av utfordringen er den samme som i samfunnet for øvrig. Vi må bli flinkere til å inspirere dyktigere kvinner til å ta risikoen en krevende topplederjobb medfører, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

- Den profilerte krimforfatteren og tidligere polititoppen Hanne Kristin Rohde skrev nylig i en kronikk i Politiforum at det er ledelsen i politiet som trenger reformering, og ikke hele politiet, din kommentar?

- Jeg har ikke lest den kronikken.