Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaller statsleder «uærlig og svak»:

- Vi har et fantastisk forhold, sa Trump. Timer seinere fikk pipa en annen lyd

Donald Trumps konflikt med G7-landene fortsetter etter helgas toppmøte.

TØFFE FORHANDLINGER: Under helgas G7-toppmøte klarte landene å enes om en felles erklæring på alle punkter unntatt klima. Nå vil Trump be de amerikanske representantene om ikke å støtte slutterklæringen likevel. Foto: NTB Scanpix
TØFFE FORHANDLINGER: Under helgas G7-toppmøte klarte landene å enes om en felles erklæring på alle punkter unntatt klima. Nå vil Trump be de amerikanske representantene om ikke å støtte slutterklæringen likevel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA og Donald Trumps avgjørelse om å innføre ekstratoll på import av stål og aluminium fra landets nærmeste allierte, har vært bakteppet til en pågående konflikt mellom Trump og de andre statslederne i opptakten til helgas G7-toppmøte.

Det så derimot ut til at statslederne klarte å legge lokk på de heftigste konfliktene under møtet, hvor de blant annet klarte å enes om en felles erklæring på alle punkter unntatt klima.

Tollkrisen står imidlertid fortsatt uløst. Men Trump avviste at den varslede straffetollen og de påfølgende mottiltakene fra EU og Canada har ført til et svært anspent forhold mellom landene. Han kalte det rett og slett «fake news».

- Vi har et fantastisk forhold, meg, Angela, Emmanuel og Justin. Jeg vil gi forholdet ti av ti poeng, sa Trump da han dro tidlig fra toppmøtet i Quebec lørdag.

Pipa fikk en annen lyd

Men den gode stemningen holdt bare i noen timer. For natt til søndag tok Donald Trump nok en gang til Twitter, denne gangen for å kalle Canadas statsminister Justin Trudeau «uærlig og svak».

- Trudeau framsto så ydmyk og mild under møtene våre på G7, bare for seinere å stille på en pressekonferanse etter jeg dro, der han sier at «USAs toll er en fornærmelse» og at han «ikke vil bli herset med».

- Veldig uærlig og svak. Vår toll er et svar til hans 270 prosent på meieriprodukter, skriver Trump på Twitter ifølge NTB.

Samtidig skriver presidenten at han vil be de amerikanske representantene om ikke å støtte slutterklæringen likevel.

TAR AV: Statsminister i Canada, Justin Trudeau, blir hyllet på internett etter dette håndtrykket med Donald Trump. Video: CNN Vis mer

Begivenhetsrik opptakt

Ett av høydepunktene i opptakten til G7-toppmøtet var da Frankrikes president Emmanuel Macron sammenliknet en telefonsamtale med Trump med pølselaging tidligere denne uka. Kommentaren fulgte han imidlertid opp med en saftig Twitter-melding i retning Trump.

- Det gjør kanskje ikke den amerikanske presidenten noe å bli isolert, men det gjør heller ikke oss noe å undertegne en avtale mellom seks land, om vi må, skrev Macron på Twitter dagen før toppmøtet mellom de sju stormaktene som utgjør G7-gruppen.

Donald Trump svarte med å lange ut mot både Canadas statsminister Justin Trudeau og franske Macron, som han mener skader USA med en urettferdig handelspraksis.

- Ser fram til å rette opp i urettferdige handelsavtaler med G7-landene. Og om det ikke ordner seg, kommer vi enda bedre ut av det, skrev Trump.

Russland-forslaget

Stemningen mellom landene ble heller ikke bedre da Trump overrumplet resten med å be om at Russland inviteres inn i varmen igjen. Landet ble sparket ut av det som da het G8 i 2014, etter annekteringen av Krim-halvøya.

Blant dem som har uttalt seg kritisk til Trumps forslag er Storbritannias statsminister Theresa May, og vår egen Erna Solberg.

- Russland er et viktig land i mange konflikter rundt omkring i verden. Det er viktig land å ha med for å få løsning i for eksempel Syria. Samtidig er utfordringen vår hvis vi sier: «Ja ja. De invaderte Krim», så fortsetter de å skape en ustabil situasjon i Øst-Ukraina, sa statsministeren til Dagbladet fredag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media