- Vi har et fritt Internett

- Jeg tror folk vil ha en rettferdig oppfatning. Flertallet av folk støtter ikke Nobelkomiteens beslutning, sa Kinas talskvinne.

FRITT INTERNETT: - Disse nettsidene du refererer til, jeg kjenner ikke til hvilke problemer de har. Jeg viser til kinesisk lov og vi har fritt Internett, sa pressetalskvinne Jiang Yu, på spørsmål om hvorfor BBCs, CNNs og NRKs nettsider er blokkert fra Kina. Foto: SCANPIX
FRITT INTERNETT: - Disse nettsidene du refererer til, jeg kjenner ikke til hvilke problemer de har. Jeg viser til kinesisk lov og vi har fritt Internett, sa pressetalskvinne Jiang Yu, på spørsmål om hvorfor BBCs, CNNs og NRKs nettsider er blokkert fra Kina. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIJING (Dagbladet): Dagens pressekonferanse i det kinesiske utenriksdepartementet er trolig den siste anledningen kinesiske styresmakter har til å lufte sin vrede over morgendagens fredsprisseremoni til ære for den fengslede regimekritikeren Liu Xiaobo.

Grytidlig i dag morges ble også nyhetsnettstedene til CNN og BBC plutselig blokkert for internettbrukere på det kinesiske fastlandet. NRK sine nettsider har også blitt blokkert, melder NRK. Da fredsprisen ble annonsert i Oslo 8. oktober gikk sendingene til disse to globale TV-stasjonene i svart for seere i Kina.

- Vi har fritt Internett Om nettstedene nå er blokkert på grunn av det store fredsprisfokuset er foreløpig uklart. Men å blokkere to av verdens største nyhetsnettsteder oppfattes som usedvanlig.

Fra før av er sosiale medier som Facebook, Twitter og YouTube sperret for internettbrukere i Kina.

- Disse nettsidene du refererer til, jeg kjenner ikke til hvilke problemer de har. Jeg viser til kinesisk lov og vi har fritt Internett, sa pressetalskvinne Jiang Yu, på spørsmål om hvorfor BBC, CNN og NRKs nettsider er blokkert fra Kina.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er ventet å delta i CNNs Nobelprogram. På spørsmål om hva slags budskap Kina ønsker å høre fra den norske utenriksministeren, svarte Jiang slik:

- Jeg tror folk vil ha en rettferdig oppfatning. Flertallet av folk støtter ikke Nobelkomiteens beslutning.

- Prøvde å styrte Kina Under dagens pressekonferanse ga talskvinnen for kinesisk UD også en grundig innføring i hvem Liu Xiaobo er ifølge kinesiske myndigheter.

- Jeg vil gjerne understreke at Liu Xiaobo ikke er dømt for sine uttalelser. Hans aktiviteter er ikke begrenset til å skrive artikler. Han prøvde å styrte den kinesiske staten.

Jiang fikk også spørsmål om opplysningene om at kinesere bosatt i Oslo, skal ha blitt presset til å delta i demonstrasjoner.

- Hvorfor er så mange imot Fredsprisen? Det er et spørsmål som fortjener ettertanke. Noen organisasjoner sier det vil være demonstrasjoner mot Nobelkomiteen. Jeg vet ikke når de ble talsmenn for den kinesiske diasporaen.
Skjelte ut Dagbladets journalist Dagbladet spurte om Kina mener at den norske kongefamilien støtter en kriminell når de deltar på fredsprisutdelingen fredag.

- Du kan trekke konklusjoner fra det jeg har svart tidligere, svarte Jiang.

Dagbladets journalist ble skjelt ut da vi gjentok spørsmålet: hvordan vil historien dømme fredsprisen.

- Hvis du vil bruke denne salen som plattform for å ødelegge Kinas rykte, GLEM DET!, svarte Jiang.

Jiang Yu håper landene som er invitert til fredsprisseremonien tenker seg godt om.

- Dette handler ikke om rett eller galt, og det handler ikke om menneskerettigheter.

Advarselen går spesielt til Norge.

- Jeg håper den norske regjeringen tenker nøye på dette.

På den forrige pressekonferansen tirsdag, fastslo departementets talskvinne Jiang Yu at Nobelkomiteen orkestrerer en anti-Kina-farse helt på egen hånd.

- Vi vil ikke la oss påvirke av noen klovner, svarte Jiang på spørsmål fra Dagbladet.

På forhånd var det ventet nye utfall mot Norge. Den høye temperaturen foran fredsprisseremonien i morgen vil trolig føre til fullt hus i «Det blå rommet», som den splitter nye pressesalen heter i det kinesiske utenriksdepartementets nybygg.

Settes i husarrest De siste ukene har stadig flere opposisjonelle i Kina fått merke styresmaktenes frustrasjon over fredspristildelingen.

Minst et 40-talls demokratiforkjempere, venner og familie av fredsprisvinner Liu Xiaobo (54) er arrestert, satt i husarrest og ilagt forbud mot å snakke med utenlandske journalister om Nobelprisen.

De siste dagene har de fleste internasjonale mediekanalene fulgt Nobel-bråket tett. Presset Kina utøver for å få andre land til å trekke sin deltagelse fra seremonien, samt den usedvanlig harde tonen mot Norge, har gjort årets fredspris til en av høstens største saker for korrespondentmiljøet i Kina.

- Når regjeringen så åpenlyst støtter en feilaktig avgjørelse, har det ødelagt det politiske fundamentet for bilaterale relasjoner. Det vil ikke bli så vennlig som før, sa talskvinnen for kinesisk UD om Norge på tirsdag.

Takker nei til kinesisk fredspris I går kom også nyheten om at Kina nå vil dele ut sin egen fredspris, for å «gjenreise» fredsprisen etter at «klovnene» i Norge ødela den.

Taiwans tidligere visepresident Lien Chan, har imidlertid ingen planer om å dra til Beijing for å ta imot prisen, som skulle deles ut i dag, skriver avisen Taipei Times.

- Vi har aldri hørt om noen slik pris og Lien har selvsagt ingen planer om å akseptere den, sier Liens talsmann Ting Yuan-chao.

Lien var tidligere formann for Det kinesiske nasjonalistpartiet (KMT) på Taiwan, og han fikk prisen for sitt mangeårige arbeid for forsoning med Kina, skriver NTB. 

Hvem som egentlig står bak den nyopprettede Konfucius-prisen i Kina, framstår som uklart. Komiteen som utropte Lien til vinner, understreker at den ikke har noen offisielle bånd til regjeringen i Beijing. Komitéformannen Tan Changliu innrømmet likevel at de samarbeider tett med det kinesiske kulturdepartementet, skriver NTB.