- Vi har et godt forhold

USAs forhold til Norge er godt - og vil forbli godt. Det var beskjeden statsminister Kjell Magne Bondevik fikk over telefon av George W. Bush i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telefonsamtalen kom i stand etter initiativ fra president Bush, og statsminister Bondevik var varslet om en slik samtale for 14 dager siden. Først i går kom beskjeden om at presidenten ville ha en samtale med Norges statsminister samme dag.

- Vi snakket om Norges og USAs gode forhold, men det ble mest prat om Irak, selvfølgelig. George W. Bush uttrykte respekt og forståelse for Norges ståsted, sier Bondevik.

Samtalen dreide seg overhodet ikke om den amerikanske ambassadøren i Norge, John Doyle Ongs uttalelser om et sviktende vennskap mellom landene.

- Ikke spenning

- Det var intet tema. Jeg føler at det ikke er noen spenning mellom Norge og USA. Det forholdet er godt, sier Bondevik.

- Det er ikke ofte jeg har samtaler med den amerikanske presidenten. Han har en meget stor telefonaktivitet i disse dager. Det vet jeg. Jeg satte pris på at jeg fikk anledning til å snakke direkte med ham, og det ble en veldig god og åpenhjertig samtale på tross av at vi ser ulikt på en rekke spørsmål, sier Bondevik. Han tror det er hans første telefonsamtale med Bush.

I 2001 besøkte Bondevik president Bush i Det hvite hus, og seinere har han møtt den amerikanske presidenten på en rekke internasjonale samlinger.

Norgesbesøket til Bush i slutten av mai blir det andre besøket av en sittende amerikansk president her i landet. Den første var president Bill Clinton i 1999.

- Bush ser fram til Norges-besøket i slutten av mai, og jeg ser fram til å forsterke kontakten landene imellom og mulighetene til å diskutere internasjonale spørsmål i den fasen de måtte være inne i, sier Bondevik som ikke mener at telefonsamtalen i går kveld var et ledd i det amerikanske presset mot FN-landene.

Skal fortsette

Foranledningen til samtalen var Irak-spørsmålet, og Bondevik sier at han la stor vekt på Norges ønske om at våpeninspektørene skal fortsette sitt arbeid så lenge det er meningsfylt.

Han sier han også la vekt på Norges historiske tilknytning til FN - og viktigheten av at FN må stå bak en ny resolusjon mot Irak.

- Jeg fikk inntrykk av at president Bush fremdeles ønsker å samarbeide med FN selv om vi vet at utfallene kan bli flere. Jeg understreket ovenfor Bush at Norge konsekvent holder fast ved at enhver militær aksjon fra det internasjonale samfunns side må ha en klar forankring i FNs sikkerhetsråd, sier Bondevik.

Drøftet terrorisme

De to statslederne drøftet nødvendigheten av å bekjempe internasjonal terrorisme, betydningen av NATO-samarbeidet og Midtøsten.

Seint i går var det snakk om at USA kunne komme til å trekke resolusjonsforslaget om Irak tilbake, men at USA ville fortsette samtalene i FN.

Bush ringte Bondevik

GA KLART SVAR: Kjell Magne Bondevik sa klart ifra at FN må stå bak en ny resolusjon mot Irak.
TOK KONTAKT: George W. Bush tok initiativet til samtalen med Kjell Magne Bondevik i går kveld.