- Vi har et problem

Inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) vil kartlegge rasisme i det offentlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen vil ikke kommentere ambulanseskandalen i Oslo, men innrømmer ovenfor Dagbladet.no at rasisme kan være et problem i det offentlige.

- Jeg erkjenner at det er et problem. Selv om jeg ikke har noe kunnskap som tilsier at det er systematisk diskriminering i det offentlige, erkjenner jeg at det er enkeltpersoner som opplever det sånn, sier Hanssen.

Han varsler nå at han kommer til å foreslå en gransking av offentlige etater for å se om offentlig rasisme er et problem.

- Det er viktig å ikke begrense undersøkelsen til å bare gjelde politi og ambulanse. Jeg vet at mange opplever problemer i de etatene som ligger under meg. Blant annet vet jeg at mange opplever sosialkontorene som vanskelig å ha med å gjøre, sier Hanssen.

Har du blitt utsatt for rasisme i det offentlige? Tips oss

Vil ha gransking

Han ønsker spesielt å se på påstander om diskriminering knyttet til myndighetsutøvelse.

- Jeg møter mange enkeltpersoner som sier at de har blitt utsatt for diskriminering. Jeg tror dette handler om enkeltpersoner – ikke systematisk diskriminering. Likevel mener jeg det er viktig å kartlegge omfanget. Så lenge det er enkeltmennesker som blir utsatt for diskriminering er det uakseptabelt, sier Hanssen.

DISKRIMINERT:- Jeg møter mange enkeltpersoner som sier at de har blitt utsatt for diskriminering, sier inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen til Dagbladet.no. Foto: HENNING LILLEGÅRD
DISKRIMINERT:- Jeg møter mange enkeltpersoner som sier at de har blitt utsatt for diskriminering, sier inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen til Dagbladet.no. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

Hvordan kartleggingen eller granskingen vil være utformet har han ennå ikke bestemt seg for.

- Jeg kommer til å diskutere veien videre med regjeringen så fort som mulig, sier Hanssen.

- Avgjørende

Men på tross av en rekke påstander om offentlig rasisme den senere tiden mener inkluderingsministeren at inkluderingspolitikken først og fremst har vært vellykket.

- Jeg vil si at på lang vei har vi lykkes i integreringsarbeidet. Men det betyr ikke at vi ikke har utfordringer. Vi ser at minoritetsbefolkningen har større problemer når det gjelder sysselsetting og boforhold. I tillegg er inntektsnivået og språkkunnskapen lavere, sier Hanssen.

Han mener måten andregenerasjonsinnvandrere blir møtt på vil være avgjørende.

- Når denne generasjonen strømmer ut på arbeidsmarkedet vil det vær utrolig skadelig hvis de blir utsatt for diskriminering. Det vil være et tungt signal til de som har tatt høyt utdannelse og ønsker seg inn på jobbmarkedet. Hva er vitsen hvis de ikke får jobb likevel, sier Hanssen.

I RESPIRATOR: Ali Haji Mohamed Farah ligger fremdeles i respirator etter å ha blitt slått ned i Sofienbergparken. Der ble han forlatt av ambulansen.