SOMMERFORHANDLINGER: Trolig vil forhandlingene om overføring av Tjostolv Moland og Joshua French starte i løpet av sommeren. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SOMMERFORHANDLINGER: Trolig vil forhandlingene om overføring av Tjostolv Moland og Joshua French starte i løpet av sommeren. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Vi har fått en dato å forholde oss til, men alt kan skje i Kongo

UD har avtale om at forhandlingene om overføring av Tjostolv Moland og Joshua French skal starte i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Omtrent samtidig som Tjostolv Moland og Joshua French ble dømt til døden for tredje gang, var ambassadør Jon Vea i Kinshasa for å snakke med Kongos justisminister Emmanuel-Janvier Luzolo.

Der ble det enighet om en foreløpig dato for når samtalene om overføring av de to dødsdømte nordmennene kan starte.

— Vi har nå fått en dato å forholde oss til, men alt kan skje i Kongo, og det er ikke sikkert at samtalene kommer i gang som avtalt, sier
Vea til Dagbladet.

Han vil ikke si hvilken dato som er blitt gitt.

Ankefrist Utenriksdepartementets pressevakt Marte Kopstad sier at kongolesiske myndigheter har antydet et tidsrom for forhandlinger om soningsoverføring på kort varsel bare det foreligger en rettskraftig dom.

Dødsdommene kom sist torsdag og det skal være to ukers ankefrist. Men det er usikkert om retten regner virkedager, og når ankefristen løper fra.

Uansett er ankefristen ute en av de nærmeste dagene. Nordmennene har sagt at de ikke vil anke, men hva kongolesiske påtalemyndigheter vil gjøre er uvisst.

Feiring Etter det Dagbladet kjenner til forventer ikke UD at det kommer til å skje noe i denne saken før etter 50-årsjubileet for uavhengighet.

30. juni er det 50 år siden DR Kongo løsrev seg fra kolonimakten Belgia, og det er planlagt en voldsom feiring i den anledningen.

Dermed er det mye som tyder på at forhandlingene er avtalt å starte opp i juli.