Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har fått en krigserklæring

LO-forbund trekker seg fra lærersamarbeid med regjeringen. Fare for streik til våren.

FRUSTRERT:   1. nestleder Terje Moen i LO-forbundet Skolenes landsforbund er mildt sagt frustrert over tilbudet lærerorganiasjonene har fått fra KS. Foto: Bo Mathisen/Skolenes landsforbund
FRUSTRERT: 1. nestleder Terje Moen i LO-forbundet Skolenes landsforbund er mildt sagt frustrert over tilbudet lærerorganiasjonene har fått fra KS. Foto: Bo Mathisen/Skolenes landsforbund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skolenes landsforbund, LOs lærerforbund, var en av lærerorganisasjonene som i dag brøt arbeidstidsforhandlingene med KS.
  
- Tilbudet vi har fått, er en krigserklæring mot lærerenes arbeidsliv, sier LO-forbundets 1. nestleder, Terje Moen, til Dagbladet.  

Moen gjør det klart at Skolenes landsforbund nå trekker seg fra det såkalte GNIST-parnternskapet, som er et samarbeid mellom Kunnskapsdepartementet og en rekke tunge samfunnsorganisasjoner om å styrke status og rekruttering til læreryrket.

Følgende organisasjoner og institusjoner er med i partnerskapet: Kunnskapsdepartementet, Utdanningsforbundet, KS, LO, NHO, Pedagogstudentene, Studentenes Landsforbund, Norsk Lektorlag, Skolelederforbundet og Nasjonalt råd for lærerutdanning, Kunnskapsdepartementet - og inntil helt nylig: Skolenes landsforbund.    
    - Meningsløst - Vi synes det vil være svært problematisk å samarbeide tett med KS i et partnerskap som har som formål å heve statusen til læreryrket for å øke rekrutteringen, så lenge KS direkte motarbeider grunnlaget for arbeidet, sier han i en pressemelding.

Overfor Dagbladet utdyper han:

- Vi opplever det som meningsløst å samarbeid om KS om status og rekruttering til læreryket på den ene siden, for å så å bli pressa så steinhardt av KS på den andre 
 
- Er dette et forsøk på å presse regjeringen og deres lærerløft?

- Nei, vi ønsker ikke å presse regjeringen. Jeg regner at vi har regjeringes oppmerksomhet nå, men vi er jo alltid interessert i mer oppmerksomhet. Vi har jo en kunnskapsminister som ønsker bedre lærere og et godt samarbeid mellom partene i utdanningssektoren, men så sørger KS for at alt rakner. Jeg skjønner ikke at kunnskapsmininsteren ikke reagerer, sier Moen. 

- Det høres ut som om du vil at regjeringen skal blande seg inn i forhandlingene? 

- Det er et godt prinsipp at regjeringen ikke blander seg inn i forhandlignene, men man kan jo hviske noen i øret og sørge for å sende et signal. Det var bedre den gangen vi forhandlet med staten, da forholdt vi oss i hvert fall til én stemme.

KS, på sin side, avviser kontant at de forsøker å presse lærerene.  

BRYGGER TIL LÆRERSTRID: Dette tvitret Anders Folkestad, som leder Norges nest største hovedorganisasjon Unio, som Utdanningsforbundet sorterer under. Tweeten var en kommentar til statsminister Erna Solbergs (H) nyttårstale, der hun vektla regjeringens satsing på lærerne.
BRYGGER TIL LÆRERSTRID: Dette tvitret Anders Folkestad, som leder Norges nest største hovedorganisasjon Unio, som Utdanningsforbundet sorterer under. Tweeten var en kommentar til statsminister Erna Solbergs (H) nyttårstale, der hun vektla regjeringens satsing på lærerne. Vis mer

- Dette handler verken om å spare penger eller å presse lærerne til mer arbeid. Det er en tydelig beskjed fra våre medlemmer og fra et klart flertall av skolelederne, at arbeidstidsavtalen er et hinder for å bruke ressursene best mulig på den enkelte skole, til beste for elevene. Jeg tror partene er enige om at den viktigste kompetansen i å drive skole ligger i skolen selv, hos lærere og skoleledere. Da bør også de ha mulighet til å organisere sin hverdag slik at det er til elevenes beste, sier KS-direktør Per Kristian Sundnes i en uttalelse.

- LO: Forstår frustrasjonen Skolenes landsforbund er medlem i Landsorganisasjonen i Norge (LO), og er tilsluttet LO Stat og LO Kommune. Forbundet har om lag 6500 medlemmer.

LO er imidltertid også en egen partner i GNIST-partknerskapet, og akter å forbli det - tross protestutmeldingen fra Skolenes landsforbund: 

- LO har stor forståelse for den irritasjonen KS opptreden i arbeidstidsforhandlingene skaper i SL, og at de i en slik situasjon finner det vanskelig å samarbeide på andre arenaer også, sier LO-sekretær Are Tomasgard. 

- Gnist var et prosjekt Kunnskapsdepartementet tok initiativet til for å høyne læreryrkets status og bedre rekrutteringen til yrket. LO stilte, sammen med de andre hovedorganisasjonene i arbeidslivet opp på det, og satsingen har gitt resultater. Prosjektet er nå over i driftsfasen, og LOs direkte engasjement er gradvis blitt mindre. Vi støtter imidlertid fortsatt KDs intensjoner med prosjektet, og vi kommer til å fortsette i den rolle vi i dag har, fortsetter han. 

Utdanningsforbundet er Norges nest største fagforening og har over 156 000 medlemmer. Etter det Dagbladet forstår, er det også uaktuelt for Utdanningsforbundet å trekke seg fra GNIST-partnerskapet.   

- Vi har fått beskjed om at Skolenes Landsforbund trekker seg fra samarbeidet i GNIST inn til videre. Det er synd at de trekker seg, men det er bra at det store flertallet av partnerne i GNIST vil fortsette samarbeidet, sier statssekretær Birgitte Jordahl (H) til Dagbladet. 

Hele Norges coronakart