VINNERNE: Fredsprisvinnerne Ellen Johnson Sirleaf (t.h.), Tawakkul Karman og Leymah Gbowee (t.v.) ankommer nobelbanketten på Grand Hotel i Oslo lørdag kveld. Lise Åserud / Scanpix
VINNERNE: Fredsprisvinnerne Ellen Johnson Sirleaf (t.h.), Tawakkul Karman og Leymah Gbowee (t.v.) ankommer nobelbanketten på Grand Hotel i Oslo lørdag kveld. Lise Åserud / ScanpixVis mer

- Vi har fått mange gode råd av Norge

Nå håper fredsprisvinner å fortsette samarbeidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter den høytidsstemte prisutdelingsseremonien i Oslo Rådhus er det lørdag kveld duket for fest på Grand Hotel. Banketten starter etter at de tre fredsprisvinnerne har hilst fakkeltoget fra balkongen på hotellet klokken 19.

Ellen Johnson Sirleaf (73) ble tildelt fredspris sammen med Leymah Roberta Gbowee (39) og Tawakkul Karman (32) for «den ikke-voldelige kampen de har kjempet for kvinners rettigheter i fredsbygging i hele verden».

- Gleder seg
Dagbladet snakket med Leymah Roberta Gbowee før banketten.

- Det har vært en strålende dag. Nå gleder jeg meg til resten av kvelden, fortsatte hun.

Gbowee er sosialarbeider og fredsaktivist. På 1990-tallet startet hun fredsbevegelsen Women in Peacebuilding Network, og i 2003 tok hun initiativ til aksjonen Women of Liberia Mass Action for Peace som presset frem en fredsavtale og avslutning av Den andre liberiske borgerkrigen i 2003.

Dette igjen førte til valget av Sirleaf i Liberia, som dermed ble den første kvinnelige presidenten i et afrikansk land.

- Et forbilde
Hun synes Norge er et godt forbilde for verdensfreden.

- Vårt land har lært mye av norske verdier. Jeg håper vi kan fortsette det gode samarbeidet med norske myndigheter. Vi har fått mange gode råd, det vil vi gjerne fortsette med.

Verdt flere priser
En festkledd Erna Solberg var blant de første prominente gjestene som ankom banketten før klokken 19.

- Liberia og Yemen hadde hver for seg vært verdt en fredspris. Aktivistene, legger hun til.

Solberg mener de tre vinnerne er veldig forskjellig, men synes de tre har gjort en glimrende jobb med å sette fokus på kvinners situasjon i konflikt.

Høyretoppen gledet seg til å feire vinnerne.

- Det er alltid veldig hyggelig. Det er ofte mer uformelt enn andre slike arrangementer, og så er det dans etterpå.