Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har fått mer innflytelse på fire dager enn på 8 rødgrønne år

Sier KrF-leder Knut Arild Hareide etter budsjettforliket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har i løpet av fire dager med budsjettforhandlinger fått større gjennomslag i budsjettet enn i løpet av åtte rødgrønne år, sier Knut Arild Hareide.

Etter flere dager med lange og tidvis tøffe forhandlinger er regjeringspartiene nå blitt enige med sine to støttepartier i Stortinget.
Forhandlingene mellom de finanspolitiske lederne i Høyre, Frp, KrF og Venstre brøt sammen tirsdag kveld.

I går ble partienes parlamentariske ledere koblet inn.

Bistand Knut Arild Hareide uttrykker tilfredshet med resultatet. Han mener at den sosiale profilen er blitt bedre.
- Det har vært viktig for KrF at vi får en prosent til bistand og at kontantstøtten økes, sier Hareide.

KrF-lederen tar til orde for å gjenreise heltidsstudenten.
- Vi øker integreringstilskuddet med 20 millioner kroner, vi har fått tiltak på rus, ikke en full gjeninnføring av skatteklasse to, men vi ivaretar skatteklasse to.
Det er gjort forbedringer på landbruk og vi får økt bistandsbudjsettet til én prosent av BNP, sier Knut Arild Hareide, leder i KrF.

Fornøyde Også Høyres Nikolai Astrup og Frps Harald Tom Nesvik uttrykker at de er fornøyd.
- Vi har hatt samtaler i samme ånd og gode tone som i hele høst. Det betyr ikke at vi er enige om ett og alt, men med dette forliket viser vi velgerne en klar politisk retning, sier Nikolai Astrup.

Skattelette - Det er gjort gode endringer i Stortinget. I en sånn prosess er det gi og ta, men vi står fullt og helt bak det som ligger her. Den enkelte borger får skatteletter og vi får en betydelig satsing på samferdsel , sier Frps Harald Tom Nesvik.
Venstre-leder Trine Skei Grand er fornøyd med at studiestøtten er økt, og med å ha fått på plass et råd som skal redusere byråkratiet for næringslivet, og med å ha fått økt kulturbudsjettet igjen.

Asylsøkere - Kulturbudsjettet er økt med 500-600 millioner, blant annet til pressestøtte og kunstnerstipend, ifølge Trine Skei Grande.
- Jeg er kjempeglad for at vi har fått styrket de aller svakeste, nemlig de enslige mindreårige asylsøkerne. Det er en solidaritetshandling jeg synes vi skal være glad for at noen gjør, sier hun.

- Mest fornøyd er jeg med den store satsingen på tog.

Vi har fått inn 650 millioner ekstra, i tillegg til den økningen på 100 millioner som regjeringen la opp til. Det vil være kjempeviktig for økt fremkommelighet og hyppighet, og for at togene går når de skal her i landet. Dette er et av de viktigste miljøgrepene vi kan ta, sier Trine Skei Grande.

Uteliggere Hun er også tilfreds med å ha skjerpet miljøprofilen og den sosiale profilen.

- Jeg er også glad for at vi har fått inn igjen 10 millioner til de som ligger ute i hovedstaden.
Det skaper trygghet, også for dem som har en bolig. Dette er ikke et stort beløp, men jeg vil ta det med fordi det er noe jeg personlig har vært sterkt engasjert i, sier Venstre-lederen.

Tydelig preg Venstre og KrF har satt et tydelig preg på budsjettet, men både Astrup og Nesvik sier de "lever godt med" endringene.

- Harald og jeg var forøyd med den tilleggsproposisjonen som kom, her vi fornøyd med hovedlinjene, og så er det gjort noen endringer som vi lever godt med, sier Nikolai Astrup.
Klar retning 2,2 milliarder kroner er flyttet i budsjettet.

- Vi har hatt samtaler i samme ånd og gode tone som i hele høst. Det betyr ikke at vi er enige om ett og alt, men med dette forliket viser vi velgerne en klar politisk retning, sier Nikolai Astrup. Samferdsel, miljø, utdanning, kunnskap og helse er prioriterte områder. Etter forhandlingene er pressestøtten fredet.
Uttransportering Harald Tom Nesvik trakk fram skattelette, kollektivsatsing og satsing på justissektoren som viktige for Fremskrittspartiet.

- Vi skal sørge for uttransportering av personer med ulovlig opphold i Norge, sier Nesvik.
Fremskrittspartiets parlamentariske leder understreker at en del av prosessene nå er flyttet til Stortinget.

- Det er i tråd med det Stortinget faktisk skal gjøre og kan gjøre i årene framover, sier Harald Tom Nesvik.