-  Vi har fått vår Haider

Biskop Gunnar Stålsett mener Carl I. Hagen kan sammenliknes med høyreekstreme politikere som Jörg Haider og Jean-Marie Le Pen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi har kanskje hatt en Haider lenge, men nå er det i alle fall blitt tydelig. Slike fremmedfiendtlige uttalelser som Frp-formann Hagen kom med i sin tale hos Levende Ord, har vi hittil vært spart for i Norge på et så høyt politisk nivå, sier Stålsett.

-  Det minner om det som skjedde overfor jødene i mellomkrigstida. Dette er en dramatisering av den politiske situasjonen i Norge, sier Stålsett, som også sterkt beklager at menigheten jublet til Hagens islamsjikane.

-  Tar man imot denne typen utsagn med hallelujarop, blir det en belastning for andre kristne og for Den norske kirke. Det at man har en så ukritisk holdning til Israel, og at alle som kritiserer palestinerne blir møtt på en slik måte, er beklagelig. Man kan ikke hylle den typen hets mot mennesker av en annen tro, sier Stålsett.

Han understreker at Levende Ord verken er en del av Den norske kirke eller medlem av Norges kristne råd, og at den således ikke er representativ for flertallet av kristne i Norge.

Ta klart avstand

-  Flertallet i Den norske kirke er opptatt av å vise toleranse og respekt overfor andre religioner. Selv om Levende Ord er en marginal gruppe i Kristen-Norge, bør kristne ledere ta ansvar for at slike holdninger ikke utvikles i menighetene, sier Stålsett.

Biskopen sier han først ønsket å tie Hagens tale i Bergen i hjel.

-  Men når jeg hørte utdrag av talen og leste hva han sa i avisene, vil det være uansvarlig fra Kirkens side ikke å ta klart avstand. Dette er politisk og religiøs forurensning som må avvises, sier Stålsett.

Roper et varsku

-  Hagen spiller opp til det fremmedhatet som retter seg mot muslimer i Europa i dag, og det må sees i den sammenheng. Vi må rope et varsku mot lefling med slike ekstreme holdninger, sier Stålsett.

Han sier det også er nødvendig å markere avstand til Hagen av hensyn til Norges renommé i andre deler av verden.

-  Når Hagen setter likhetstegn mellom islam og palestinere, gjør han akkurat det de fleste legger vekt på å unngå, nemlig å sette likhetstegn mellom jødene og den politikken den israelske regjeringen fører, sier han.

Over en grense

-  Hagen har nå gått over en grense. Hvis dette er opptakten til neste års valgkamp, har jeg så pass tro på det norske folk at han bare får støtte fra marginale grupper.

-  Denne gangen kan han ikke komme unna med at hans uttalelser er tatt ut av en sammenheng. Han har vært for tydelig til det, sier Stålsett.

HØYREEKSTREM 1: Biskop Gunnar Stålsett mener at Carl I. Hagens siste uttalelser beviser at han er «en Haider».
HØYREEKSTREM 2: Østerrikeren Jörg Haider leder Frihetspartiet, og er sterkt imot innvandring.