Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har femti dager på å redde verden

Gordon Brown fyrer opp klimadebatten før monstermøtet i København i desember.

ADVARER VERDEN OM FRAMTIDA: Storbritannias statsminister, Grodon Brown, maner til miljøhandling før klimatoppmøtet i København i desember. Foto:    REUTERS/Anthony Devlin/SCANPIX
ADVARER VERDEN OM FRAMTIDA: Storbritannias statsminister, Grodon Brown, maner til miljøhandling før klimatoppmøtet i København i desember. Foto: REUTERS/Anthony Devlin/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Storbritannias statsminister Gordon Brown kommer nå med følgende advarsel før klimatoppmøtet i København som starter 7. desember. 

- Vi har femti dager på å redde verden fra global oppvarming, sier han, ifølge britiske Sky News.  

Brown lanserer et katastrofe-scenario med hetebølger, flommer og tørkeperioder dersom ikke klimaenighet kommer i orden.

Fikk støtte av Stoltenberg
For cirka tre uker sider telte Brown 80 dager på å redde jorda. Da fikk han støtte av statsminister Jens Stoltenberg.

- Det er helt avgjørende at vi kommer til en enighet i København. Det haster å få ned utslippene, sa Stoltenberg til Dagbladet.

- Ingen plan B
Han taler til 17 toppnasjoner i verden. Dersom ikke en avtale er i orden i løpet av den 12 dager lange konferansen, er mye av håpet om en grønnere verden ute, ifølge Brown.  

- Det finnes ingen plan B for jorda. I løpet av en tidsalder er det bare en til to ganger nasjoner møtes og lager avtaler som endrer historien. København må være et slikt møte, sier Brown.  

Han understreker at det er vil ikke være noen fremtidige møter som kan rette ødeleggelsene som allerede har skjedd, dersom det ikke handles raskt.

Rammer hele verden
Han mener at i år 2080 vil 1,8 milliarder mennesker lide av vannmangel. Og det er ikke bare de fattige landa som vil merke klimakrisen.  

- Med denne trenden kan for eksempel Storbritannia få problemer om bare noen få tiår, advarer statsministeren.  

Meningen med København-møtet i desember er å videreføre og forbedre den eksisterende Kyoto-avtalen fra 1997.

I 2012 går denne avtalen ut.  

Forrige lignende møte, som er i regi av United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), var i Bali i 2007.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media