Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal fornye Venstre:

- Vi har for uklar profil

Iselin Nybø mener Trine Skei Grande er en god Venstre-leder. Derimot mener hun det er blitt for vanskelig for velgerne å vite hva Venstre står for.

NYTT PRINSIPP-PROGRAM: Iselin Nybø leder arbeidet med et nytt prinsipprogram i Venstre. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
NYTT PRINSIPP-PROGRAM: Iselin Nybø leder arbeidet med et nytt prinsipprogram i Venstre. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Ingen i Venstre er fornøyd med det resultatet vi fikk. Vi har noen lyspunkter, noen gode kommuner, men generelt er det ikke her vi skal være, fastslår Iselin Nybø, forsknings- og høyere utdanningsminister fra Venstre.

Den endelige opptellingen etter kommunevalget gir Venstre 3,9 prosent oppslutning, ned fra 5,5 prosent i 2015.

Det dårlige valgresultatet har ført til at en rekke Venstre-politikere har krevd Venstre-leder Trine Skei Grandes avgang. Også lederen i Unge Venstre vil ha fornyelse i ledelsen. Nybø mener media har vært med på å presse debatten fram.

- Trine er en god leder

- Det er kommet en debatt om ledelsen, som ikke minst Dagbladet har bidratt til. Det er naturlig, vi skal ha stor takhøyde. Men jeg mener det er mest ryddig å ta den debatten internt. Jeg synes Trine har vært og er en god leder, slår Nybø fast.

- Det viktigste vi kan gjøre nå er å kanalisere vår frustrasjon over i det som er vår hovedutfordring, sier Nybø som har en bestemt oppfatning av hva det er:

- Vi har en for uklar profil. Det er for vanskelig for velgerne å vite hva Venstre står for.

Skal fornye Venstre

Iselin Nybø leder nå arbeidet med et nytt prinsipp-program som skal vedtas på landsmøtet til våren, der de store linjene for partiet skal meisles ut. Parallelt jobbes det med et nytt Stortings program for Venstres politikk fra sak til sak.

- Vi må tydeliggjøre profilen vår. Jeg er opptatt av at den ledelsen vi har og skal ha må være opptatt av det. Velgerne må oppleve at vi har svar på det som er de viktige utfordringene de opplever i hverdagen. Venstre må også finpusse den ideologiske profilen og vise folk hva et liberalt parti står for. Det er disse diskusjonene vi må ha nå. Det beste vi gjør er å kanalisere frustrasjonen inn debatten om hvor vi skal, hva er Venstres visjon og hvilke løsninger har Venstre som ingen andre partier har.

- Naturlig med lederdebatt

- Men mener du det er på tide med et bytte i partiledelsen. De tre som sitter der, har vært med lenge?

- Jeg synes det er naturlig at vi har en debatt om det. Det er som du sier en ledelse som har sitte lenge. Samtidig er det en god stund til landsmøtet. Det kommer til å komme mange forslag. Vi har en god valgkomité som er opptatt av å lytte. Når de legger fram sitt forslag vil de se på en helhet, og helheten er viktig. Kontinuitet, fornyelse, geografi det er mange ting som er viktig, sier Nybø.

Trine Skei Grande har sagt til Dagbladet at hun stiller til gjenvalg som Venstre-leder ved landsmøtet neste år. Dagens to nestledere, Terje Breivik og Ola Elvestuen har ikke villet svare på dette ennå. Abid Raja, Guri Melby, Sveinung Rotevatn og Alferd Bjørlo er noen av dem som hyppigst nevens som aktuelle kandidater.

- Hvis en av de tre i ledelsen ikke tar gjenvalg, og det blir en åpning. Hvem mener du bør inn der?

- Det bra med Venstre er at det er mange kandidater som kan gjøre en god jobb. Jeg skal ikke løfte fram noen spesielle. Dette viser egentlig Trine sin lederstil. Det har grodd god under Trine. Hun har vært opptatt av det skal være mulig å vokse under hennes som leder, og det mener jeg det har gjort.

Varsler Europa-debatt

- Hva skyldes det at dere framstår som for utydelige?

- Det er vanskelig å si, det skyldes nok ikke bare én ting. Noe handler om at sentrumsposisjonen kan være utfordrende. Det er også et fravær av særinteresser. Til sammenlikning har KrF et kristen verdigrunnlag som definerer, og SP har vært et parti for bønder. Vi har ikke den særinteressen som gir oss en grunndefinisjon. Detter er ikke en ny problemstilling, sier hun.

Forslaget til nytt prinsipprogram er ennå ikke klart, men ifølge Nybø er Europeisk samarbeid noe av det de bruker tid på.

- Det vil bli en debatt som kommer. Alle i Venstre er for et Europeisk samarbeid, men er EØS svaret eller skal EU-medlemskap være målet? Med den proteksjonismen som vokser fram, som har gitt Brexit, med Kina som satser stort på forskning, da er det viktig å stå sammen med resten av Europa, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling