Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vi har forskjellige måter å takle flodbølgen på. Det kan fort bli litt glefsing.»

Trine Jansen og Kjell-Erik Torgersen forsvant fra hverandre da flodbølgen skyllet inn over Karon Beach.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplevelsen har satt dype spor og er en utfordring for forholdet.

Etter fire dager i kaoset i Phuket i Thailand kunne Trine Jansen (42) og Kjell-Erik Torgersen (41) fra Drammen endelig sette seg på flyet tilbake til Norge 30. desember. Men hverdagen ble vanskelig.

-  Jeg ville bare tilbake. Jeg følte meg ikke trygg her hjemme, forteller Trine.

Forsvant for hverandre

Trine og Kjell-Erik satt og spiste frokost ute på Karon Beach da vannet plutselig forsvant.

-  Solsengene fløt rundt. Det var et så spesielt syn at jeg ba Kjell-Erik om å løpe opp på rommet og hente kameraet, forteller Trine. Hun har tårer i øynene.

-  Det er vondt å tenke på at jeg ba ham om å hente kameraet. Det var da vi forsvant for hverandre.

Etter mange lange slitsomme uker med oppussing av hytta hadde Kjell-Erik og Trine gledet seg veldig til tre uker i Thailand.

-  Vi skulle bare slappe av og nyte livet, forteller Kjell-Erik.

Mens Kjell-Erik løp for å hente kameraet, måtte Trine kjempe for livet.

-  Først skjønte jeg ikke hva som foregikk, men så løp jeg for livet. Mens vannet fosset etter meg, løp jeg opp mot en bakketopp. Da jeg snudde meg, så jeg vann, døde og levende mennesker, biler og gjenstander som ble skylt oppover i gata og så sugd tilbake med voldsom kraft, sier hun.

Dødsangst

I kaoset fryktet Trine at kjæresten var borte.

-  Da jeg ikke fant Kjell-Erik, løp jeg ned igjen til hotellområdet og opp på rommet, men fant ham ikke. Jeg løp tilbake, og da var hele underetasjen på hotellet rasert. Hotelleieren løp rundt i sjokk. Kona hans lå i vannmassene der resepsjonen hadde vært. Barn ble båret livløse opp fra vannet, og overalt var det sårede og døde mennesker, forteller 42-åringen. Hun løp opp på toppen igjen.

-  Det føltes som om jeg hadde lett i en evighet. Men så fikk jeg se Kjell-Erik nede i vannmassene. Jeg ble helt hysterisk og løp ned til ham. Vi ble stående og holde rundt hverandre før vi måtte komme oss vekk, forteller Trine.

Kjell-Erik hadde gått ut på verandaen på hotellet for å ta bilde. Da han så vannet komme fossende, tok han seg opp på taket. Men i frykt for at taket skulle rase sammen, kom han seg ned på veien igjen og kjempet seg framover med vann til lårene.

-  Jeg rakk ikke å tenke, måtte bare komme meg i sikkerhet, sier Kjell-Erik. Han kuttet seg stygt i tåa, og ved hjelp av lokalbefolkningen kom de seg til sykehus.

-  Ordet dødsangst har fått en betydning for oss, sier de.

De neste døgnene tilbrakte paret på et av sykehusene i Phuket, der de hjalp til med det de kunne. De reiste også tilbake til Karon Beach.

Utfordring

Trine og Kjell-Erik legger ikke skjul på at katastrofen 2. juledag har blitt en utfordring for forholdet.-  Vi er forskjellige. Vår opplevelse av dette er veldig ulik, og vi har forskjellige måter å takle flodbølgen på. Det kan fort bli litt glefsing. Men vi er raske til å ta oss inn igjen. Det ville vært mye vanskeligere hvis bare en av oss hadde opplevd dette, sier Trine.

Men samboerne tror det vil ta lang tid før de kan fungere som vanlig.

-  Vi er fortsatt i reaksjonsfasen. Tida videre vil gå med til bearbeiding. Om et år er vi kanskje der at vi kan begynne å glede oss over ting og tenke på framtida. Jeg bruker fortsatt tabletter for å få sove, forteller Trine.

Skriver sorgen bort

Møtet med helse- og forsikringsapparatet ble heller ikke som ventet for paret da de kom hjem.

-  Man forventer av et profesjonelt apparat å bli sett, hørt og respektert for den opplevelsen man har vært gjennom. Når man opplever at det ikke skjer, er det skuffende, sier Trine. Hun studerer barnevernspedagogikk, og har fortsatt problemer med å samle tankene på forelesningene. Kjell-Erik var sykmeldt fra jobben som rørlegger i seks uker.

-  Det er tomt og rart. Mange har allerede nærmest glemt at dette har skjedd. I begynnelsen var nettene vanskelige. Nå føles det som å være i et vakuum, sier Kjell-Erik.

Trine bearbeider sorgen på sin måte: -  Jeg ordner med praktiske ting, og jeg skriver om følelsene. Det hjelper, forteller Trine.

-  Vi har blitt flinkere til å ta kontakt med familie og venner, sier Kjell-Erik.

Måten katastrofen inntraff på, har også gitt en slags mening.

Kan aldri glemme

-  Man får det helt klart for seg at et liv er et liv uansett. Dette rammet alt og alle, sier Kjell-Erik. Men noen lyspunkter er det. Trine skal bli mormor til sommeren. Dessuten har paret bestemt seg for å reise til Thailand igjen.

-  Det blir en del av bearbeidelsesprosessen. Vi vil jo aldri kunne glemme dette. Jeg bare håper jeg ikke blir så redd at jeg bare vil hjem igjen, sier Trine.

 53 døde nordmenn er nå identifisert og 31 nordmenn er savnet, ifølge Nye Kripos.

VOND HVERDAG: Trine Jansen og Kjell-Erik Torgersen fra Drammen opplever hverdagen som vanskelig etter flodbølgekatastrofen. Begge kom fra bølgen uten store skader, men inntrykkene er mange og vonde. - Det er tomt og rart. Mange har allerede nærmest glemt at dette har skjedd. I begynnelsen var nettene vanskelige. Nå føles det som å være i et vakuum, sier Kjell-Erik.
KAOS: Trine utenfor hotellet hvor de bodde på Karon Beach. - Det hele var så uvirkelig, sier hun.