- Vi har fremdeles ikke oljevernutstyr

Oljen kan nå Fedje i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Øysamfunnet Fedje i Hordaland er et av landområdene som i helga kan rammes av oljeutslippene fra Statfjord A-plattformen.

Det er 11 måneder siden Fedje opplevde en liknende oljekatastrofe, da lasteskipet «Server» forliste og brakk i to like ved.

Over ti tusen sjøfugl omkom som konsekvens av oljeuslippene. Innbyggerne på det lille øysamfunnet kjempet forgjeves i flere døgn med å stoppe oljen som griset til fjæresteinene.

Den gang som i dag manglet kommunene oljevernutstyr, etter at depotet ble flyttet til Florø i 2005.

Mangler utstyr

En måned etter Server-forliste snudde regjeringen og bevilget penger til opprettelsen av et nytt depot.

Det nødvendige oljevernutstyret er bestilt, men vil ikke være på plass før nyttår, ifølge Fedjes ordfører, Kristin Handeland.

- Mannskapet er ansatt, så vi venter bare på utstyret. Siden vedtaket ble gjort først i februar, er det ikke urimelig at det har tatt såpass lang tid å få det til, sier Handeland til Dagbladet.no.

- Vi har fremdeles ikke oljevernutstyr

Per i dag har øyesamfunnet noen hundre meter lense til disposisjon.

- Vi vet av erfaring at dette ikke er nok. Oljevernutstyret som finnes andre steder er mest sannsynlig allerede i sving, så det er usikkert om vi kan få tak i nok her.

- En katastrofe

Ordføreren har sittet i møte i hele dag og ble først oppmerksom på utslippet da Dagbladet.no kontaktet henne i ettermiddag.

- Vi har gjort en del undersøkelser og fått ut prognoser. Det eneste vi kan gjøre nå er å følge med på utviklingen.

Prognosene viser at oljeutslippet kan nå Fedje tidligst i helga.

- Det ligger noen spennende dager foran oss. Jeg håper selvsagt at dette ikke vil ramme oss, men jeg unner samtidig ingen andre det heller. For dette er en katastrofe for Norge som nasjon.

Tror det går utenfor

På Meteorologisk institutt i Bergen tror fagmiljøet at Fedje og andre kystsamfunn kan slippe unna denne gangen, men de er ikke sikre.

- Vinden kommer fra sør, men havstrømmene vil sannsynligvis frakte oljen inn mot kysten sørøst. Deretter regner vi med at oljen vil tas med nordover av kyststrømmer når den kommer rundt 50 kilometer fra land, sier forsker Magnar Reistad ved Metrologisk institutt i Bergen til Dagbladet.no.

Han tror oljen vil holde seg til havs. - Vi regner med at været vil holde seg slik fram til fredag, med stiv kuling fra sør. Faren for at oljen vil nå Fedje er ikke særlig stor, fordi den vil gå utenfor om den kommer så langt nord, sier Reistad.

Godt nok beredskap

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen mener at oljevernberedskapen langs norskekysten er bra nok.

- Dagens beredskap er tilfredsstillende ut i fra risikosituasjonen vi har nå. Ettersom trafikken øker, må vi selvsagt revurdere det, sier Pedersen til Dagbladet.no.

- Vi har en depotstruktur med oljevernutstyr plassert på strategiske steder langs kysten.

Det er i første instans StatoilHydro som har ansvaret for opprydningsarbeidet, med tilsyn fra Kystverket.

- Det er det private selskapets ansvar å ha både beredskap og sette i gang aksjoner hvis det først skjer noe. Oppdager noen av operatøren ikke greier å håndtere situasjonen eller oljepåslaget når land, vil Kystverket ta over ansvaret for aksjonsledelsen.

Fornøyd så langt

Pedersen har til nå ingenting å utsette på StatoilHydros håndtering av utslippene.

- De tilbakemeldingene vi har fått fra Kystverket tyder på at StatoilHydro har kontroll på situasjonen.

Selskapet har rekvirert oljevernutstyr fra Norsk Oljevernforening For Operatørselskap (NOFO), blant dette lenser og dispergeringsmidler som løser opp oljen.

OLJEVERNBEREDSKAPEN ER BRA NOK: Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen er så langt fornøyd med StatoilHydros opprydningsoperasjon.
KAN SLIPPE UNNA: Foreløpige prognoser tyder på at oljen vil tas med nordover av kyststrømmer når den kommer rundt 50 kilometer fra land.