Meldingene etter styrten:

«Vi har funnet en mann på bakken»

Lydloggen etter helikopterstyrten i Alta vitner om dramatiske minutter.

VRAK: Politiet og Flyhavarikommisjonen arbeidet denne uka på ulykkesstedet der et helikopter styrtet lørdag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VRAK: Politiet og Flyhavarikommisjonen arbeidet denne uka på ulykkesstedet der et helikopter styrtet lørdag. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Det er NRK som onsdag publiserer deler av loggen fra da helikopterstyrten utenfor Alta ble oppdaget lørdag ettermiddag. I meldingene kommer det fram detaljer om hvordan situasjonen var for redningsmannskapene og andre som var i området.

«Mayday, mayday, mayday This is Redlift 01. We have one helicopter crashed southwest of Alta. Any other reading Redlift 01?» lyder første melding i loggen.

Et Widerøe-fly responderer så, før Redlift 01 igjen melder:

«Vi så en brann i skogen. Vi så en brann i skogen. Når vi kommer nærmere er det et helikopter som ligger krasjet der.»

Kort tid seinere melder Widerøe-flyet ifølge NRK at det trengs bistand fra alt tilgjengelig redningsmannskap i området.

«Han sier det ser ganske grelt ut. Så han treng både Seaking og det som er innover der. For det brenner» lyder meldinga fra flyet.

Seinere kommer også melding fra et helikopter tilhørende selskapet Heli-Trans.

«Vi er på her oppe. Vi har funnet en mann på bakken. Så vi har en mann i fra oss som er der nede til å hjelpe ham nå.»

ALTA: Her hentes vrakrestene ned fra fjellet etter helikopterulykken. Video: Hans Arne Vedlog / Ørjan Ryland. Reporter: Amanda Walnum Vis mer

Lokale unge omkom

Det var i forbindelse med Høstsprell-festivalen at det ble tilbudt turer med helikopter lørdag i forrige uke. I en av helikopterets første turer var Markus (19), Kevin (20), Kine (20), Robin (20) og Benedikte (22) om bord. Alle fem, i tillegg til den svenske piloten (27), omkom da helikopteret krasjet inn i fjellsiden. Samtlige av passasjerene var lokale ungdommer.

Totalt åtte ansatte fra Flyhavarikommisjonen og Frankrikes havarikommisjon jobbet på ulykkesstedet. Det har vært et vanskelig åsted å jobbe på, av mange årsaker.

Det har blitt betegnet som kompakt og lite, men komplisert å jobbe i. Flyhavarikommisjonen avsluttet tirsdag sitt arbeid på ulykkesstedet. Vrakrestene vil nå fraktes ned til Kjeller for analyser.

- Havarikommisjonen har fått et visst bilde av hva som har skjedd. Det er for tidlig å gi noen årsak, sa lensmann Øyvind Lorentzen til Dagbladet tirsdag.

HELIKOPTERULYKKA: Lensmann Øyvind Lorentzen forteller om krevende forhold på ulykkesstedet i Alta. Reporter / video: Amanda Walnum / Ørjan Ryland Vis mer

Forbrente vrakdeler

Flere vrakdeler ble tirsdag fraktet ut av området. Runar Mathiesen, undersøkelsesleder ved Havarikommisjonen, fortalte til Dagbladet at de hadde fraktet ned helikopterets motor og hovedgirboks med mast og rotorhode som én enhet.

- Også har vi fått fraktet ned halepartiet med halerotorgirboks og halerotor.

Det er ventet at alle vrakdelene skal bli fraktet ned i løpet av dagen. Det som gjenstår er en del mindre enheter som kommer til å bli fraktet ned i det som kalles «big bags», forteller han.

- I tillegg gjenstår det å få ned restene av hovedrotorbladene og understellet på helikopteret.

Mathiesen forteller at vrakdelene som skal bli fraktet ned er «så godt som forbrente».