<strong>LEITET OG LEITET:</strong> Odyssey Marine Exploration har brukt dette utstyret til å finne skipet. Foto: AP Photo/Odyssey Marine Exploration/Scanpix
LEITET OG LEITET: Odyssey Marine Exploration har brukt dette utstyret til å finne skipet. Foto: AP Photo/Odyssey Marine Exploration/Scanpix Vis mer

- Vi har funnet legendarisk britisk skip

Kan være fire tonn gull om bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Et amerikansk bergingsselskap mener at det har funnet restene av et legendarisk britisk krigsskip på bunnen av Den engelske kanal.


Mandag er det ventet at selskapet Odyssey Marine Exploration vil kunngjøre funnet av skipet HMS Victory, forløperen til Lord Nelsons berømte flaggskip av samme navn. Victory, beskrevet som «det fineste skipet i verden» i sin tid, gikk ned med 1.100 mann om bord i Den engelske kanal under en kraftig storm i 1744.

- Dette er et stort funn, rett og slett på grunn av historien. Det er svært sjelden at vi løser gamle mysterier som dette, sier Greg Stemm i selskapet til nyhetsbyrået AP.

Verdiene på skipet, som 100 messingkanoner og 100.000 gullmynter, kan være verdt titall millioner kroner, mener eksperter.

Ifølge AP kan det være fire tonn gull om bord i skipet.

Men hvor skipet gikk ned, har hittil vært en uløst gåte.

- Vi fant det åtte mil fra der alle trodde det gikk ned, sier Stemm.

<strong>GULLFUNN FRA DENNE BÅTEN:</strong> Men det er usikkert om selskapet vil få beholde verdiene. Foto: AP/Scanpix
GULLFUNN FRA DENNE BÅTEN: Men det er usikkert om selskapet vil få beholde verdiene. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Men det spørs om funnet vil bli særlig lukrativt for selskapet.

For selv om funnstedet ligger i internasjonalt farvann, tilhører HMS Victoria som militærskip trolig likevel den britiske staten.

Spanske myndigheter er trolig også interessert i funnet, da de kan argumentere for at skattene om bord er tatt ulovlig fra Spania, melder Telegraph.

Selskapet har sendt ut bilder av to kanoner fra skipet. Mike Williams, som underviser i juss ved Wolverhampton University, sier til Timesonline at kanonfunnene viser at dette trolig er et reelt funn.

(Dagbladet.no/NTB)

 

<strong>KANON:</strong> Dette bildet er blitt frigitt i dag for å bevise at de faktisk har funnet skipet. Foto: AP Photo/Odyssey Marine Exploration/Scanpix
KANON: Dette bildet er blitt frigitt i dag for å bevise at de faktisk har funnet skipet. Foto: AP Photo/Odyssey Marine Exploration/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer