- Vi har funnet legendarisk britisk skip

Kan være fire tonn gull om bord.

LEITET OG LEITET: Odyssey Marine Exploration har brukt dette utstyret til å finne skipet. Foto: AP Photo/Odyssey Marine Exploration/Scanpix
LEITET OG LEITET: Odyssey Marine Exploration har brukt dette utstyret til å finne skipet. Foto: AP Photo/Odyssey Marine Exploration/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Et amerikansk bergingsselskap mener at det har funnet restene av et legendarisk britisk krigsskip på bunnen av Den engelske kanal.

Mandag er det ventet at selskapet Odyssey Marine Exploration vil kunngjøre funnet av skipet HMS Victory, forløperen til Lord Nelsons berømte flaggskip av samme navn. Victory, beskrevet som «det fineste skipet i verden» i sin tid, gikk ned med 1.100 mann om bord i Den engelske kanal under en kraftig storm i 1744.

- Dette er et stort funn, rett og slett på grunn av historien. Det er svært sjelden at vi løser gamle mysterier som dette, sier Greg Stemm i selskapet til nyhetsbyrået AP.

Verdiene på skipet, som 100 messingkanoner og 100.000 gullmynter, kan være verdt titall millioner kroner, mener eksperter.

Ifølge AP kan det være fire tonn gull om bord i skipet.

Men hvor skipet gikk ned, har hittil vært en uløst gåte.

- Vi fant det åtte mil fra der alle trodde det gikk ned, sier Stemm.

Men det spørs om funnet vil bli særlig lukrativt for selskapet.

For selv om funnstedet ligger i internasjonalt farvann, tilhører HMS Victoria som militærskip trolig likevel den britiske staten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.