Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vi har gitt 73 øre hver til Afrika

Men du gir over 70 ganger så mye over skatteseddelen.

INNSAMLING: President i Røde Kors, Sven Mollekleiv og bystyrerepresentant Ahmed Wais var blant bøssebærerene da Røde Kors og det somaliske miljøet i Oslo samlet inn penger i helga. Foto: Ståle Wig/Røde Kors
INNSAMLING: President i Røde Kors, Sven Mollekleiv og bystyrerepresentant Ahmed Wais var blant bøssebærerene da Røde Kors og det somaliske miljøet i Oslo samlet inn penger i helga. Foto: Ståle Wig/Røde Kors Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går erklærte FN hungersnød i Afrika for første gang siden 1984. Elleve millioner mennesker er rammet av sult, tørke, krig og intern fordrivelse. En million barn kan dø av sult, mens de som overlever er kraftig underernærte.

Den snikende katastrofen, som hjelpeorganisasjonene advarte mot allerede i vinter, er nå akutt. Dermed åpnes også givertelefonene og nødhjelpskontoene for gaver, mens det somaliske miljøet i Norge har engasjert seg gjennom Røde Kors og gått rundt med bøsser.

Dagbladet har tatt en ringerunde til de store hjelpeorganisasjonene som har egen innsamling til støtte for de hungersnødrammede på Afrikas horn for å finne ut hvor mye vi har gått så langt. Tallene mellom organisasjonene er ikke sammenlignbare, siden innsamlingsaksjonene har pågått ulik tid.

Konklusjonen er likevel klar: Uten at staten gir på vegne av oss, er det forsvinnende lite som har kommet inn så langt.

Somaliere samler inn Totalt har Røde Kors, Flyktninghjelpen, Unicef, Kirkens Nødhjelp og Redd Barna  samlet inn 3,65 millioner kroner. Røde Kors «leder» med 1,3 millioner samlet inn, mens Kirkens Nødhjelp og Unicef begge er over millionen.

Med fem millioner nordmenn, blir det 73 øre per snute.

- Røde Kors startet innsamlingen på alvor rett før helga, da det somaliske miljøet engasjerte seg. Siden har dette initiativet spredd seg til hele landet. Vi har så langt samlet inn 1,3 millioner kroner, det er en veldig god start, sier mediesjef i Røde Kors Jon Martin Larsen til Dagbladet.

KATASTROFE: Et sterkt underernært barn har kommet seg på sykehus i Mogadishu i Somalia. 11 millioner mennesker er rammet av hungersnøden. Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/Scanpix
KATASTROFE: Et sterkt underernært barn har kommet seg på sykehus i Mogadishu i Somalia. 11 millioner mennesker er rammet av hungersnøden. Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/Scanpix Vis mer

- Vi gleder oss over at Norge nå gir. Når vi får ut informasjon om katastrofen og kan vise resultatene av arbeidet vårt i felt, påvirker det giverviljen, legger Larsen til.

Lavere enn Haiti Sindre Stranden Tollefsen i Kirkens Nødhjelp opplyser at de har samlet inn rundt en million så langt. Han forteller at hjelpeorganisasjonene er helt avhengig av synlighet i media for å utløse givergleden.

- Det som gjør denne katastrofen veldig spesiell, er at det står og faller på det internasjonale samfunns evne til å kjenne sin besøkelsestid og bidra. Det er helt kritisk at man nå får et betydelig engasjement fra den rikere delen av verden, sier Stranden Tollefsen.

- Hvordan er denne innsamlingen i forhold til tidligere innsamlinger?

- Sammenlignet med Haiti er dette langt lavere summer. Dette kan sammenlignes med flommen i Pakistan, der det tar mer tid å vekke folks engasjement.

- Det norske folks giverglede ble kritisert under Pakistan-flommen. Er det grunn for å kritisere oss igjen?

- Det er ikke noe grunnlag for å si det. Det handler mer om katastrofens dramaturgi. Bildene som nå begynner å komme på norske tv-skjermer, utløser givergleden i det norske folk.

Staten gir Det er imidlertid ikke bare gjennom hjelpeorganisasjoner det norske folk bidrar. I dag økte regjeringen Norges bidrag til katastrofen med 30 millioner nye kroner, dermed er det totale statlige bidraget oppe i 263 millioner.

Dermed har hver nordmann nå gitt 50 kroner over skatteseddelen. Det er over 70 ganger så mye over skatteseddelen som vi har gjort ved å ringe til hjelpetelefoner og i Røde Kors´bøsser.

- Det er viktig at det internasjonale samfunn stiller opp med nødhjelp. Sammen med våre samarbeidspartnere vil Norge nå gjør det vi kan for å bidra til å lindre nøden på Afrikas horn. Vi er i løpende kontakt med myndighetene i de berørte landene, samtidig gjør konflikten i Somalia hjelpearbeidet der komplisert, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.