- Vi har gitt klar beskjed om at det ikke er sånn man lærer Koranen

Sier forstanderen i en av moskeene som er i politiets søkelys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
DRAMMEN/OSLO (Dagbladet): For fem dager siden ble en imam i drammensdistriktet pågrepet under ransakelse og siktet for vold mot barn.

Imamen skal ha slått barn med stokk dersom ord eller setninger ikke ble uttalt riktig, eller at barna ikke viste korrekt oppførsel eller kom for sent til timen.

Den voldssiktede imamen har vært tilknyttet to moskeer i Drammen. Forstanderne ved de to moskeene, samt en tredje moské, er blitt avhørt som vitner i saken.

Klar beskjed
Men politiet har mottatt tips om at barn skal ha blitt utsatt for vold i alle de tre moskeene. Men det er bare den ene imamen som er siktet, og etterforskningsleder Nina Bjørlo opplyser at ingen andre personer har status som mistenkt.

Dagbladet har snakket med forstander i en av Drammens pakistanske menigheter, som er i politiets søkelys.

- Politiet har spurt om jeg kjenner til at vold er brukt, men vi har ikke hørt noe, verken fra foreldre eller barn. Og når politiet ikke vil si hvem klagene kommer fra eller framlegge skriftlig klage, hva kan vi gjøre? sier forstanderen til Dagbladet.

- Vi har gitt klar beskjed til våre imamer om at det ikke er sånn man lærer Koranen. Vi bruker ikke vold mot barn, sier han.

- Hva gjør dere dersom barn kommer for sent eller ikke har lært leksene sine?


- Da gjør jeg akkurat som norsk skole. Skriver beskjed til foreldrene. Og hvis det ikke hjelper går vi videre og sier at når barna ikke vil lære får de holde dem hjemme, sier forstanderen i den pakistanske menigheten til Dagbladet.

Bevisutfordring
Politiet i Søndre Buskerud politidistrikt ble kjent med voldsanklagene mot den nå siktede imamen tilbake i 2002.

Bekymringsmeldinger kom fra skoler og barnehager i lokalmiljøet. Også foreldre kom med anonyme tips til politiet. Politiet valgte å iverksette oppfølgingssamtaler. Den siste samtalen fant sted for to år siden.

- I februar 2007 hadde vi et møte med to av forstanderne, etter at vi fortsatt fikk opplysninger om at barn ble utsatt for vold. De fikk da et tilbud fra Alternativ til vold, i veiledning i andre måter å være tydelig på enn å ty til vold, sier etterforskingsleder Bjørlo til Dagbladet.

Da politiet fikk nye opplysninger om at dette ikke ble fulgt opp, valgte de å opprette en straffesak.

- Burde ikke dette blitt en straffesak tidligere?

- Det kan man kanskje si nå, men vi valgte den gang å gi dem et tilbud, fordi vi hadde en tro på at det kunne gi en effekt, sier Bjørlo, som legger til at det har vært en bevismessig utfordring for politiet, da de for eksempel ikke ønsker å utsette barn for dommeravhør.

Av frykt for at familier eller barn skal bli utstøtt fra sine miljøer, har politiet valgt å ikke avhøre verken barn eller foreldre under etterforskningen av saken.

Den siktede imamen som ble pågrepet og brakt til avhør i forbindelse med en ransaking av moskeen, nekter straffskyld. Han har ikke fått oppnevnt forsvarer.