Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har gjort det vi kunne

Ap-nestleder og tidligere fiskeriminister Helga Pedersen om fiskeristriden med Kjell Inge Røkke i Mehamn.

- GJORDE DE VI KUNNE: Ap-nestleder Helga Pedersen mener Ap har gjort de de kunne i striden med Kjell Inge Røkke om leveringsplikt og aktivitetsplikt til fiskeforedlingsanlegget i Mehamn i Gamvik kommune i Finnmark.  Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
- GJORDE DE VI KUNNE: Ap-nestleder Helga Pedersen mener Ap har gjort de de kunne i striden med Kjell Inge Røkke om leveringsplikt og aktivitetsplikt til fiskeforedlingsanlegget i Mehamn i Gamvik kommune i Finnmark. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag avgjorde fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H), etter fire måneder i statsrådsstolen, en betent fiskeristrid med Kjell Inge Røkke - til Røkkes fordel.

Striden om hvorvidt Røkkes Havfisk ASA hadde såkalt aktivitetsplikt ved fiskeforedlingsanlegget i Mehamn i Gamvik kommune i Finnmark, arvet Aspaker fra den rødgrønne regjeringen. Den dukket opp i det Ap-styrte Fiskeridepartementet i november 2011, og fra februar 2012 var det settestatsråd Trond Giske (Ap) som håndterte saken for en inhabil Lisbeth Berg-Hansen.

Den ble imidlertid liggende uløst i en skuff da Arbeiderpartiet forlot regjeringskontorene etter valget i høst.

LES OGSÅ: Utsatte trøbbelsak til etter valget

- Gjorde dere nok for Mehamn?

- Vi har gjort det vi kunne, sier Ap-nestleder Helga Pedersen, som var fiskeriminister da Røkke åpnet anlegget i Mehamn i 2006, etter å ha overtatt trålkonsesjoner og rettigheter.

Om Ap hadde vunnet valget - Det har alltid vært Arbeiderpartiets forutsetning av virksomheten i Mehamn skal drives videre. Dessverre gjorde markedssituasjonen i næringa at vi ikke fikk sluttført arbeider sist sommer.

- Vi løste ikke den saken fordi den hører til i en større sammenheng sammen med leveringsplikten. Den ble satt på vent mens vi utarbeidet nytt regelverk for leveringsplikten, som aktivitetsplikten er en del av, sier Pedersen.

Aktivitetsplikten skulle pålegge Røkke å holde liv i Mehamn-anlegget. Kjell Inge Røkkes Havfisk ASA, tidligere Aker Seafoods, har fått dispensasjon og tilgang til lukrative torskekvoter mot at trålerne hans leverer til bestemte anlegg - såkalt leveringsplikt.

Avgjørelse i Mehamn-saken ble høsten 2012 utsatt fordi den rødgrønne regjeringen sendte ut forslag til innstramminger av leveringsplikten på høring. I juni påfølgende år ble innstrammingene imidlertid droppet, med begrunnelsen i en forverret økonomisk situasjon i eksportmarkedene.

- Lisbeth Berg-Hansen var i ferd med å utvikle nye regler. Og innstrammingene ble ikke droppet, men utsatt på grunn av situasjonen i markedet. Arbeidet med å stramme inn leveringsplikten fortsatte, og en avgjørelse om Mehamn ble satt på vent av den grunn. Jeg skulle ønske vi hadde vunnet valget, så hadde vi fortsatt det arbeidet, sier Pedersen, som mener Ap ikke kunne gjort noe annerledes i saken.

- Intensjonen var klar Den tidligere fiskeriministeren mener også at intensjonen om å drifte anlegget i Mehamn ble gjort klar for Røkke, da han med betydelig hjelp fra Ap fikk et solid grep om fiskerinæringen i Finnmark fra 2003.

- Selskapet uttrykte en klar intensjon om å drive anlegget, og det ble også startet opp igjen, sier Pedersen.

Hun vil ikke svare på om hun føler seg lurt.

- Jeg har ikke lyst til å bruke den typen karakteristikker.

LES OGSÅ: Ap-topper i nord raser mot eget parti

- Jeg kan bare vise til at vi fattet vedtak for å slå fast at selskapet hadde aktivitetsplikt der det hadde vært aktivitet, at vi strammet inn på leveringsplikten, og sendte forslag om ytterligere innstramminger på høring. Jeg mener helt klart det er behov for å stramme opp regelverket ytterligere for å sikre drift i Mehamn, og jeg forventer at selskapet da følger opp. Men fiskeriministeren må ta ansvaret for å ta dette videre, og jeg er veldig bekymret for signalene hun har sendt ut så langt, sier Pedersen.

- Mulig å drive lønnsomt  - Er du glad for at dere slapp Røkke til?

- I 2003 lå næringa brakk. Det var ingen andre som ville drive. Jeg kan ikke se for meg at vi kunne gjort noe annerledes i den situasjonen. Forutsetningen da var helt entydig at fisk fra trålerne skulle på land, og at det skulle videreføres aktivitet ved anleggene.

- Har det blitt slik du så for deg?

- Nei, det var en helt klar forutsetning at det skulle være aktivitet alle steder. Det som var viktig den gangen, var å få aktivitet på nytt. Ser vi på Finnmark som sådan, er det ingen tvil om at vi skulle ønske at det ble mer stabile arbeidsplasser flere steder. I Hammerfest har det vært mye permitteringer, og i Mehamn og Kjøllefjord er det usikkert. Ap hadde ønsket seg mer stabilitet, sier Pedersen, som er helt klar på én ting:

- Jeg mener det er mulig å drive foredlingsvirksomhet lønnsomt, det har vi eksempler på.

Hele Norges coronakart