FØRT BAK LYSET?: Observatører fra Den arabiske liga på vei gjennom gatene i byen Daraa i Syria. Syriske aktivister anklager regimet til president Bashar al-Assad for å føre oberavørene bak lyset. Blant annet kommer det påstander om at gateskilt er blitt skiftet ut, slik at myndighetene leder observatørene inn en strøk der regimet har støtte fra befolkningen. Det hevdes også at militørkjøretøyer er malt for å ligne politets kjøretøyer, slik at regimet kan hede at de har trukke militærstyrkene ut. Foto: AP
FØRT BAK LYSET?: Observatører fra Den arabiske liga på vei gjennom gatene i byen Daraa i Syria. Syriske aktivister anklager regimet til president Bashar al-Assad for å føre oberavørene bak lyset. Blant annet kommer det påstander om at gateskilt er blitt skiftet ut, slik at myndighetene leder observatørene inn en strøk der regimet har støtte fra befolkningen. Det hevdes også at militørkjøretøyer er malt for å ligne politets kjøretøyer, slik at regimet kan hede at de har trukke militærstyrkene ut. Foto: APVis mer

- Vi har gjort feil i Syria

Den arabiske liga innrømmer at de har trøbbel med sine observatører, og ber FN om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Qatars statsminister, sjeik Hamad bil Jassem al-Thani, som leder Den arabiske ligas arbeidsgruppe for Syria, drøftet situasjonen med FNs generalsekretær Ban Ki-moon onsdag.

- Vi vil be om teknisk hjelp og lære fra FNs erfaringer, fordi det er første gang Den arabiske liga sender observatører noe sted. Og det er blitt gjort feil, sier han.

Observatørene har møtt en storm av kritikk for ikke å ha greid å stanse volden i Syria etter at de første ble utplassert i romjula.

Opposisjonen mener de opererer på regimets premisser og ikke melder fra om den virkelige situasjonen på bakken. Hundrevis av mennesker er drept siden observatørene kom.

Sjeiken ville selv ikke si hvilke feil de mener å ha gjort utover at observatørene har gjort sitt beste, men at de mangler erfaring.

- Dette er vår første erfaring. Jeg må evaluere hva slags feil som er gjort. Jeg ser det er feil, men vi er ikke der for å stoppe drepingen, bare for å observere, sier han.

Han gjorde det klart at det er president Bashir al-Assads ansvar å stanse volden. Ifølge FN er over 5.000 mennesker drept siden opprøret startet i mars i fjor.

(NTB)