- Vi har grått mange tårer

Nøyaktig ett år og tolv timer etter «Berserk» sendte ut nødpeilesignal la venner og familie ned blomster i havet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bak Frammuseet, like ved Kon-tiki museet, hadde familiene og nære venner av Leonard Banks, Robert Skaanes og Tom Gisle Bellika samlet seg i dag.

De tre omkom da Berserk forliste i Sørishavet i februar i fjor.

Sterkt savn Blant forsamlingen på mellom 20 og 30 personer var familiene til Robert Skaanes og Tom Gisle Bellika, og moren og faren til Jarle Andhøy.

- Det har vært en veldig spesiell dag. Litt tårer, litt smil og litt latter, sier Christian «Fossern» Foss. Han var god venn Skaanes og Bellika, og tidligere besetningsmedlem på «Berserk».

- Det er jo tårer fordi at vi har et sterkt savn, nå begynner det også å komme litt på avstand, så det er mer og mer de gode minnene og de sterke opplevelsene vi hadde sammen som er tydelig, sier Foss.

Jarle Andhøy og mannskapet om bord på «Nilaya» i Sørishavet holder også en blomsterseremoni i dag.

Krans på havet Det  ble delt ut mange lange klemmer både før og etter seremonien i dag. Søstrene til Skaanes og Bellika la ned kransen på havet.

- Vi ville legge ned en krans, for å symbolisere samholdet. Det er det «Berserk» handler om, samhold og vennskap, sier Foss.

Da kransen fløyt ut på fjorden ble det tent tre lykter, en hvor hver av de omkomne, som steg opp mot himmelen.

Ett år siden Det var klokka 05.22 tirsdag 22. februar i fjor nødpeilesignalet kom fra «Berserk» i Sørishavet. Signalet varte i omtrent en time. Ingen lyktes å få kontakt med båten etter signalet ble utløst, og det ble satt i gang en stor leteaksjon.

BERSERK: Berserk forliste i Sørishavet for akkurat ett år siden i dag.
Foto: wildvikings.com/NRK
BERSERK: Berserk forliste i Sørishavet for akkurat ett år siden i dag. Foto: wildvikings.com/NRK Vis mer

Nødmeldingen ble sendt fra Rosshavet 18 nautiske mil nord for den new zealandske Scott-basen i Antarktis. Ekstreme værforhold gjorde leteaksjonen vanskelig.

«Berserk» har aldri blitt funnet, men under redningsaksjonen ble en av båtens livbåter funnet tom.

Jarle Andhøy har nå lagt ut på en ekspedisjon for å finne svar på hva som skjedde forut for at «Berserk» ble meldt savnet. Mannskapet var varslet om at det var meldt et ekstremt uvær i området. Likevel valgte de å forlate en trygg havn.

MINNEORD: Minnestund for de  omkomne etter "Berserk" Krans og blomster legges p vannet ved Frammuseumet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MINNEORD: Minnestund for de omkomne etter "Berserk" Krans og blomster legges p vannet ved Frammuseumet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer