Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har handlet i god tro

Uloba sier de nå skal forandre systemet for 5500 ansatte etter Dagbladets avsløringer.

GOD TRO: - I dette spørsmålet har hittill Uloba handlet i god tro. Nå ser Uloba og Arbeidstilsynet på saken på nytt. Om konklusjonen blir at Uloba må endre sin overtidsgrense i fra 9 til 11 timer, så endrer vi selvsagt dette, sier daglig leder i Uloba, Vibeke Marøy Melstrøm. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET
GOD TRO: - I dette spørsmålet har hittill Uloba handlet i god tro. Nå ser Uloba og Arbeidstilsynet på saken på nytt. Om konklusjonen blir at Uloba må endre sin overtidsgrense i fra 9 til 11 timer, så endrer vi selvsagt dette, sier daglig leder i Uloba, Vibeke Marøy Melstrøm. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag avslørte Dagbladet at selskapet Uloba bryter loven og overtidsbestemmelser. Nå ber Fagforbundet om at Uloba blir gransket av Arbeidstilsynet for lovbrudd.

Assistentmapper, lønnsslipper, arbeidskontrakter og andre dokumenter som Dagbladet har fått tilgang til, viser at Uloba bryter loven en rekke steder. I assistentpermen står det blant annet at de ansatte først skal få overtid når de jobber mer enn elleve timer, til tross for at den alminnelige arbeidstida ikke skal overstige ni timer per 24 timer, ifølge arbeidsmiljøloven.  

Dersom en vakt går fra klokka 22.00 til 11.00 påfølgende døgn, er det ikke snakk overtid siden det er to datoer, ifølge Uloba.  

- I god tro Etter Dagbladets avsløringer har Uloba sendt ut en pressemelding hvor de lover å endre praksisen.

- I dette spørsmålet har Uloba hittil handlet i god tro. Nå ser Uloba og Arbeidstilsynet på saken på nytt. Om konklusjonen blir at Uloba må endre sin overtidsgrense i fra ni til elleve timer, endrer vi selvsagt dette, sier daglig leder i Uloba, Vibeke Marøy Melstrøm.

I STRID MED ARBEIDSMILJØLOVEN: I assistentpermen står det at de ansatte først skal få overtid når de jobber lengre enn 11 timer på tross av at den alminnelige arbeidstida ikke skal overstige ni timer i løpet av 24 timer ifølge arbeidsmiljøloven.
I STRID MED ARBEIDSMILJØLOVEN: I assistentpermen står det at de ansatte først skal få overtid når de jobber lengre enn 11 timer på tross av at den alminnelige arbeidstida ikke skal overstige ni timer i løpet av 24 timer ifølge arbeidsmiljøloven. Vis mer

«Det er riktig at Uloba rent teknisk sett ikke har hatt datasystemer som fanger opp assistenters overtid når den går over en datogrense. Uloba har dessverre ikke håndtert dette riktig så langt. Det er beklagelig at vi ikke har hatt god nok orden på dette», skriver Uloba nå i pressemeldingen. 

- Endrer reglene Nå blir overtidsreglene endret. Uloba lover også å sende ut oppdaterte papirpermer med nye og korrekte regler rett over helgen.

Uloba har hittil ment de har hjemmel til å betale overtid først etter elleve timer, da arbeidet har stor grad av passivitet. Under et møte med Dagbladet viste de til professor i arbeidsrett, Henning Jakhelln, som skal hatt bistått Uloba i å ha kommet fram til dette.

Men da Dagbladet tar kontakt med Jakhelln, Norges fremste ekspert på arbeidsrett, stiller han seg undrende til dette. Han vil ikke en gang bekrefte eller avkrefte å ha snakket med Uloba.   

FRIGJØRINGSKAMP: - Vi er inspirert av de svartes borgerettighetskamp i USA. Dette er starten på en revolusjon, daglig leder i Uloba, Vibeke Marøy Melstrøm (t.h.), til Dagbladet. Her sammen med seniorrådgiver Knut Flaaum. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET
FRIGJØRINGSKAMP: - Vi er inspirert av de svartes borgerettighetskamp i USA. Dette er starten på en revolusjon, daglig leder i Uloba, Vibeke Marøy Melstrøm (t.h.), til Dagbladet. Her sammen med seniorrådgiver Knut Flaaum. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET Vis mer

«På det generelle plan er det selvsagt ikke rettslig holdbart at overtid først utbetales etter 11 timers arbeidsdag. Derfor er det også uheldig at et slikt opplegg er angitt som den generelle ordning i assistentpermen. En annen sak er at det i det konkrete tilfelle vil kunne forekomme at arbeidets art etter omstendighetene kan falle inn under reglene om hvilende vakt, men det blir en annen sak», skriver Jakhelln i en e-post til Dagbladet.   

«I Dagbladet står at Uloba må gi overtidstillegg allerede etter 9 timer og at vi ikke har lov til å legge grensa ved 11 timer. Dette er nødvendigvis ikke riktig», skriver Uloba i pressemeldingen.

SKURRER: - Ansattes lønns- og arbeidsvilkår forringes og på toppen av det hele finansieres driften gjennom kommunale midler. Det er mye som skurrer her, sier Fagforbundets tillitsvalgt i Vestre Aker, Jøran Frisvold, til Dagbladet. Foto: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET
SKURRER: - Ansattes lønns- og arbeidsvilkår forringes og på toppen av det hele finansieres driften gjennom kommunale midler. Det er mye som skurrer her, sier Fagforbundets tillitsvalgt i Vestre Aker, Jøran Frisvold, til Dagbladet. Foto: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET Vis mer