- Vi har hatt liknende terrortrusler som Norge hadde i sommer uten at vi sa fra

Kan ikke gjøre det for ofte, sier sjef i det svenske sikkerhetspolitiet.

I BEREDSKAP: Det ble slått kraftig alarm i sommer, da PST og justisministeren gikk ut og advarte mot en mulig nært forestående terrorhandling. Arkivfoto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I BEREDSKAP: Det ble slått kraftig alarm i sommer, da PST og justisministeren gikk ut og advarte mot en mulig nært forestående terrorhandling. Arkivfoto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Kassmann, operativ sjef i Säpo, det svenske sikkerhetspolitiet, sier i dag til Aftonbladet at de har hatt liknende trusler mot seg, som planene som utløste den massive terroralarmen i Norge i sommer. Men de sa ingenting til offentligheten.

- Vi har hatt situasjoner med konkrete terrorplaner der vi kunne ha gjort det samme, men der vi ikke har valgt å gå ut offentlig. Men det er definitivt et alternativt, selv om man ikke kan gjøre det for ofte, sier han til avisa.
Vil ikke skape uro Han avslører samtidig at de har avverget to konkrete angrep mot Sverige, hvor «militante islamister» ifølge Kassmann hadde langt framskredne planer.

- Vi har ikke fortalt om det tidligere. Målet vårt er å unngå at noe skjer. Vi vil egentlig ikke at det skal nå offentligheten. Vi vil ikke skape unødvendig uro, sier han til Aftonbladet.

Säpo sier de to angrepene ble stoppet på bakgrunn av egne etterretningsopplysninger, og at de som stod bak var voldelige islamister bosatt i landet. De vil ikke si hvilke mål som skulle rammes.

- Trusselbildet mot Sverige er høyere enn visse andre europeiske land. En årsak er Sveriges militære engasjement i land som Afghanistan. En annen er Lars Vilks tegning, sier Kassmann.

Rammet i 2010 Stockholm ble i 2010 rammet av selvmordsbomberen Taimour Abdulwahab, som sprengte seg i lufta i sentrum av byen. Det kom helt ut av det blå for Säpo, som mener det skyldtes at han hadde vært bosatt i England nesten helt fram til angrepet.

Säpo mener den største trusselen nå kommer fra svenske borgere som reiser til Syria og andre krigsherjede land, og som kan komme tilbake ytterligere radikaliserte.