- Vi har hatt nok blod

OSLO RÅDHUS (Dagbladet): - Nå har vi hatt nok blod, sa USAs president Bill Clinton i sin tale under minnehøytideligheten over Yitzhak Rabin i Oslo rådhus. Han oppfordret partene til å videreføre Rabins ønske om et normalt liv for folk i denne delen av verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bill Clinton var neste taler på lista etter Leah Rabin, enken etter Israels tidligere statsminister Yitzhak Rabin, og i talen kom han inn på palestinernes problem:

- Palestinerne er fanget i en endeløs sirkel av konflikter. I dag kan vi nesten høre Yitzhak Rabin si til oss alle: «At dere minnes meg er vel og bra, men vil dere virkelig hedre meg, må dere fullføre jobben jeg begynte på.»

- Nå begynner arbeidet med å videreføre Rabins ønske om fortsatt arbeide for at menneskene i regionen skal få oppleve magien i å ha et normalt liv. Nå har vi hatt nok blod, sa Clinton før han ga ordet til Israels statsminister Ehud Barak:

Siterte Ibsen

Den israelske statsministeren siterte Norges største dikter Henrik Ibsen da han mintes sin forgjenger, som ble myrdet i et forsøk på å stoppe fredprosessen:

- Hvis alt du gav foruten livet, da vit at du har intet givet, sa Ehud Barak på norsk før han oversatte strofen fra «Brand» til engelsk.

Og han omtalte Yassir Arafat, presidenten for de palestinske selvstyremyndighetene, som «min partner»:

- Og som partnere skal vi sammen fortsette kampen for at mannen i gata skal få oppleve det magiske i å ha et normalt liv.

Gjorde honnør

President Arafat gjorde før sin minnetale militær honnør foran bildet av Yitzhak Rabin. Han mente det haster med å få til en avtale som løser de viktige problemene for det palestinske folk:

- La oss fortsette som virkelige partnere og slutte å kaste bort dyrebar tid. Sharm-el-Sheik-avtalen begynner nå å fungere, og det gir oss håp.

Også Arafat, i likhet med Barak, understreket viktigheten av at en avtale må inneholde en løsning også for de palestinske flyktningene og Israels nybyggerpolitikk:

- Rabin lovet å gjøre slutt på blodbad og krig. Dette er en glimrende anledning for oss alle til å fortsette i Rabins ånd, sa Arafat.

MINNET SIN MANN: - Yitzhak, vi er tilbake i Oslo. Fem år seinere, men uten deg, sa Leah Rabin.
KYSSET: Etter at Yassir Arafat hadde holdt sin minnetale, kysset han Leah Rabins hånd.
HONNØR: Yassir Arafat gjorde militær honnør til bildet av avdøde Yitzhak Rabin.
FREDSHÅP: President Bill Clinton ba i sin tale om at avdøde Yitzhak Rabins fredshåp må bringes videre.