HER SITTER MOLAND OG FRENCH: I denne lastebilen ble Tjostolv Moland og Joshua French fraktet til Ndolo-fengselet i Kongos hovedstad Kinshasa. På bildet blir Moland, som den siste, ledsaget ombord, før en liten konvoi satte kursen mot militærfengselet som ligger midt i byen. Foto: Emery Makumeno/Dagbladet
HER SITTER MOLAND OG FRENCH: I denne lastebilen ble Tjostolv Moland og Joshua French fraktet til Ndolo-fengselet i Kongos hovedstad Kinshasa. På bildet blir Moland, som den siste, ledsaget ombord, før en liten konvoi satte kursen mot militærfengselet som ligger midt i byen. Foto: Emery Makumeno/DagbladetVis mer

- Vi har hatt så mange skuffelser tidligere

Nå ser Mathilde Moland lysere på hverdagen. Advokat Morten Furuholmen vil jobbe for benådning før jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mathilde Moland blir lettet når Dagbladet ringer og forteller at sønnen, Tjostolv Moland, er på plass i Ndolo-fengselet i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa.

I går kveld fikk de dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French beskjed av ledelsen i sentralfengselet i Kisangani om å pakke sakene. Rundt klokka 10 norsk tid i dag morges forlot de fengselet, og startet på reisen som i 19-tiden i kveld endte i militærfengselet Ndolo i hovedstaden.

- Det er klart at dette har vært en spennende dag. Jeg var spesielt urolig for flytransporten, og var veldig glad da jeg fikk beskjed om at flyet var på bakken, sier Mathilde Moland til Dagbladet.

- Veldig, veldig viktig Nå er hun lettet, men er fortsatt smertelig klar over at sønnen er i en vanskelig situasjon.

- Jeg er litt bekymret og spent på hvordan de får det i det nye fengselet. Det pleier å være tøft hierarki i slike fengsler. I Kisangani hadde de det rimelig fritt, men nå er de nødt til å etablere seg på nytt, sier hun.

Vanligvis snakker de sammen på telefon to eller tre ganger i uka. Siden opprøret sist søndag har de snakket sammen morgen og kveld.

- Situasjonen var til tider veldig spent mens det sto på. Jeg er glad for at de ble overflyttet, dette er et veldig, veldig viktig skritt i riktig retning, sier Moland.

Håper på benådning før jul Pressevakt i Utenriksdepartementet, Hilde Steinfeld, sier UD vil fortsette å tilby French og Moland konsulære tjenester, og opprettholde trykket på kongolesiske myndigheter.

BESØKTE SØNNEN: I 2009 besøkte Mathilde Moland sin dødsdømte sønn i sentralfengselet i Kisangani. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
BESØKTE SØNNEN: I 2009 besøkte Mathilde Moland sin dødsdømte sønn i sentralfengselet i Kisangani. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Vi har i lang tid tatt opp deres sikkerhetssituasjon med myndighetene, og utenriksministeren har hatt flere samtaler med sin kongolesiske kollega. Vi er tilfreds med at de nå er overført, og vil følge situasjonen nøye framover, sier Steinfeld.

Nordmennenes advokat, Morten Furuholmen, mener dagens overføring av de to nordmennene åpner opp for at saken kan få en snarlig løsning.

- Det er gledelig at overføringen endelig er i orden. Mitt håp er at vi får til en løsning som innebærer at de blir benådet før jul, sier Furuholmen til Dagbladet.

- Nå må vi bruke muligheten som er skapt, men det er på ingen måte gitt at vi får det til. Det kan også gå i helt motsatt retning, og trekke ut i langdrag. Alle muligheter er tilstede, sier han.

Furuholmen jobber nå i kveld for å komme i kontakt med French og Moland.

- Ser lysere ut nå Mathilde Moland tror imidlertid ikke på en løsning før jul. Benådning har vært tema gjentatte ganger uten at det har ledet fram til noe, men at det skal være aktuelt før jul, er nytt for henne.

- Så optimistisk kan jeg ikke være, vi har hatt så mange skuffelser tidligere, sier hun.

RETTSSAKEN: Her er advokat Morten Furuholmen (t.h.) og Joshua French under rettssaken i Kisangani i 2010. French og Moland ble dømt til døen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
RETTSSAKEN: Her er advokat Morten Furuholmen (t.h.) og Joshua French under rettssaken i Kisangani i 2010. French og Moland ble dømt til døen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Samtidig ser hun atskillig lysere på situasjonen nå, enn for bare en uke siden.

- Jeg har sett mye lysere på det de siste dagene, enn jeg gjorde før opprøret i fengselet i Kisangani. Fram til sist søndag så jeg temmelig mørkt på hvordan jula kom til å bli, og situasjonen til Tjostolv og Joshua.

- Er du forberedt på å reise ned og besøke sønnen din igjen nå som de har flytta?

- Nei, nå skal han hjem, sier Mathilde Moland bestemt.

TETT TRAFIKK: Gjennom tett trafikk i Kinshasas gater, ble Moland og French fraktet, med en norsk UD-ansatt i landcruiseren som kjørte bak. Turen fra flyplassen til fengselet tok litt over en time. Foto: Emery Makumeno/Dagbladet
TETT TRAFIKK: Gjennom tett trafikk i Kinshasas gater, ble Moland og French fraktet, med en norsk UD-ansatt i landcruiseren som kjørte bak. Turen fra flyplassen til fengselet tok litt over en time. Foto: Emery Makumeno/Dagbladet Vis mer