FLERE TILTAK: I morgen skal statsminister Erna Solberg holde en redegjørelse for Stortinget om flyktningkrisen. I et intervju med Dagens Næringsliv varsler hun flere tiltak for å håndtere krisen. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FLERE TILTAK: I morgen skal statsminister Erna Solberg holde en redegjørelse for Stortinget om flyktningkrisen. I et intervju med Dagens Næringsliv varsler hun flere tiltak for å håndtere krisen. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Vi har hatt teltleire før, vi må vurdere bygg som i dag ikke fyller kravene

Erna Solberg varsler flere tiltak for å håndtere flyktningkrisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg varsler en rekke tiltak for å håndtere flyktningkrisen.

I et intervju med Dagens Næringsliv åpner Solberg blant annet for lavere standard på flyktningmottakene for å redusere kostnader. Hun varsler også flere kutt i velferdsytelser til de som kommer til Norge på familiegjenforening.

- Fortsetter det å komme like mange som nå, må vi se enda nøyere på dette. Vi har hatt teltleire før, vi må vurdere bygg som i dag ikke fyller kravene. Fordi det viktigste er å gi flyktningene tak over hodet, sier Solberg til Dagens Næringsliv.

På forsiden av DNs papirutgave i morgen, har de slått opp at Solberg åpner for teltleire. Statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor påpeker imidlertid overfor Dagbladet at dette er avisas egen tolkning.

Venter 30 000 Det kommer stadig flere asylsøkere til Norge. Utlendingsdirektoratet (UDI) registrerte nesten 2000 asylsøknader fra flyktninger og migranter forrige uke, en kraftig økning fra uka før.

Tallene fra UDI viser at det fortsatt er flest asylsøknader fra flyktninger fra krigsherjede Syria. Av de registrerte asylsøknadene forrige uke var nesten halvparten - 931 - syrere.

UDI anslår at det totalt vil komme rundt 20 000 asylsøkere til Norge i år. Til neste år er det ventet rundt 30 000 asylsøkere, men anslagene er usikre.

Varslet kamp Flyktningkrisen vil påføre landet store økninger i kostnader. Da regjeringens forslag til statsbudsjettet ble lagt fram i forrige uke, varslet Venstre og KrF at den største kampen mellom regjeringspartiene og de to støttepartiene vil dreie seg om tilleggsproposisjonen for å håndtere flyktningkrisen, som er ventet i slutten av måneden.

- Vi må ta alvoret innover oss om at det blir krevende å håndtere flyktningene, og vi må være kreative i løsningene framover. Blant annet må vi få dem ut i arbeid fra dag én, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet i forrige uke.

- Hvis regjeringens svar bare er å flytte på bistandsmidler og ikke bruke én ekstra krone, slik vi så tendens til i budsjettforslaget i går, så blir det tøffe forhandlinger, supplerte finanspolitisk talsperson Hans Olav Syversen i KrF.

- Kommer dette til å bli ekstra krevende på grunn av Frp?

- Ja.

Åpner for mer oljepenger Budsjettforslaget for 2016 legger opp til rekordhøy bruk av oljepenger. I intervjuet med DN åpner statsministeren likevel for å bruke enda mer av oljepengene for å håndtere flyktningkrisen.

- Vi må bruke mer penger, for vi kan ikke stoppe alt i Norge bare for å betale for flyktningestrømmen. Vi må både omdisponere og hente inn mer penger, sier Solberg til DN.

Dette er i tråd med ønskene fra regjeringspartner Frp. For dem vil det være problematisk å kutte milliardbeløp i det budsjettforslaget som er lagt fram.

Frp mener derfor det er en mer aktuell løsning å ta mer penger fra oljefondet eller gjennom ytterligere omfordelinger i bistandsbudsjettet, har en kilde i partiet tidligere sagt til Dagbladet.

I morgen skal statsministeren redegjøre for flyktningsituasjonen i Stortinget. Seinere på dagen skal regjeringspartiene ha et samarbeidsmøte med Venstre og KrF i Nydalen.

- Kan ikke bare bruke mer KrF-leder Knut Arild Hareide sier til Dagbladet i kveld at de mener det mest naturlige er å vente med ett eller to satsingsområder på statsbudsjettet og i tillegg se hva det er mulig å hente inn på skatte- og avgiftssiden.

- Oljepengebruken er ganske stor allerede. Jeg forstår at det er en ufordring med kostnadsøkninger, og vi skal se på hvordan vi skal løse det, men det er ikke sånn at vi bare kan bruke mer oljepenger. Vi ser også på tiltak som ikke bare er populære, sier han. 

Hareide synes heller ikke det er naturlig å begynne en debatt med lavere standard i mottakene.

- Det er jo ikke akkurat noen luksus der i dag, men om det er sånn at lavere standard gjør at vi kan ta imot flere, kan vi også se på det. Men det viktigste er at flyktningene får mulighet til å komme ut i jobb tidlig og ikke blir sittende på mottak i lang tid, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer