Valgkampens første duell mellom Støre og Solberg:

- Vi har i hvert fall en ambisjon, Jonas

Jonas Gahr Støre slår tilbake mot Erna Solbergs advarsler om økt Rødt-innflytelse. De to dro i gang valgkampen for alvor med duell mandag kveld.

VALGKAMPOPPSTART: Gratis skolemat, privatisering i eldreomsorg og bompengepartiets vekst var noen av temaene da statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre møtes til duell på utestedet Blå i Oslo mandag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VALGKAMPOPPSTART: Gratis skolemat, privatisering i eldreomsorg og bompengepartiets vekst var noen av temaene da statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre møtes til duell på utestedet Blå i Oslo mandag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Temperaturen steg raskt da statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre møttes til valgkampens første duell på uteserveringen til Blå mandag kveld, et steinkast fra Akerselva.

– Vi har i hvert fall en ambisjon, Jonas. Det hadde ikke du, sa Solberg da Støre utfordret henne på hvor langt regjeringen er kommet i å få flere i hele stillinger i departementene.

– Du står der, nære elva. Den driver nedover, og det gjør du også, slo Støre tilbake.

Etter debatten forklarte Støre kommentaren slik overfor Dagbladet:

- Det kan av og til bli litt mye ord fra den kanten. Det kan det sikkert fra min side også, men det var et forsøk på å kommentere ordflommen med et lite glimt i øyet.

Skolemat

Ap og Høyre arrangerte debatten i fellesskap, og partiene hadde på forhånd plukket hvert sitt hovedtema. Høyre valgte skole, mens Ap rettet søkelyset mot arbeidslivspolitikk.

Lærernorm og Ap's valgløfte om gratis skolemat ble raskt tema da begge viste til at 10 000 barn går ut av skolen uten å kunne lese, skrive og regne godt nok.

Solberg slo fast at det ikke er dokumentert at gratis skolemat vil gi bedre læring.

– Vi må satse på kunnskap som det viktigste. Det er mye enklere for foreldre å putte en matpakke i sekken enn å putte en mattelærer i sekken, sa Solberg.

– Vi ser hele eleven. Det skolemat og gratis skolefritidsordning, koster under halvparten av de skattelettene du har gjennomført. Vi er et av få land i Europa som ikke har gratis skolemat, repliserte Støre.

Svar skyldig

Støre ble imidlertid svar skyldig da Solberg i debatten om arbeidslivspolitikk viste til en sak i Oslo der kommunen har tapt i retten mot en kvinne som krevde å få gjort om en 50 prosent stilling som innleid til fast ansettelse.

– Du snakker mye om dette, men dere gjør noe annet.

– Det får de svare for lokalt, svarte Støre.

- Jeg kjenner ikke alle detaljene i den saken, hevdet han overfor Dagbladet etter at debatten var avsluttet.

Advarte mot bompartiet

Da bompengepartiets vekst ble tema, var begge partilederne enige om at det avgjøres lokalt hvem man samarbeider med. Men Støre advarte samtidig:

– Det vi ser, er at bompengepartiet lener seg mot Høyre, og Høyre tar dem imot. Det advarer jeg mot, sa Støre.

DEBATT: Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr støre, mener at Vidar Kleppe ikke er en aktuell samarbeidspartner i høstens valgkamp. Reporter: Jon Even Andersen / Video: Malene Storrusten Vis mer

– Det som forbauser meg, er at Ap kanskje skal samarbeide med Vidar Kleppe i Kristiansand, sa Solberg.

– Han er ikke en samarbeidspartner for Ap, og det vet du godt, svarte Støre.

– I lomma på Rødt

Oppkjøringen til den rødblå partilederduellen har vært preget av gjensidige utspill mot hverandre.

Støre slo fast i et intervju med Dagbladet i forrige uke at avstanden mellom Ap og Høyre under hans tid som partileder aldri har vært større enn nå.

– Grunnmuren i mange norske kommuner slår sprekker etter seks år med en Høyre-styrt regjering. Dette valget blir et viktig oppgjør mellom to ulike ideologier. Det skal velgerne merke, varslet Ap-lederen.

Det fikk næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til å rykke ut med et motangrep:

– Ap er i ferd med å forlate en helhetlig, ansvarlig og balansert politikk. Det virker som Støre prøver å hoppe opp i lomma til Rødt med vilje, sa han.

Deretter fulgte Solberg selv opp:

– Jeg synes at Arbeiderpartiet trekkes mot venstre i synet på hvordan private kan bidra inn i offentlige tjenester. Jeg hører et Arbeiderparti som snakker mer slik som den ytre venstresiden, sa Høyre-lederen til NTB mandag morgen.

– Solberg tar feil

Støre kan ifølge meningsmålingene klare å berge makta i flere av storbyene, men Ap ser ut til i større grad enn for fire år siden å trenge støtte fra sine mindre venner – som Rødt.

Ap-lederen avviser at det betyr at han er beredt til å ta plass i Bjørnar Moxnes sine lommer. I stedet utfordrer han Høyres leder:

– Erna Solberg tar feil. Arbeiderpartiets politikk er til å kjenne igjen. Vi mener nå, som før, at fellesskapet har ansvaret for å sikre at eldre, barnehagebarn, barnevernsbarn og psykisk syke får best mulig omsorg, sier han til Dagbladet, og fortsetter:

– Dette har ikke blitt noe mindre viktig i en politisk virkelighet der høyresiden åpner døra på vidt gap for kommersielle selskaper, og der investeringsfond kjøper opp og henter ut store penger fra vår felles velferd. I omsorgen er det få andre måter å skape overskudd på enn å kutte ned på antall ansatte, lønn eller pensjon.

Støre mener at Høyre ikke lukker øynene for at store kommersielle selskaper får en større del av barnehage- og barnevernet, men at partiet i praksis nå også åpner for frislipp i eldreomsorgen.

– Det sier vi klart og tydelig nei til, fastslår Ap-lederen.

Tung start

Støre og Arbeiderpartiet har fått en tung start på valgkampen. Partiet mistet en av sine aller fremste lokalpolitikere da Malvik-ordfører Ingrid Aune (33) omkom i en båtulykke sammen med kjæresten Eivind Olav Evensen (43) natt til torsdag i forrige uke.

Aune begraves tirsdag kommende uke, og der skal både Støre og nestleder Hadia Tajik delta. Det innebærer endringer i Ap-ledelsens deltakelse i Arendalsuka. Støre stiller i den TV-sendte partilederdebatten mandag kveld, men avlyser resten av det planlagte programmet.

Torsdag denne uka blir det minnestund i Oslo for Aune. Også den holdes på utestedet Blå.

TRILLER TERNING: Dagbladets politiske redaktør, Geir Ramnefjell, gir sin mening om debatten på Blå i Oslo tirsdag. Vis mer