<strong>STORAKSJON:</strong> - Aksjonen er resultat av etterforskning gjennom denne vinteren mot grupperinger som etter politiets vurdering driver organisert uttak av ulv innenfor forvaltningsområdet for ulv, sa førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim tidligere i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
STORAKSJON: - Aksjonen er resultat av etterforskning gjennom denne vinteren mot grupperinger som etter politiets vurdering driver organisert uttak av ulv innenfor forvaltningsområdet for ulv, sa førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim tidligere i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Vi har i mange år sett giftåter, ulovlig skutte dyr og ulver som er forsvunnet

Sier Naturvernforbundet etter sjokkpågripelser av ulvejegere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Naturvernforbundet reagerer på saken som er blitt kjent i dag, der 12 personer er pågrepet for å ha deltatt i organisert, ulovlig ulvejakt.

-  Det er skremmende, men ikke overraskende, at krypskyting av ulv kan se ut til å være svært organisert og omfattende, sier fagleder Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

-  Vi har i mange år sett mye dokumentasjon i form av giftåter, ulovlig skutte dyr og ulver som er forsvunnet, noe som har vist at krypskyting er et stort problem. Naturvernforbundet har etterlyst mer midler til overvåking og avdekking av denne typen grov faunakriminalitet, sier Håpnes.

- Vi er derfor svært glade for den innsatsen som tydeligvis ligger bak denne aksjonen som forhåpentligvis gir resultater i form av avsløringer, straff og ikke minst den preventive virkning som dette må få for alle som driver med krypskyting av ulv og annen grov faunakriminalitet.
 
- Kritisk truet Han refererer til forskningstall fra Skandulv som tilsier at krypskyting og andre ulovlige metoder for å drepe ulv trolig står for halvparten av ulvedødsfallene i Norge.

- Når åtte av de tretten lederdyrene i våre få ulveflokker har forsvunnet de siste årene, slik forskerne har dokumentert,  så har det ikke vært tvil om at det foregår omfattende krypskying av ulv i deler av Norge, sier Håpnes.
 
- For ulven, som er en kritisk truet art i norsk natur, er krypskyting særdeles alvorlig fordi vi kun har noen titalls dyr totalt i Norge. Det er også svært vanskelig å drive fornuftig forvaltning, når det er så alvorlige mørketall - fordi krypskyting forkludrer og forvansker forvaltning av disse dyra, sier han.
 
Også kongeørn Håpnes trekker også fram at flere kongeørner er funnet skadeskutt eller døde, som eksempel på at krypskyting er et problem i Norge.

- Seinest i fjor sommer ble et kjent ørnereir ødelagt i Saltdal. Samme sted ble en kongeørnunge funnet skutt i 2012, sier han.
 
Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet mener alle aktører må ta mye tydeligere avstand fra krypskyting og annen grov faunakriminalitet.

<strong>REAGERER:</strong> Fagleder Arnodd Håpnes, Naturvernforbundet. Foto: Naturvernforbundet
REAGERER: Fagleder Arnodd Håpnes, Naturvernforbundet. Foto: Naturvernforbundet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer