TYRANN: President Bashar al-Assad og hans regime slaktes av FN. Både syriske ledere og opprørere står på FN-granskeres liste over mulige krigsforbrytere. EU avstår fra å væpne opposisjonen i frykt for å bidra til en opptrapping av krigen. En granskingskommisjon fra FN sier den har identifisert mulige krigsforbrytere blant Syrias ledere og regimevennlig milits. Foto: EPA / SANA / NTB scanpix
TYRANN: President Bashar al-Assad og hans regime slaktes av FN. Både syriske ledere og opprørere står på FN-granskeres liste over mulige krigsforbrytere. EU avstår fra å væpne opposisjonen i frykt for å bidra til en opptrapping av krigen. En granskingskommisjon fra FN sier den har identifisert mulige krigsforbrytere blant Syrias ledere og regimevennlig milits. Foto: EPA / SANA / NTB scanpixVis mer

- Vi har identifisert krigsforbrytere blant Syrias ledere

- Verden må reagere på krigsforbrytelser i Syria, sier FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både syriske ledere og opprørere står på FN-granskeres liste over mulige krigsforbrytere. EU avstår fra å væpne opposisjonen i frykt for å bidra til en opptrapping av krigen. En granskingskommisjon fra FN sier den har identifisert mulige krigsforbrytere blant Syrias ledere og regimevennlig milits.

Også opprørsstyrker anklages for krigsforbrytelser, men deres brudd på krigens lover og regler har ikke nådd samme intensitet og omfang som hos regjeringsstyrkene, ifølge en rapport som ble lagt fram mandag.

- Det er på tide å reagere. Etter to år er det helt utrolig at Sikkerhetsrådet ennå ikke har klart å ta noen avgjørelse, sa Carla del Ponte, som er medlem av kommisjonen og tidligere aktor ved FNs Jugoslavia-domstol.

- Noe må gjøres, og det haster. Antall ofre øker hver eneste dag, fortsatte hun.

Rapporten er basert på 445 intervjuer med ofre og øyenvitner.

Granskingskommisjonens leder, brasilianeren Paulo Pinheiro, ber FNs sikkerhetsråd sørge for at de ansvarlige for overgrep i Syria stilles for retten.

- Den internasjonale straffedomstolen er den passende institusjonen for kampen mot straffrihet i Syria, heter det i den 131 sider lange rapporten.

Væpning EUs utenriksministre møttes i Brussel mandag for å diskutere om en våpenembargo mot Syria skulle legges om.

Britene ønsket å endre forbudet slik at syriske opprørere eventuelt kunne bistås med våpen, men utenriksministrene ble til slutt enige om å forlenge embargoen. I stedet gjøres det endringer som åpner for «ikke-dødelig» bistand og teknisk støtte i «beskyttelsen av sivile».

- Det er et standpunkt vi støtter fra norsk side. Vi mener det å bringe flere våpen inn på dette stadiet ikke vil gjøre ting bedre, sa utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) på besøk i Brussel mandag.

Alle EUs sanksjoner mot det syriske regimet forlenges med tre måneder fra de utløper ved månedsskiftet. Det gjelder både våpenembargoen og straffetiltak mot syrisk oljeindustri, finanssektor og enkeltpersoner i president Bashar al-Assads krets.

- Nok våpen Sverige er blant flere EU-land som ikke ønsker å åpne for bevæpning av syrisk opposisjon.

- Om vi tar skritt som ytterligere splitter FNs sikkerhetsråd, så forlenger det konflikten de facto, sa den svenske utenriksministeren Carl Bildt ifølge nyhetsbyrået TT før møtet.

- Det er mye man mangler i Syria, men det gjelder ikke våpen. Flere våpen vil bety flere dødsfall, sa Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn.

Antall drepte i Syria er blitt oppgitt å nærme seg 70 000.

Regjeringsstyrker har gjennomført bombing fra luften og granatangrep over store deler av Syria inkludert Aleppo, Damaskus, Deraa, Homs og Idlib, ifølge FN-granskerne.

(NTB)

STØTTER: Vi mener det å bringe flere våpen inn på dette stadiet ikke vil gjøre ting bedre, sier utenriksminister Espen Barth Eide. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
STØTTER: Vi mener det å bringe flere våpen inn på dette stadiet ikke vil gjøre ting bedre, sier utenriksminister Espen Barth Eide. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer