- Vi har ikke angret noen ting

Mads Gilbert og Erik Fosse med en bønn om hjelp til Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet.no): I dag rundt klokka 13.00 landet de to norske legene Mads Gilbert (61) og Erik Fosse (58) på norsk jord.

De har akkurat avsluttet en pressekonferanse på Radisson SAS Gardermoen. Men seg hadde de to legene tre klare krav:

- Bombingen må stoppe umiddelbart. Grensene må åpnes. Og denne konflikten må få en politisk løsning. 60 år med krig og helvete er nok, sa de to legene.

- Vi er ikke heltene
De ble tatt imot av familie og palestinske venner og familier som ville takke dem for innsatsen.

De to norske legene forteller at de ikke har angret på noen ting, men understreker at de virkelige heltene er de som til daglig jobber på det palestinske sykehuset.

- Det er de som er heltene, de som jobber ved sykehuset. Vi har bare hjulpet dem. Mange av dem har ikke sovet på flere døgn. De har levd i frykt for sine familier. Gaza er en veldig liten by, sier Fosse og Gilbert.

- Enorm katastrofe
De forteller omd et de så mange ganger har skildret fra Gaza - døde og lemlestede barn og kvinner, konstant bombing, mangel på mat.

- Dette er en enorm humanitær katastrofe. Det bor 1,5 millioner mennesker på gaza, og de er enormt fattige. Og dette er en villet katastrofe, en planlagt tilstand, sier Gilbert.

Dødstallene stiger fortsatt. En tredjedel av alle døde i krigen er barn.

- Tall fra i går viser at 883 mennesker er døde. Av dem er 284 barn. Over 4000 mennesker er skadd, sier Gilbert.

- Nesten umenneskelig arbeidsoppgave
- Har dere vært redd for egne liv og helse?

- Bomber har falt rett ved sykehuset. På torsdag smalt det rett over gaten, en liten bombe. Vi har vel egentlig ikke rukket på tenke så mye over vår egen sikkerhet, sier Fosse.

- Det har vært en nesten umenneskelig arbeidsoppgave. Men vi blir fryktelig triste. Både Mads og jeg gråter masse, har grått masse. Dere får bare unnskylde oss hvis vi begynner igjen, sier Fosse.

- Propagandakrig
Det svært spesielle for de to legene har vært at de denne gangen også har fungert som journalister.

- Dette er en propagandakrig uten proposjoner, sier Fosse.

Gilbert er klar på at de anså det som deres plikt å rapportere om det som skjedde — særlig siden det ikke fantes vestlige journalister i Gaza.

- Viktig å fortelle
- Vi har hørt at vi som leger bare skulle stå og operere, ikke rapportere. Det mener jeg ville vært en grov feil, sier Fosse.

- For oss var det viktig å fortelle om det som skjedde i Gaza. Også fordi enhver arabisk utseende person ville blitt mistrodd, sier Gilbert.

- Jeg kan love at hadde dere vært der hadde ikke denne krigen fortsatt. Virkeligheten er for grufull til at vi kan beskrive den, sier Gilbert.

- Ny type våpen
De to legene forteller en rystende historie. Om menneskelige skader de aldri har sett maken til, om hud som har løsnet fra kropper, om små kropper som er sønderskutt .

- Vi mener dette skyldes en ny type våpen, små, eksplosive raketter med en enorm styrke. Vi er ikke i tvil om at Gaza nå brukes som prøvekanin for å teste ut nye våpen, sier Fosse.

De to erfarne legene så skader de ikke hadde sett. De utførte amputasjoner på løpende bånd — svært mange på barn.

- Nå er vi erfarne og ganske hardhudede, men å jobbe med alle amputasjonene har vært forferdelig krevende, sier Fosse.

Avviser kritikken
De to legene har også fått kritikk for å ha blandet kortene som leger og journalister. Begge har også bakgrunn som venstreradikale, noe de heller ikke har lagt skjul på.

- Er det vi som har iscenesatt dette? Vi har med fare for vårt eget liv gått inn og jobbet dag og natt for å jobbe med kritisk skadde kvinner og menn, unge og gamle. Dette er nokså fantasifullt, sier Erik Fosse om kritikken.

- Det er ingen hemmelighet at vi har jobbet for palestinerne i 30 år.

Lang hjemreise
Legenes første forsøk på å forlate Gaza endte med at hele kolonnen de reiste med måtte snu av sikkerhetshensyn. Men lørdag ettermiddag klarte følget å komme seg ut av Gaza og til grensen til nabolandet Egypt. På grunn av at de ikke hadde alle papirene i orden måtte de overnatte i ventehallen på gresestasjonen mellom Gaza og Egypt.

De har levd og jobbet 11 dager i strekk i det de selv beskriver som helvete på jord - krigsherjede Gaza.

Gilbert avbrøt juleferien hjemme i Tromsø for å hjelpe palestinerne. Gilbert er Rødt-politiker i hjembyen Tromsø, og uttalt palestinavenn gjennom mange år. Dette har han sldri lagt skjul på.

De to legene jobbet på Shifa-sykehuset i Gaza. Gang på gang har de roset sine kolleger på det palestinske sykehuset, som har jobbet døgnet rundt for å hjelpe sine egne. Flere av dem har tatt i mot skadde og døde familiemedlemmer.

- Vi har ikke angret noen ting
- Vi har ikke angret noen ting