Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har ikke et kaldt forhold. Putin ønsker bare å framstå som tøff

USAs president Barack Obama om Russlands president.

- SER UT SOM HAN KJEDER SEG: USAs president Barack Obama (t.v) mener Russlands president Vladimir Putin ønsker å framstå som tøff, og at det er derfor det ser ut som at han kjeder seg - som her i 2013. Foto: Reuters/Kevin Lamarque/NTB Scanpix
- SER UT SOM HAN KJEDER SEG: USAs president Barack Obama (t.v) mener Russlands president Vladimir Putin ønsker å framstå som tøff, og at det er derfor det ser ut som at han kjeder seg - som her i 2013. Foto: Reuters/Kevin Lamarque/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russlands president Vladimir Putin har en annen stil enn amerikanske politikere. Det mener USAs president Barack Obama er forklaringen på at forholdet mellom de to kan oppleves kaldt.

- Jeg vil ikke kalle det kaldt. Han har en offentlig stil der han liker å lene seg tilbake og se ut som at han kjeder seg under fellesopplegg med pressen. Min oppfatning er at det er en del av hans image å framstå som den tøffe, sier Obama i et intervju med NBC.

- Amerikanske politikere har en annen stil. Vi pleier å smile en gang i blant, sier han videre.

- Sannheten er at det er overraskende mye humor i møtene våre, sier Obama.

Uenige om mye Likevel er det en kjent sak at USA og Russland har vært på ulike fronter - blant annet når det gjelder situasjonen i Syria. Etter et Syria-møte i juni i fjor så det ut som at de to verdenslederne mest hadde lyst til å være et annet sted, ifølge Reuters.

Obama avlyste dessuten et planlagt besøk til Moskva i fjor på grunn av at Russland ga den tidligere NSA-analytikeren Edward Snowden asyl. Snowden har skapt hodeverk for Obama-administrasjonen på grunn av massive avsløringer i hvordan USA overvåker resten av verden.

Ironisk nok ble amerikanerne selv overvåket da diplomater diskuterte situasjonen i Ukraina - nok et tema Moskva og Washington ikke har blitt enige om. I samtalen ble USAs tanker og strategi om regimeskifte kjent etter at opptaket av en telefonsamtale mellom USAs viseutenriksminister Victoria Nuland og landets ambassadør til Ukraina, Geoffrey Pyatt, ble lekket på nettet.

Opptaket ble postet på YouTube torsdag.

- Jeg synes ikke at Klitsjko burde gå inn i regjeringen. Det er ikke nødvendig, jeg synes ikke det er en god idé, sier viseutenriksminister Nuland i opptaket.

I opptaket uttrykker hun også frustrasjon overfor EU.

- Fuck EU, sier Nuland i opptaket.

Det hvite hus har gått langt i å skylde på russerne for publiseringen av opptaket.

- Jeg vil gjerne bemerke at videoen ble først oppdaget og twitret av russiske myndigheter, og jeg mener det sier noe om Russlands rolle, sier Obama-talsmann Jay Carney.

- Samarbeider om sikkerheten i Sotsji Den amerikanske presidenten påpeker likevel i intervjuet at forholdet til Putin er godt og at de som regel fokuserer på saker av felles bekymring når de møtes, blant annet når det kommer til sikkerheten under OL i Sotsji.

- Amerikansk og russisk politi, etterretning og militære styrker er i konstant kommunikasjon for å ivareta sikkerheten. Jeg mener Russland har et enormt ansvar for å hindre enhver form for terror eller voldshandlinger på arrangementet, og de har lagt mye ressurser i det, sier Obama.

Hele Norges coronakart