- Vi har ikke fått det vi har betalt for

Sp-leder Navarsete om regnskapene Økokrim skal etterforske.

BLIR ETTERFORSKET: Liv Signe Navarsete og Senterpartiet blir etterforsket av Økokrim etter fakturaskandalen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
BLIR ETTERFORSKET: Liv Signe Navarsete og Senterpartiet blir etterforsket av Økokrim etter fakturaskandalen. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Økokrim har åpnet etterforskning for å avklare om regnskapslovgivningen ble brutt da Senterpartiet sendte fakturaer til kraftselskaper.

En ordknapp partileder Liv Signe Navarsete ønsker ikke å mene noe om at hennes parti nå er under mistanke for kriminelle handlinger og under politietterforskning. Men hun mener det er bra med «en gjennomgang».
 
- Det er bra vi får en gjennomgang av saken, slik at alt kommer på bordet. Økokrim vil selvfølgelig få tilgang på alt vi har av informasjon i saken, sier Navarsete til Dagbladet.

Bakgrunnen for beslutningen om å igangsette politietterforskning er medieomtalen fakturaene har fått. Økokrim anser at det er rimelig grunn til å undersøke om det har forekommet straffbare forhold ved utsendelsen av disse.
Økokrim regner med at saken kan bli avgjort forholdsvis raskt.

Ulovlig støtte Tidligere i år ble det kjent at partiet tok i mot en ulovlig støtte på 850 000 kroner fra kraftselskapene Eidsiva Energi og Troms Kraft.
Kraftselskapene selv hevdet at pengene kun skulle gå til «Fornybar energi»-prosjektet.

Men Senterpartiet hevdet at det var avtalt at pengene skulle rett til partiet.

Det har senere vist seg at Senterpartiet brukte mesteparten av pengestøttet på å finanisere sin egen valgkamp høsten 2009.

Suspenderer ingen - Har dere vurdert å suspendere tillitsvalgte eller ansatte i partiet i påvente av en konklusjon?

- Det har ikke vært en aktuell problemstilling, sier Navarsete til Dagbladet.

- Hva er din kommentar til kritikken fra Finanstilsynet?

- Jeg registrerer kritikken. Vi har ikke har fått det vi har betalt for av revisjonstjenester, samtidig har vi et selvstendig ansvar for at regnskapet blir riktig, sier Navarsete.

- Ikke noe i mot en etterforskning Kommunikasjonssjef Inge Møller ved Eidsiva Engergi sier at de fastholder at det fra deres side kun var ment med støtte til fornybar-prosjektet, og ikke som partistøtte.

- Vi tar dette til etterettning. Vi har ingenting i mot en etterforskning. Det er greit med en gjennomgang og få de faktiske forhold på bordet, sier Møller til Dagbladet.

Kan få konsekvenser - Det er veldig uheldig at et regjeringsparti er under etterforskning. Men en etterforskning er bare en etterforskning. Dette blir mye verre dersom Økokrims etterforskning munner ut i at det er straffbare forhold, sier Frp-representant i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Anders Anundsen, til Dagbladet.

Han antyder også at Finanstilsynets rapport, som også kom i dag, går langt i å vise at Senterparti-toppene har vært klar over den ulovlige partistøtten lenge før det de hittil har opplyst.

Slaktes av Finanstilsynet I rapporten blir Senterpartiets regnskap slaktet.

- Hvis det var dialog under revisjonsbehandlingen om hva prosjektstøtten var, er det vanskelig å tro noe annet enn at det var spørsmål om den i forhold til partiloven. Dersom statsrådene har feilinformert Stortinget, kan det være aktuelt å ta opp saken på nytt, sier Anundsen.

Han kommer til å følge saken tett videre.

- Jeg er fornøyd med at Økokrim nå går inn i saken for avdekke om det er foregått noe straffbart, sier Anundsen.