- Vi har ikke fått noen reformator

Sier en litt skuffet katolikk og professor i teologi, Ola Tjørhom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Korrupsjon og sex-skandaler har stadig kommet opp i nyhetsbildet de seinere årene, når den katolske kirka blir nevnt. Derfor har katolikker verden over håpet at den nye paven skulle bli en mann som er flink til å administrere - og ikke minst modernisere - den katolske kirka.

- Historisk valg Så dukket en outsider opp: Den argentinske jesuitten Jorge Mario Bergoglio. Han er langt fra et uskrevet blad - og var den sterkeste kandidaten da nylig avtroppende Benedikt XVI ble valgt som pave for åtte år siden. Men Bergoglio, eller Frans, som han har valgt å kalle seg, er ingen ung mann, med sine 76 år.

- Pavevalget er historisk på to måter: Det er første gang at Latin-Amerika får pavestolen, og det er bra. Det er dette kontinentet som har flest katolikker, sier katolikk og teologi-professor Ola Tjørhom til Dagbladet.

Av verdens 1,2 milliarder katolikker, er hele 501 millioner katolikker bosatt i Latin-Amerika, melder en Vatikan-ekspert på CNN.

- Det er også første gang at en jesuitt blir pave, sier Tjørhom.

Men han er skeptisk til argentinerens alder - og mannens teologiske og politiske bakgrunn:

- Han er en tvetydig person. Den tiltalende siden viser en person med sterkt sosialt engasjement for verdens fattige. Det problematiske er at han er en meget konservativ person teologisk og politisk. Når det gjelder moralspørsmål er han veldig konservativ, sier Tjørhom.

Mot homofili Da Argentinas politikere åpnet for at homofile kunne gifte seg i 2010, var Bergoglio langt fra fornøyd. Den nye paven mener at barn må ha en mor og en far.

- Han mener at adopsjon for homofile er diskriminering av barn. Han er også konservativ når det gjelder prevensjon, sier Tjørhom.

Og understreker at det er for tidlig å si hvordan Frans vil bli som pave.

- Han er konservativ i moralspørsmål, men bruker også vett og forstand. Prestene i Argentina er veldig konservative, og ønsket ikke å døpe barn som var født utenfor ekteskap. Da gikk Bergoglio ut mot prestene som ikke ville døpe disse barna, sier Tjørhom.

- Ingen reformator Frans Is sosiale engasjement og enkle levesett viser at 76-åringen er en «helstøpt person med høy personlig integritet». Men noen reformator tror teologiprofessoren ikke at den katolske verden har fått i kveld.

- Nå trenger vi en person som er en dyktig administrator og en reformator. Men mannen er 76 år. Det er neppe noen reformpave vi har fått nå, sier Tjørhom.

DE FATTIGES HÅP:  Han kunne ha bodd i en feit kardinalleilighet, men har valgt et enkelt liv, der han tar undergrunnen og lager maten sjøl. Nå er argentineren Jorge Mario Bergoglio den nye paven for 1,2 milliarder katolikker. Her fra en seremoni i Buenos Aires-katedralen. Foto: Mariano Sanchez / AFP / Scanpix
DE FATTIGES HÅP: Han kunne ha bodd i en feit kardinalleilighet, men har valgt et enkelt liv, der han tar undergrunnen og lager maten sjøl. Nå er argentineren Jorge Mario Bergoglio den nye paven for 1,2 milliarder katolikker. Her fra en seremoni i Buenos Aires-katedralen. Foto: Mariano Sanchez / AFP / Scanpix Vis mer

Han understreker at det er alt for tidlig å si noe om hvordan Frans blir som pave.

-  Nå må vi avvente og se, men vi har nok ikke fått noen reformator i pavestolen. Det er synd, men ting kan jo lett også gå bra, sier Tjørhom.

Han er likevel glad for at den katolske kirka har fått en ikke-europeisk pave.

- Samtidig er det en kjensgjerning at de er mer konservative teologisk når det gjelder moralspørsmål, både i Latin-Amerika og Afrika. Samtidig er de mer åpne når det gjelder fattigdomsspørsmål, sier Tjørhom.

Den norske katolikken viser til at den nye paven har ifølge Tjørhom bånd til en veldig konservativ lekorganisasjon med hovedsete i Italia, Comunione e Liberazione, eller «Fellesskap og frihet» på godt norsk.

- Denne lekorganisasjonen har bånd til Berlusconi, blant annet, sier Tjørhom.

LITT SKUFFET:  Ola Tjørhom er katolikk og professor i teologi. Han synes den nye paven, Frans I, er i eldste laget, og frykter at han ikke er reformatoren som den katolske kirka nå trenger. Foto: privat
LITT SKUFFET: Ola Tjørhom er katolikk og professor i teologi. Han synes den nye paven, Frans I, er i eldste laget, og frykter at han ikke er reformatoren som den katolske kirka nå trenger. Foto: privat Vis mer