- Vi har ikke gjort noe regnefeil

Oslo2022-sjefen sier hun ikke forstår milliardforskjellen på prislappen for billig-OL.

AVVISER FEIL: Direktør Eli Grimsby i Oslo 2022 sier hun er forundret over vurderingene til regjeringens talknuserutvalg som sier at et billig-OL vil bli fire milliarder dyrere enn hva de har vurdert. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
AVVISER FEIL: Direktør Eli Grimsby i Oslo 2022 sier hun er forundret over vurderingene til regjeringens talknuserutvalg som sier at et billig-OL vil bli fire milliarder dyrere enn hva de har vurdert. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De foreslåtte kuttene til et billig-OL i 2022 vil bare redusere behovet for en statsgaranti med 4,8 milliarder kroner, ikke med 8,8 milliarder kroner slik Oslo2022 tidligere anlso, mener et utvalg som har knust tallene for Kulturdepartementet.

En kvalitetssikringsgruppe (KSG) har vurdert gjennomførbarheten og kostnadsbesparelsene i tiltakene Oslo2022 har lagt fram.

- Ikke realistisk
I KSGs rapport kommer det fram at de tror fire av de 11 sparetiltakene til Oslo2022 ikke er realistisk mulig å gjennomføre.

Utvalget har ingen tro på at det vil komme økte sponsorinntekter og de tror ikke det vil være mulig å redusere kapasiteten i deltakerlandsbyene, ei heller å bruke deltakerlandsbyen som er planlagt til ungdoms-OL i Lillehammer i 2016.

- Det er kvalitetssikringsgruppens vurdering at gjennomføring av de tiltak som vurderes som realistiske og gjennomførbare, vil redusere behovet for brutto statsgaranti med cirka 4,8 milliarder kroner og for offentlig tilskudd med cirka 1,8 milliarder kroner, heter det i en pressemelding fra Kulturdepartementet.

Kulturdepartementetes informasjonsavdeling ønsker ikke å utdype bakgrunnen for hvorfor utvalget mener dette overfor Dagbladet i kveld.

- Ikke regnet feil Oslo2022 har heller ikke fått svar.

- Vi er forundret over disse vurderingene og er litt uforstående til de, spesielt med tanke på deltakerlandsbyene. Jeg gleder meg til å få en forklaring på dette, sier direktør Eli Grimsby i Oslo2022 til Dagbladet.

Ja, TAKK: Ipsos-målingen for Dagbladet viser at det er flertall for en OL-søknad - dersom kostnadene reduseres og anlegg fra Lillehammer brukes på nytt. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
Ja, TAKK: Ipsos-målingen for Dagbladet viser at det er flertall for en OL-søknad - dersom kostnadene reduseres og anlegg fra Lillehammer brukes på nytt. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Hun sier hun er glad for at utvalget er enig i de fleste av deres sparetiltak. Hun avviser at de har regnet fire milliarder kroner feil.

- Vi har ikke gjort noe regnefeil, jeg tror heller dette knyttes til risikovurderingene av enkelte av tiltakene, sier hun.

Hun avviser også at de har overdrevet sparemulighetene eller skapt fiktive innsparingsmuligheter for å skape positivitet i befolkningen.

- Dette er ikke fiktivt, heller tvert i mot. Vi ønsker å ligge så nært mulig det opprinnelige prosjektet som mulig. Jeg er litt forundret over kvalitetssikrernes vurderinger, sier Grimsby.

Ifølge Oslo2022 vil brutto statsgaranti reduseres fra 35,1 til 30,3 milliarder kroner og de offentlige utgifter fra 21,7 til 19,9 milliarder kroner dersom regjering og storting benytter justeringene utvalget kom med i kveld.

Positiv måling Grimsby sier milliardforskjellen ikke oppleves som et tilbakeslag for deres drøm om et Oslo-OL i 2022.

I en meningsmåling Ipsos MMI har utført for Dagbladet svarer 29 prosent ja og 64 prosent nei til et vinter-OL i i Norge i 2022, i tråd med hvordan OL-stemningen har vært i landet det siste året. Men når andelen som svarte «nei» eller «vet ikke» fikk spørsmål om de kunne støtte en OL-søknad dersom kostnadene reduseres ved gjenbruk av flere anlegg fra Lillehammer-OL, er stemningen en helt annen:

Da støtter 53 prosent av de spurte et Oslo-OL, mens 40 prosent fortsatt sier nei.

- Det viser at gjenbruk av anlegg slår godt an i befolkningen, det håper vi beslutningstakerne også merker seg, sier direktøren.