- Vi har ikke gjort nok!

JOHANNESBURG (Dagbladet): WHO-direktør Gro Harlem Brundtland oppfordrer alle statsledere og forhandlere i Johannesburg om å gå sammen i en felles kamp for redusert fattigdom og en bærekraftig utvikling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fram til nå har vi lite å skryte av, mener Norges tidligere statsminister, nå toppsjef i Verdens Helseorganisasjon.

_ Har vi gjort nok for å takle fattigdom som rammer tre milliarder mennesker? Har vi bidratt med nok penger slik at de kan få et bedre liv? Gjør vi nok for å sikre folk tilgang på mat og rent drikkevann? Svaret er nei!

Med hundrevis av prominente tilhørere på plass i Verdenskonferansens plenumssal, tok Gro i ettermiddag et oppgjør med en verden som har sviktet de svakeste.

_ Den aktuelle sultkatastrofen i det sørlige Afrika kommer som en konsekvens av at man ikke har investert nok for å tilfredsstille folks basale behov, sa Gro. Hun peker på regionens enorme problemer med sykdom, mest av alt HIV/AIDS, et for dårlig utbygd helsevesen, problemer med rent drikkevann, miljøproblemer og et sosialsystem som ikke har ressurser til å hamle opp med problemene.

Gro slår fast at globaliseringen hittil bare har vært et gode for idustrialiserte land.

_ Verdens fattigste mennesker har ingen nytte av globaliseringen, sier Gro.

Hun peker på at miljøproblemer og sykdom henger nøye sammen.

_ Vi vet at en tredel av verdens sykdommer skyldes miljøforurensing. Forurenset drikkevann og luft, forurensende drivstoff, manglende sanitæranlegg og sykdomsbærende insekter dreper tilsammen millioner av mennesker hvert eneste år. Og barna er særlig utsatt, sier Gro.

Hun peker på følgende utfordring for statsledere og forhandlere i Johannesburg:

_ Vi må gå fra kunnskap til handling. Vi må føre en felles kamp for å bekjempe HIV/AIDS, malaria, andre infeksjonssykdommer og tobakks-epidemien,

ikke har grepet inn for å bedre menneskenes liv på jorda.

<B>IKKE NOK: Gro Harlem Brundtland kjemper for de fattige i Johannesburg.