Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi har ikke kontroll

Kampen mot flammene som truer flere boligområder på Sotra, fortsetter med uforminsket styrke søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et mannskap på 170 personer fra Heimevernet, Siviltjenesten og flere utrykningsdistrikter i Hordaland jobber søndag morgen fremdeles med å få kontroll over flammene. Like etter klokka tre natt til søndag ble ytterligere 40 beboere evakuert fra boligene sine i byggefeltet Møvik, i tillegg til de omkring 70 beboerne som allerede er evakuert fra Stølen og Fjæreide.

- Det brenner fortsatt friskt, og flammene er ikke under kontroll, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen i Hordaland politidistrikt til dagbladet.no i sekstida søndag morgen.

- Mannskapene har arbeidet i hele natt, og arbeidet fortsetter med uforminsket styrke søndag, sier Andersen.

Søndag morgen vil det igjen bli mulig å benytte seg av slokningshelikoptre. Ifølge politiet er det fremdeles fare for at brannen kan spre seg til de nærliggende boligene.

- Vi gjør alt vi kan for å forhindre dette, og har konsentrert innsatsen omkring boligområdene, sier Andersen.

Alle de berørte beboerne er innkvartert på hotell eller kommunens bo- og servicesenter.

Skole i fare Lørdag kveld var det en stund fare for at Knappskog skole på Fjæreide skulle ta fyr, men faren ble avverget.

- Det er nå spredte branner i det sentrale området på Sotra. Omfanget er sterkt redusert, for en stor del takket være en veldig effektiv innsats fra brannhelikoptrene, sa Willy Sørensen, plan- og utbyggingssjef i Fjell kommune og medlem av kriseledelsen på Sotra, til Dagbladet.no i 20-tiden lørdag kveld. Da var omkring 200 personer i sving for å slokke skogbrannen, mannskap både fra politi, Heimevernet, sivilforsvaret og brannvesenet.

BRENNER FORTSATT: Skogen på Morland på Sotra står fremdeles i lys lue. Foto: SCANPIX
BRENNER FORTSATT: Skogen på Morland på Sotra står fremdeles i lys lue. Foto: SCANPIX Vis mer

Uforminsket styrke

- Og ikke bare fra Fjell og Sund (de to kommunene på Sotra, red.anm.), men også fra nabokommunene Øygarden, Askøy, Lindås og Meland. Mannskaper fra Bergen var også med på slokkingen helt til de måtte konsentrere seg om brannen i Nipedalen, sa Sørensen.

- En del av mannskapene er veldig slitne nå, men vi fortsetter med uforminsket styrke og legger i all hovedsak vekt på å skjerme bebyggelsen, sa Sørensen og la til at slokkingsarbeidet er mye vanskeligere om natta enn om dagen.

- De to helikoptrene vi har, må gi seg klokka 21, etter det er det for mørkt. Men i morgen har vi enda et helikopter på standby, sa Sørensen til Dagbladet.no.

Flere branner i dag

Det er nå stor skog- og gressbrannfare over store deler av landet. Tidligere ble en brann i Kanadaskogen i Bergen slokt, og i Sogn og Fjordane fikk brannmannskaper slokt det som kunne blitt en stor skogbrann ved trafostasjonen på Grov, melder Firdaposten.no.

- Det varme og tørre været fortsetter noen dager til, og det er spesielt farlig nå med tørt, gammelt gress, sa statsmeteorolog Jarl Andersen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.no tidligere i dag.

Det er forbudt å gjøre opp ild i skog og mark mellom 15. april og 15. september.

- Vi har ikke kontroll

Meteorologisk institutts skogbrannvarsel kan du se her.

- Vi har ikke kontroll
I FARE: Brannmannskapene fryktet en stund at Knappstad skole på Fjæreide skulle ta fyr, men takket være blant annet helikopteret i bakgrunnen ble faren avverget.
SENTRAL: Brannhelikoptrene fra Hovedredningssentralen på Sola får mye av æren for at brannen nå har minket i omfang. De kan imidlertid ikke brukes i mørket og må vente til i morgen med å fortsette slokningsarbeidet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling