Coronavirus

- Vi har ikke kontroll

Tross svært inngripende tiltak og nye testrutiner, innrømmer helsemyndighetene at de ikke aner hvor mange som er smittet av coronavirus.

MØRKETALL: Ifølge FHI er det store mørketall for hvor mange som er smittet av coronaviruset i Norge. Her fra Aker legevakt i Oslo, hvor det er satt opp telt for å ta prøver av personer som kan være smittet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MØRKETALL: Ifølge FHI er det store mørketall for hvor mange som er smittet av coronaviruset i Norge. Her fra Aker legevakt i Oslo, hvor det er satt opp telt for å ta prøver av personer som kan være smittet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Antall smittede av coronavirus skjøt i været tidligere denne uka da norske helsemyndigheter begynte å teste folk som hadde kommet hjem fra skiferie i Østerrike.

Torsdag og fredag flatet smittetilfellene noe ut. Forklaringen er enkel. Færre har kommet hjem fra områder med utbredt smitte, og smitten foregår nå lokalt i klynger.

Dermed er det langt vanskeligere å fange opp hvem som blir smittet. FHI skal nå ikke teste de som sitter i hjemmekarantene. Disse skal heller ikke kontakte helsevesenet med mindre de har behov for helsehjelp. Fra nå vil FHI teste personer i visse pasientgrupper og helsepersonell som får luftveissymptomer.

Kraftig prioritering

- Vi kan ikke teste alle, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

- Det er nødvendig å prioritere, testkapasiteten er begrenset, men økende. Vi kan ikke teste alle og må prioritere ut fra hva som begrenser smitten og hva som er til hjelp for de sårbare, sier hun.

Personer som får coronasmitte vil være immune for viruset hvis de blir friske igjen. Mange av disse kan imidlertid risikere at de aldri får vite om de har hatt viruset eller ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer