Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus

- Vi har ikke kontroll

Tross svært inngripende tiltak og nye testrutiner, innrømmer helsemyndighetene at de ikke aner hvor mange som er smittet av coronavirus.

MØRKETALL: Ifølge FHI er det store mørketall for hvor mange som er smittet av coronaviruset i Norge. Her fra Aker legevakt i Oslo, hvor det er satt opp telt for å ta prøver av personer som kan være smittet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MØRKETALL: Ifølge FHI er det store mørketall for hvor mange som er smittet av coronaviruset i Norge. Her fra Aker legevakt i Oslo, hvor det er satt opp telt for å ta prøver av personer som kan være smittet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Antall smittede av coronavirus skjøt i været tidligere denne uka da norske helsemyndigheter begynte å teste folk som hadde kommet hjem fra skiferie i Østerrike.

Torsdag og fredag flatet smittetilfellene noe ut. Forklaringen er enkel. Færre har kommet hjem fra områder med utbredt smitte, og smitten foregår nå lokalt i klynger.

Dermed er det langt vanskeligere å fange opp hvem som blir smittet. FHI skal nå ikke teste de som sitter i hjemmekarantene. Disse skal heller ikke kontakte helsevesenet med mindre de har behov for helsehjelp. Fra nå vil FHI teste personer i visse pasientgrupper og helsepersonell som får luftveissymptomer.

HJEMMEKARANTENE: Bent Høie måtte holde pressekonferanse hjemmefra. Video: Dagbladet TV Vis mer

Kraftig prioritering

- Vi kan ikke teste alle, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

- Det er nødvendig å prioritere, testkapasiteten er begrenset, men økende. Vi kan ikke teste alle og må prioritere ut fra hva som begrenser smitten og hva som er til hjelp for de sårbare, sier hun.

Personer som får coronasmitte vil være immune for viruset hvis de blir friske igjen. Mange av disse kan imidlertid risikere at de aldri får vite om de har hatt viruset eller ikke.

- Vi har mørketall. Det har sannsynligvis alle land i Europa. Vi har ikke indikasjon på hvor store de er, sier Stoltenberg.

- Har ikke kontroll

Antall bekreftet virussmittede i Norge steg i løpet av torsdag med 131 til totalt 750 personer.

Av dem som er bekreftet smittet, har 535 fått viruset i utlandet, mens 156 er smittet i Norge. For de siste 59 er det uklart hvor smitten har skjedd.

- Vi er helt sikre på at tallet ikke er nøyaktig. Det bærer preg av fokuset vi har hatt på å teste de som kom fra områder med omfattende smitt.

- Vi vet ikke så mye om omfanget utover dette. Vi har ikke kontroll på smittespredningen, sier Stoltenberg.

10 448 personer er nå testet i Norge.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Straffbart med karantenebrudd

Ifølge Stoltenberg er det 18 smittede personer der man ikke kan spore smitten. Elleve personer er innlagt på sykehus, mens én person nå er utskrevet fra sykehus.

I går kom det første dødsfallet som følge av coronavirus, da en eldre person som var akutt syk døde på Oslo universitetssykehus Ullevål. Minst 22 personer er innlagt som følge av viruset.

Mange titusener er satt i karantene, etter at myndighetene i går påla alle som har vært utenfor Norden etter 27. februar å gå i to ukers hjemmekarantene etter hjemkomst.

- Når vi har fattet karantenevedtak, kan det være straffbart å bryte det. vVi ber innstendig at karantenereglene følges. Det er vedtak etter smittevernloven, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

PERMITTERER HALVPARTEN: 5000 ansatte, 50 prosent av Norwegians ansatte, permitteres som følge av coronakrisa. Vis mer

Kan gå ut døra

Du kan gå ut av eget hjem, men anbefales å unngå nær kontakt med andre. Det omfatter å:

  • ikke gå på jobb eller skole
  • unngå reiser og ikke ta offentlig transport
  • unngå andre steder der man lett kommer nær andre

- Hverdagsreglene er at man skal holde seg mest mulig for seg selv, sier Guldvog.

Både han og Stoltenberg sier at man kan dra på butikken selv om man er i karantene.

- Rådet er at man skal ha minst én meters avstand til hverandre. Det kan være at butikker nå legger opp til systemer som gjør det mulig å gå i butikken uten at man berører andre. Man kan også kjøre bil, men gjør det helst uten andre. Man kan også gå tur med noen, men det anbefales altså at man holder en meters avstand, sier Stoltenberg.

- Må senke skuldrene

Helsedirektør Guldvog berømmer det norske folk for innsatsen som så langt er lagt ned, men varsler tøffe prioriteringer framover. I FHIs scenarioer vil smittetoppen først kommet i mai-august og vare utover høsten eller tidlig vinteren.

- Det handler om at ikke hver og en tenker på seg selv, men at vi må stå sammen. Vi må senke skuldrene litt, og vi skal bidra til at de som trenger hjelp får det, sier han.

Myndighetene oppfordrer også folk til å ikke hamstre. Rådet fra myndighetene og leger er minst mulig nærkontakt, og mange lurer nå på om barn kan være med andre barn eller for eksempel besøke besteforeldre.

- Man bør unngå at slik kontakt skjer, fordi det øker risikoen, og besteforeldre kan for eksempel ha en underliggende sykdom. Vi vet ikke hvor viruset befinne seg. Dette er selvsagt helt spesielle uker i barnas, besteforeldre og foreldres liv, sier han.

- Jeg skjønner at vi ikke kan være hysteriske når det gjelder barn og søsken. Dette er vanskelig for foreldre, men det er viktig at alle skjønner poenget. Vi kan ikke regulere hvordan det skal være i hverdagen, men vil redusere risikoen. Jo flere som har vært i kontakt med hverandre, jo flere må i karantene, sier Guldvog.

Dropp festen

Guldvog kom også med en oppfordring til unge om å droppe festen eller turen på byen i helga.

- Men kan kanskje en liten fest med god avstand, men ikke ta på hverandre.

- Det handler om å presse viruset tilbake: Det er vanskelig oppgave, men oppnåelig, slik vi ser det. Vi kan på ingen måte garantere at det går slik, men derfor har vi denne enorme dugnaden, sier Guldvog.

På den samme pressekonferansen annonserte helseminister Bent Høie at alle som er i karantene får 14 dagers egenmelding, nettopp for å unngå trykk for fastlegene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!