Byrådet har høyt fokus på tilbud og tiltak som forebygger pleiebehov og ensomhet blant eldre i framtida: Rosa busser, grønne kopper, spesialdesignede benker og mange nye velferdsteknologiske hjelpemidler.
- Dette høres topp ut for oppegående 70-åringer. Samtidig vet vi at 40 prosent av de som mottar hjemmesykepleie har demens. Hvordan ivaretas livskvaliteten og helsa til de som har passert forebyggingsstadiet og er avhengig av tett oppfølging, men ikke syke nok til å få langtidsplass på sykehjem?
- Jeg må understreke at forebygging alltid hjelper, uavhengig av hvor i sykdomsforløpet man er. Det gjelder også de med demens. Selv om det finnes mange utgaver av sykdommen, vet vi at fysisk aktivitet, sollys, sosialt samvær og samtaler er positivt. Derfor vil vi fortsette å tilby det, blant annet gjennom å øke dagtilbudet betydelig og ha variasjon i tilbudet, sier eldrebyråd Tone Tellevik Dahl.
- Betyr det at dagtilbudet hittil ikke har nådd ut til nok brukere i tilstrekkelig grad?
- Ja. Selv om vi har flere gode enkelttilbud, synes jeg ikke vi har tilstrekkelig mange ulike tilbud. Også eldre med demens har ulike interesser behov. For å øke kapasiteten har vi øremerket nye stillinger til dagsentre. Bydeler som vil starte nye sentre kan søke oppstartstilskudd fra staten og få driftstilskudd av meg, sier Tellevik Dahl.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger