- Vi har ikke moralsk eller sikkerhetsmessig noe valg

Økt terrorfare mot Norge, men Erna Solberg forsvarer norsk militærbidrag i kampen mot IS.

ØKT RISIKO Statsminister Erna Solberg sier det er nødvendig å delta i den militære kampen mot IS selv om det betyr økt terrorfare mot Norge. Her snakker hun med pressen etter redegjørelsen for Stortinget i formiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ØKT RISIKO Statsminister Erna Solberg sier det er nødvendig å delta i den militære kampen mot IS selv om det betyr økt terrorfare mot Norge. Her snakker hun med pressen etter redegjørelsen for Stortinget i formiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorfaren mot Norge øker som følge av at Norge sender 120 soldater til Irak i kampen mot IS. Det sa statsminister Erna Solberg i Stortinget i dag.

Terroranalyse Solberg understreker at det ikke dreier seg om en konkret terrortrussel, men om en analyse av trusselbildet, ikke minst i lys av terrorhandlinger i land som Canada og Australia.

Bortsett fra Sp og SV stiller Stortinget seg bak beslutningen om å sende norske soldater som skal lære opp irakiske styrker.

Har ikke noe valg Selv om faren for terrorhandlinger mot Norge øker, mener statsministeren at Norge ikke har noe annet valg enn å bidra, også militært, i kampen mot det Solberg kaller den verste terrorgruppen verden har sett.

- Jeg mener vi ikke har noe valg, moralsk sett, men også sikkerhetsmessig sett.

Vi kan selvsagt håpe at andre land i vesten ivaretar vår sikkerhet hvis vi ikke deltar, men jeg tror vi er moralsk forpliktet til å bidra til at de som skal være i første linjen, de arabiske og irakiske styrkene, er i stand til å gjøre jobben.

Ikke lukke øynene - Vi kan ikke lukke øyene for grusomhetene som skjer. Å handle er krevende, men det er én ting som er farligere: At vi ikke gjør noe. Norge må bidra, sier Solberg til Dagbladet.

Hun understreker at de norske soldatene ikke skal delta i offensive operasjoner.

Selv om faren for terroraksjoner mot Norge øker, mener altså regjeringen det er riktig av Norge å delta militært i alliansen av 50 land som har tatt opp kampen mot IS i Irak

Må hjelpe - Risikoen øker mer hvis IS får mulighet til å bygge opp en terrorstat. Vi må slå tilbake mot den mest grusomme terrororganisasjonen vi har sett. Det betyr at også Norge har et militært ansvar.

- Det er viktig å bidra, ellers blir trusselen bare større. Dette er en annen type terrororganisasjon enn vi har sett før. Den er bedre utstyrt, den har større økonomiske styrker og er en tøffere motstander. Men det er de irakiske myndigheter, arabiske land og kurdiske soldater som skal gå i spissen, sier Solberg.

På spørsmål om det er grupper som er særlig utsatt for terror som følge av operasjonen mot IS, sier Solberg:

- Vi ser et operasjonsmønster hvor enkeltpersoner går til angrep mot soldater og parlamentet, som i Canada, og at personer i uniform kan være mål for denne typen terrororganisasjon.

- Det er fremmedkrigere som utgjør en økt terrorfare?

- Det kan være ulike typer scenarier, men i Canada var det ikke personer som hadde reist, men som var inspirert av IS, sier Solberg.

Bred støtte Både Ap-leder Jonas Gahr Støre, KrF-leder Knut Arild Hareide, Venstre-leder Trine Skei Grande og leder av Miljøpartiet De Grønne Rasmus Hansson støttet beslutningen om å sende soldater til Irak.

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad sa at Norge er en humanitær stormakt som har tradisjon for å hjelpe humanitært, men advarte mot at Norge «snubler inn i en langvarig borgerkrig» og istedenfor å bekjempe IS, bidrar til å styrke terrororganisasjonen.

Politisk løsning SV-leder Audun Lysbakken sa at det neppe er norske militærinstruktører Irak trenger, men men politiske løsninger.
- Behovet for å gjøre noe må ikke bety at vi gjør noe som ikke virker, sa Lysbakken.

Han mente det er et paradoks at viljen til å delta militært er så stor, mens viljen til å ta imot flere syriske flyktninger er så liten.

Senterpartiet og SV mener et norsk militært bidrag kan gjøre vondt verre, og bidra til å styrke IS.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier til NTB at trusselbildet PST informerte om onsdag, er helt annerledes enn det Norge opplevde i sommer.

- Da visste vi ikke hvor trusselen skulle ramme. Men nå er ikke trusselnivået hevet for befolkningen som sådan.

- Nå gjelder det forsvar og politi. Det er rettet mot oss. Det er en vesentlig forskjell, og den er viktig, sa Humlegård på en pressekonferanse i Politidirektoratet onsdag etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) varslet om et høynet trusselbilde.

Mot politi og forsvar Politidirektøren viste til at ekstreme islamister den siste tiden har gjennomført aksjoner i andre land rettet mot politi og forsvar.

- PST sier at dette også kan være angrepsmål i Norge. Trusselen er skjerpet mot denne personellgruppen. Fremgangsmåten er preget av enkle midler uten lang tids planlegging og angrep som enkelt kan gjennomføres av en eller flere personer, sa han.